PL EN DE ES FR RU HR

Blog

Borówka amerykańska – jak uprawiać i suplementować?

Borówka amerykańska, czasem zwana też borówką wysoką, to popularny owoc wśród Polaków. Jej słodki smak sprawia, że lubimy nie tylko zajadać się świeżymi borówkami, ale też tworzymy z niej różne przetwory, które będą nas cieszyć swoim smakiem przez pozostałą część roku. Jakie wymagania ma borówka i czy każdy może ją uprawiać? 450 rodzajów borówki Na

Czytaj dalej…


Susza rolnicza w Polsce. Jak sobie z nią radzić?

Z suszą aktualnie zmaga się niemalże cała Polska. Zjawisko występuje w 15 z 16 województw – tak wynika z raportu Systemu Monitoringu Suszy Rolniczej na okres od 21 kwietnia do 20 czerwca. Choć sytuacja w każdym z dotkniętych regionów jest trudna, to największe niedobory wody meteorolodzy odnotowali w województwie zachodniopomorskim: tam susza dotyczy już 95% gmin. Jak niebezpieczna jest susza rolnicza i czy można w jakiś sposób ograniczyć jej zgubny wpływ na uprawy?


Rynek warzyw i owoców 2021

Rynek warzyw nie jest w Polsce tak istotny, jak rolnictwo zbożowe. Niemniej jednak wciąż stanowi istotną gałąź gospodarki. Zwłaszcza, że produkowane u nas owoce i warzywa cieszą się dużą renomą na europejskich i światowych rynkach. Np. jabłka to jeden z naszych rozpoznawalnych towarów eksportowych. Co więcej, warzywa i owoce są składnikiem każdej zdrowej diety, ponieważ zapewniają pokaźne źródło witamin i minerałów. A skoro warzywnictwo jest kluczowe dla naszego zdrowia, to nie ma co się dziwić, że jest również ważne dla gospodarki. Dlatego przyjrzyjmy się, jaka jest aktualna sytuacja na rynku warzyw. Czy pandemia miała na niego duży wpływ? Jakie są przewidywania ekspertów?


Sezon na truskawki trwa! Jak wyhodować wspaniałe owoce?

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Pierwsze soczyste, dorodne owoce już wypełniają stoiska sprzedawców. A co jeśli chcesz samemu wyhodować zdrowe i obficie owocujące krzaczki? Jak je pielęgnować? Na co zwrócić uwagę, aby cieszyć się z czerwonych, słodkich darów natury? Odpowiedzi znajdziesz w artykule!


Mikroorganizmy glebowe – jak wspierać ich rozwój?

W glebie żyją miliardy mikroorganizmów, które mają kluczowe znaczenie dla glebowego ekosystemu. Biorą udział w obiegu mikro i makroelementów, zwiększają dostępność niektórych składników mineralnych, wpływają na strukturę podłoża, a niektóre z nich wchodzą w relację symbiozy z roślinami, np. chroniąc ich korzenie przed chorobami. Bez ich działalności niemożliwe jest utrzymanie żyzności gleby na zadowalającym poziomie. Tymczasem intensywne nawożenie do spółki ze zmianami klimatycznymi sprawiają, że populacje mikroorganizmów drastycznie się kurczą. Jak temu przeciwdziałać? Poznaj bliżej mikroorganizmy glebowe oraz sposoby na zwiększenie ich aktywności.


Resztki pożniwne – darmowy i wydajny „nawóz”

Co, jeśli każdy rolnik ma pod dostatkiem naturalnego i bezpłatnego nawozu dla roślin w swoich uprawach? To prawda! Takim „nawozem” są resztki pożniwne, których jednak część rolników się pozbywa. Może jednak warto zatrzymać się i zastanowić czy sprzedaż resztek pożniwnych rzeczywiście jest opłacalna? Czym są resztki pożniwne? To nic innego jak słoma, która zostaje po

Czytaj dalej…


Światowy Dzień Walki z Pustynnieniem i Suszą – niedobory wody sporym problemem

W latach 60. i 70. ubiegłego wieku w Afryce Subsaharyjskiej wystąpiła susza, której ofiarami padły setki tysięcy ludzi i miliony zwierząt. Ten kataklizm skłonił Zgromadzenie ONZ w 1995 roku do ustanowienia 17 czerwca Światowym Dniem Walki z Pustynnieniem i Suszą. Celem tego święta jest zwrócenie uwagi na problem suszy i pustynnienia oraz nakłonienie do minimalizowania

Czytaj dalej…


Uprawa kukurydzy. Zwiększ plony dzięki kwasom humusowym!

Kukurydza ma ogromne zapotrzebowanie na składniki odżywcze. To dlatego, że charakteryzuje się dużym potencjałem plonotwórczym. Aby osiągnąć obfite plony kukurydzy trzeba więc zaspokoić jej głód mikro i makroelementów. Jak to osiągnąć? Oczywiście poprzez zbilansowane nawożenie, ale nie tylko. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie preparatu FLORAHUMUS. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak sprawdzają się kwasy humusowe

Czytaj dalej…


Jak oczyścić glebę z zanieczyszczeń? Nowe metody dekontaminacji gleby.

W ostatnich latach rośnie liczba problemów dotykających glebę. Postępujące zasolenie, erozja, degradacja, spadek żyzności… a ostatnio również skażenie. Substancje najczęściej zanieczyszczające grunty to m.in. kadm, ołów, arsen oraz materiały ropopochodne. Powody do zaniepokojenia mają głównie mieszkańcy zmian, ponieważ większość zanieczyszczeń jest pochodzenia urbanistycznego: pyły z fabryk, ścieki czy też samochodowe spaliny. Hodowcy z regionów mniej zurbanizowanych nie powinni się nadmiernie cieszyć – źródłem zanieczyszczeń bywają także środki ochrony roślin i nawozy. Dlatego skażenia gleby przytrafiają się coraz częściej, co sprawia, że skuteczna dekontaminacja gruntów ma obecnie kluczowe znaczenie dla rolnictwa. Jak radzić sobie z zanieczyszczeniami w glebie? Oto najlepsze sposoby odkażania gleby.


Kwasy humusowe i pszenica: zgrana para

Pszenica to jedna z najważniejszych roślin uprawnych, znana od tysięcy lat. W Polsce uprawia się ją na około 20% wszystkich gruntów rolnych. Ponieważ wymaga odpowiednich warunków (m.in. dobrych gleb), to nie każdy teren nadaje się pod pszenicę. Główne uprawy znajdują się na Nizinie Śląskiej i Szczecińskiej oraz na Wyżynie Lubelskiej. Wysokie wymagania glebowe oraz pokarmowe sprawiają, że zapewnienie optymalnego plonowania wymaga szeregu działań agrotechnicznych. W poprawie potencjału plonotwórczego pszenicy doskonale sprawdzają się substancje humusowe. Kwasy humusowe i pszenica to zgrany duet: dowiedz się dlaczego.