Blog - FLORAHUMUS - kwasy humusowe stymulator wzrostu roślin
PL EN DE ES FR RU

Blog

Wrzesień w ogrodzie – co można i co warto zrobić

Początek września to czas, w którym upały powoli mijają. Coraz bliżej jesień, czyli pora roku, która w ogrodzie kojarzy się raczej z pracami porządkowymi niż związanymi stricte z uprawą roślin. Tymczasem wrześniowa ziemia wciąż jest ciepła i niektóre gatunki warzyw można sadzić – szczególnie w miejscach o łagodniejszym klimacie. Wciąż można również delektować się zbiorami.

Czytaj dalej…


FLORAHUMUS odkryciem roku 2021!

FLORAHUMUS został Odkryciem Roku 2021 – plebiscycie organizowanym w ramach sondażu Laur Konsumenta / Laur Klienta. Ten konsumencki certyfikat nadany został po wyłonieniu najpopularniejszych i najbardziej cenionych marek w Polsce. Wśród najlepszych produktów w kraju znalazł się FLORAHUMUS, który to cieszy się zaufaniem wśród społeczeństwa, mimo stosunkowo krótkiego czasu dystrybucji. Dziękujemy! Okrycie Roku 2021 Laur

Czytaj dalej…


25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności

To nietypowe „święto” obchodzimy nieprzerwanie od 2013 roku – teraz więc przypada 9. edycja! Wybór tej daty był dobrze przemyślany przez organizatorów, ponieważ zbiega się z obchodami dożynek, podczas których rolnicy podsumowują cały rok pracy i liczą plony. 25 sierpnia, podczas Dnia Polskiej Żywności, możemy świętować poprzez korzystanie ze zdrowych, ekologicznych i co najważniejsze polskich

Czytaj dalej…


Superfoods – wyhoduj własną „superżywność” dzięki kwasom humusowym

Superżywność (z ang. superfoods) to termin, który pojawia się wszędzie: w mediach społecznościowych, blogach, książkach kucharskich i na opakowaniach produktów. Nie bez powodu jest doskonale znany każdemu, kto interesuje się tematyką zdrowego żywienia. Potwierdzone efekty poprawiające zdrowie oraz nieskalany chemią smak to główne zalety superżywności. Czym dokładnie jest superżywność i jak ją bezproblemowo wyhodować we

Czytaj dalej…


Zapraszamy na Agro Show w Bednarach

Międzynarodowe Targi Agro Show w Bednarach k. Poznania odbędą się w tym roku w tradycyjnej formie. Impreza wraca po przerwie wynikającej z ograniczeń spowodowanych pandemią COVID-19. Wszyscy rolnicy oraz entuzjaści rolnictwa będą mogli wziąć udział w jednym z największych wydarzeń plenerowych branży rolniczej w Polsce. Innowacyjne rozwiązania, nowoczesne maszyny i prekursorskie produkty czekają na spragnionych

Czytaj dalej…


Ogród w sierpniu – jakie prace i zabiegi wykonać?

Nadszedł sierpień, a wraz z nim coraz krótsze dni oraz wciąż ciepłe wieczory, w których trakcie możesz wypoczywać w ogrodzie i podziwiać owoce swojej ciężkiej pracy. Chociaż sierpień to przede wszystkim miesiąc zbiorów, nie oznacza to, że nie pozostały do wykonania żadne zabiegi. Zarówno warzywnik, ogród ozdobny, jak i sad wymagają należytej opieki. Sprawdź jak

Czytaj dalej…


Słonecznik i jego właściwości zdrowotne

Słonecznik jest wspaniałym dodatkiem do diety, który dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jego nasiona są źródłem błonnika, mają właściwości antyoksydacyjne, a także wspierają zdrowie kości oraz skóry. Niewątpliwą zaletą ziaren słonecznika jest również wszechstronne zastosowanie w kuchni: można je spożywać zarówno na surowo, jak i prażone. Doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek. Poznaj bliżej

Czytaj dalej…


Więcej węgla organicznego w glebie – jak to osiągnąć?

Jeśli chcemy lepiej zadbać o uprawy i odpowiednie warunki wodne na swoim polu, konieczne jest zwiększenie zawartości próchnicy w glebie. To ona odpowiada za zaopatrywanie roślin w substancje odżywcze i mineralne. Z kolei węgiel organiczny, który jest składnikiem tej warstwy gleby odpowiada za zatrzymywanie wody po opadzie, czyli jej retencję! Węgiel organiczny, biomasa i materia

Czytaj dalej…


Wykorzystanie kwasów humusowych w zrównoważonym rolnictwie

Obecnie panujący paradygmat gospodarczy akcentuje dużą produktywność oraz potrzebę wytwarzania żywności dla rosnącej populacji globu. Prowadzi to do wysokich nakładów na rolnictwo, które stało się jedną z bardziej destrukcyjnych działalności człowieka. Jako ludzkość zbliżamy się do krawędzi zasobów planety i powoli zaczyna zaglądać nam w oczy widmo braku bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego coraz bardziej istotne stają

Czytaj dalej…


Uprawa kukurydzy w Polsce – jak wygląda w tym roku?

Popularność kukurydzy w Polsce rośnie, m.in. ze względu na szerokie zastosowanie i właściwości zdrowotne. Kukurydza zawiera dużą ilość błonnika oraz witamin z grupy B, co przekłada się na wspomaganie trawienia i ogólną poprawę zdrowia. Jest także źródłem minerałów takich jak cynk, magnez i żelazo. W Polsce kukurydzę uprawia się zarówno na ziarno, jak i na

Czytaj dalej…