PL EN DE ES FR RU

Blog

24 listopada – Dzień Buraka

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. To popularne na polskich stołach warzywo ma niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jeżeli więc do tej pory nie doceniałeś/aś buraka, to dzisiejsze święto jest idealnym czasem, abyś zmienił/a swoje podejście. W artykule przedstawiamy najcenniejsze cechy buraków oraz dajemy wskazówki jak wykorzystać kwasy humusowe w uprawie tej rośliny. Bogata historia buraka Powszechna

Czytaj dalej…


18 listopada – Święto Wina

Każdego roku w trzeci czwartek listopada obchodzone jest Święto Wina. Tradycja narodziła się we francuskim regionie Beaujolais, w którym powstaje wino Beaujolais Nouveau (czyt. bożole nuwo). W ten dzień rozpoczyna się degustacja młodego francuskiego wina, a dystrybutorzy z całego świata biją się o dostęp do pierwszych butelek. Jeżeli chcecie zapoznać się bliżej z tym intrygującym

Czytaj dalej…


Europejski Zielony Ład: co oznacza dla rolnictwa?

Europejski Zielony Ład jest strategią, która całkowicie transformuje krajobraz europejskiego rolnictwa. Autorzy programu postawili sobie jako cel osiągnięcie neutralności klimatycznej, a więc redukcję emisji gazów cieplarnianych. Jako że branża agrotechniczna jest jednym z największych emiterów, wymaga gruntownych zmian. Co to dokładnie oznacza? Między innymi ograniczenie ilości używanych nawozów. Zamiast nich możesz wykorzystać preparat FLORAHUMUS. Czym

Czytaj dalej…


Grabienie liści – przykry obowiązek czy zbędny kaprys?

Jesień dla większości posiadaczy działek, ogrodów czy sadów to przede wszystkim pora porządków, a więc i grabienia liści. Zdaniem niektórych opadłe liście oszpecają murawę, według innych dodają jej uroku. A walory estetyczne to nie wszystko. Znacznie ważniejsza od nich jest sprawa jakości gleby. Grabienie liści może szkodzić mikroorganizmom, a w konsekwencji osłabiać strukturę gleby. Rodzi

Czytaj dalej…


Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania – 8 listopada

Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania to święto obchodzone 8 listopada, które w centrum stawia zdrowie i przyszłość dzieci. Jego głównym celem jest szerzenie świadomości na temat znaczenia, jakie ma zbilansowana dieta. Wpajanie zasad odpowiedniego odżywiania od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej kondycji, odporności i samopoczucia. Nadwaga wśród dzieci ogromnym problemem Po

Czytaj dalej…


Dynia: historia, właściwości oraz uprawa

Dynia to istna miss piękności jesieni. Trudno wyobrazić sobie tę porę roku bez krągłych owoców zdobiących ogrody i sklepowe wystawy. A spektakularny wygląd to nie wszystko! Dynie mają także liczne właściwości zdrowotne oraz są niezwykle smaczne. Chcesz poznać bliżej ten fantastyczny owoc? Zapraszamy do lektury. Dynia, czyli jesienny skarb Dynia od setek lat wprawia w

Czytaj dalej…


Ogromne wzrosty cen nawozów – FLORAHUMUS doskonałą alternatywą

Na rynku nawozów sytuacja staje się dramatyczna. Ceny wciąż galopują, co może spowodować kryzys żywnościowy. Producenci jako główną przyczynę drastycznego wzrostu cen nawozów podają rosnące koszty produkcji, m.in. cenę gazu. Stawia to rolników w wyjątkowo niekorzystnym położeniu. Wielu z nich sieje oziminy bez nawozów. Jak długo utrzyma się ta sytuacja? Jaka jest alternatywa dla nawozów?

Czytaj dalej…


Światowy Dzień Żywności – to dziś!

Światowy Dzień Żywności to ważne święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO, a więc 16 października. Jego naczelnym celem jest szerzenie świadomości na temat problemów żywnościowych, np. wciąż panującego w niektórych

Czytaj dalej…


16 października – Światowy Dzień Chleba

Szesnastego października obchodzimy bardzo „pożywne” święto: Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników w 1997 roku. To wspaniała okazja, aby cieszyć się jednym z najważniejszych pokarmów znanych ludzkości. Kiedy zaczęto produkować chleb? Chleb ma niezwykle bogatą historię. Najwcześniej był wypiekany prawdopodobnie około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie.

Czytaj dalej…


15 października – Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw to ważne święto, które przypomina nam o tym, jak istotną rolę w codziennym jadłospisie pełnią właśnie owoce i warzywa. Zainicjowane w Nowej Zelandii przez organizację 5+ A Day po raz pierwszy obchodzone było 18 października 2013 roku. Tego roku przypada na piątek 15 października. Zróżnicowana dieta sekretem dobrego zdrowia Głównym

Czytaj dalej…