PL EN DE ES FR RU HR

Blog

Jak oczyścić glebę z zanieczyszczeń? Nowe metody dekontaminacji gleby.

W ostatnich latach rośnie liczba problemów dotykających glebę. Postępujące zasolenie, erozja, degradacja, spadek żyzności… a ostatnio również skażenie. Substancje najczęściej zanieczyszczające grunty to m.in. kadm, ołów, arsen oraz materiały ropopochodne. Powody do zaniepokojenia mają głównie mieszkańcy zmian, ponieważ większość zanieczyszczeń jest pochodzenia urbanistycznego: pyły z fabryk, ścieki czy też samochodowe spaliny. Hodowcy z regionów mniej zurbanizowanych nie powinni się nadmiernie cieszyć – źródłem zanieczyszczeń bywają także środki ochrony roślin i nawozy. Dlatego skażenia gleby przytrafiają się coraz częściej, co sprawia, że skuteczna dekontaminacja gruntów ma obecnie kluczowe znaczenie dla rolnictwa. Jak radzić sobie z zanieczyszczeniami w glebie? Oto najlepsze sposoby odkażania gleby.


Kwasy humusowe i pszenica: zgrana para

Pszenica to jedna z najważniejszych roślin uprawnych, znana od tysięcy lat. W Polsce uprawia się ją na około 20% wszystkich gruntów rolnych. Ponieważ wymaga odpowiednich warunków (m.in. dobrych gleb), to nie każdy teren nadaje się pod pszenicę. Główne uprawy znajdują się na Nizinie Śląskiej i Szczecińskiej oraz na Wyżynie Lubelskiej. Wysokie wymagania glebowe oraz pokarmowe sprawiają, że zapewnienie optymalnego plonowania wymaga szeregu działań agrotechnicznych. W poprawie potencjału plonotwórczego pszenicy doskonale sprawdzają się substancje humusowe. Kwasy humusowe i pszenica to zgrany duet: dowiedz się dlaczego.


Międzynarodowy Dzień Falafela – 12 czerwca

12 czerwca jest świętem falafela – popularnego dania z krajów arabskich! Falafel jest w pełni wegańską potrawą – przyrządza się ją z bobu bądź ciecierzycy. Smażone kulki warzywne są daniem często spotykanym w restauracjach serwujących kebab, ponieważ falafel jest idealną przekąską zamiast mięsnych odpowiedników. Historia falafelaDwie wersje dania – z bobu i ciecierzycy – pochodzą

Czytaj dalej…


Kwasy humusowe: sposób na obfite plony w rolnictwie ekologicznym

Coraz więcej rolników decyduje się na uprawy ekologiczne. Z jednej strony jest to spowodowane rosnącym popytem na produkty z etykietą „bio”, z drugiej zaś koniecznością wymuszoną przez częste susze. Zmiany klimatyczne i powodowane przez nie unijne programy takie jak Europejski Zielony Ład wymagają reorientacji konwencjonalnych przemysłowych systemów produkcji żywności. Rośnie presja na przemysł żywnościowy, aby wykorzystywać w nim nowe, ekologiczne techniki agronomiczne. Jak połączyć działania sprzyjające środowisku i wspieranie potencjału plonotwórczego upraw? Odpowiedzią na to pytanie są kwasy humusowe.


Spotkajmy się 10 września

Na terenie Przedsiębiorstwa Rolnego Długie Stare będziesz mógł zobaczyć na własne oczy, jak sprawuje się FLORAHUMUS. Zaprezentujemy poletko demonstracyjne, na którym będzie można podziwiać różne odmiany kukurydzy na ziarno. Jeśli nie możesz przyjechać w okolice Leszna – będziesz mógł spotkać się z nami dzięki wirtualnej części prowadzonej on-line. Wspólna droga dbania o ekosystemWydarzenie jest całkowicie

Czytaj dalej…


Drogie nawozy? Zastąp je kwasami humusowymi!

Współczesne rolnictwo boryka się z wieloma trudnościami. Rosnące koszty produkcji, coraz częściej występujące susze, postępująca erozja gleb – żeby wymienić tylko kilka. Z drugiej strony dostępnych jest również coraz więcej innowacyjnych rozwiązań, np. wykorzystywanie dronów rolniczych do monitorowania upraw lub nawożenia. Postęp jest również w sferze środków użyźniających gleby. Na pierwszy plan wysuwają się naturalne stymulatory wzrostu roślin, takie jak bazujący na kwasach humusowych FLORAHUMUS. Dzięki niemu z łatwością uzyskasz w swoich uprawach ponadprzeciętne wyniki plonowania.


Zwalczanie szkodników w ogrodzie bez chemicznych środków ochrony roślin

Coraz więcej ogrodników zwraca się ku ekologicznym metodom uprawy roślin. A wraz ze wzrostem popularności zrównoważonego ogrodnictwa rośnie zapotrzebowanie na naturalne metody walki ze szkodnikami. Warto pamiętać, że nie zawsze musimy sięgać po chemiczne środki ochrony roślin, aby zwalczyć niechcianych gości w naszych ogrodach. Istnieje wiele skutecznych i ekologicznych metod walki ze szkodnikami, które są

Czytaj dalej…


Kwasy humusowe i truskawki: czy to dobre połączenie?

Chociaż truskawki są wytrzymałe, to nie zniosą wszystkiego. Mają swoje wymagania i jeżeli ich nie zapewnisz, to Twoje rośliny będą osłabione, podatne na choroby oraz wydadzą mniej owoców. Co trzeba zrobić, aby cieszyć się zbiorami dorodnych truskawek? Przedstawiamy proste rozwiązanie: to kwasy humusowe.


Jak skutecznie zabezpieczyć uprawę pomidorów przed zarazą ziemniaczaną?

Pomidory są jednym z ulubionych warzyw w ogrodach amatorów i profesjonalnych ogrodników. Niemniej jednak rośliny te są narażone na różne zagrożenia, w tym na zarazę ziemniaczaną, groźną chorobę wywoływaną przez grzyba Phytophthora infestans. Zaraza ziemniaczana może prowadzić do znacznych strat plonów, dlatego istotne jest, aby wiedzieć, jak skutecznie ustrzec się przed nią w przyszłym sezonie. W tym artykule przedstawimy kilka kluczowych kroków, które pomogą w zabezpieczeniu pomidorów przed tą groźną chorobą.


Monokultury niszczą glebę? Zwiększ jej żyzność z kwasami humusowymi!

Wielkie gospodarstwa często są prowadzone w systemie monokulturowym. Oznacza to, że na tym samym terenie hodowany jest tam sam gatunek rośliny przez wiele lat. Chociaż monokultury kojarzone są głównie z egzotycznymi plantacjami (np. bananów), to obecnie coraz więcej różnych roślin uprawia się właśnie w tym systemie. Ma on bowiem liczne zalety, przede wszystkim pozwala oszczędzić na nawozach i środkach ochrony roślin, ponieważ wszystkie materiały i terminy aplikacji dostosowuje się do konkretnego gatunku. Automatyzacja zabiegów agronomicznych to duża oszczędność, ale monokultury mają też wady, np. szkodniki żywiące się danym gatunkiem mogą zasiać w plantacji istne spustoszenie. Co więcej, w dłuższej perspektywie czasowej monokultury eksploatują glebę. Dlaczego tak się dzieje? W jaki sposób odbudować żyzność gleby po uprawach monokulturowych?