Międzynarodowy Dzień Falafela – 12 czerwca
12 czerwca jest świętem falafela – popularnego dania z krajów arabskich! Falafel jest w pełni wegańską potrawą – przyrządza się ją z bobu bądź ciecierzycy. Smażone kulki warzywne są daniem często spotykanym w restauracjach serwujących kebab, ponieważ falafel jest idealną przekąską zamiast mięsnych odpowiedników.
Historia falafela
Dwie wersje dania – z bobu i ciecierzycy – pochodzą z Bliskiego i Środkowego Wschodu. W krajach arabskich bardziej popularna jest wersja falafela z ciecierzycy, natomiast w Egipcie szybciej spotkamy mieszany odpowiednik potrawy. Początkowo falafel tworzony był z fasoli, jednak prędko zmieniono ją na o wiele łatwiej dostępną i odporną na susze ciecierzycę!
Falafel smaczną alternatywą
Jako danie pozbawione mięsa, falafel jest bardzo popularny wśród wegetarian i wegan. Smażone na głębokim tłuszczu kotleciki są doceniane także przez mięsożerców – falafelami zajadają się już praktycznie wszyscy na świecie! To wszechstronne danie może być podawane w wielu formach: w burgerach, w picie, w cieście, ale też w najprostszej odsłonie – bez dodatków! Falafela spotkamy zarówno w budkach z kebabem, jak i w wykwintnych restauracjach.
Ciecierzyca – roślina znana już od wieków
Ciecierzyca, zwana też ciecorką czy grochem włoskim, to jednoroczna roślina, która pochodzi z Azji Wschodniej. Dzięki nasionom znalezionym w wykopaliskach wiemy, że ciecierzyca była uprawiana już 9200 lat przed pojawieniem się Chrystusa. Szczególnie często zajadali się nią antyczni Grecy i Rzymianie. Mimo że to roślina pochodząca z gorących klimatów, można ją z powodzeniem uprawiać i w polskich, umiarkowanych warunkach atmosferycznych.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Uprawa cieciorki
Ciecierzyca ma formę małych krzaczków – dopiero w strąkach zawiązują się nasiona, z których to tworzymy pyszne falafele. Cieciorka jest blisko spokrewniona z grochem – z tą różnicą, że w strączkach ciecierzycy znajduje się po jednym nasionku, a w groszku kilka z nich. Włoski groch jest niezwykle odporny na niedobory wody – potrzebuje jej najbardziej, gdy zawiązuje strąki. Nasiona można wysiewać do gruntu pod koniec maja – aby mieć pewność, że nie zagrożą im przymrozki.
Dlaczego ciecierzyca?
O pozytywnych właściwościach tej rośliny wiedzieli już w starożytności. Cieciorka jest niezwykle bogata w białko. W zupełności może być zdrową i zbilansowaną alternatywą dla mięsa. Oprócz tego, w ciecierzycy znajdziemy pierwiastki takie jak fosfor, potas, żelazo czy błonnik – niezbędny do poprawnego trawienia. Ta roślina może z powodzeniem zastąpić produkty odzwierzęce – nie tylko pod względem dostarczanych substancji, ale także przez ogląd na walory smakowe!
Bób – nie tylko tradycyjne formy
Drugą niezwykle popularną rośliną, która jest stosowana do przygotowania falafeli jest bób. Jest on często spotykany w polskich ogródkach i na stołach. Potrawa ze Wschodu może być sposobem na podanie bobu w innej, równie smacznej formie. Kto z nas nie zajadał się młodym bobem, uszczkniętym z babcinego ogródka! Można zaproponować go w innej, równie pysznej alternatywie, czyli w formie falafeli!
Właściwości bobu
Bób – podobnie jak ciecierzyca – jest niezwykle obfity w białko, przy czym ma niewiele kalorii. Z tego powodu często zawiera się go w dietach – daje uczucie sytości, dostarczając mało kilokalorii! Są jednak wyjątki, w których stosowanie bobu w swoim żywieniu wyrządzi więcej szkody niż pożytku. Tego warzywa nie powinny jeść osoby chore na dnę moczanową, z cukrzycą czy z niesprawnymi nerkami! Bób może spowodować zwiększenie produkcji kwasu moczowego. Nie jest polecany dla cukrzyków ze względu na dodatni indeks glikemiczny – z tego też powodu powinny z nim uważać kobiety w ciąży, borykające się z cukrzycą ciążową.
Bób w Twoim ogródku
Tę roślinę wysiewa się do gruntu już w marcu – bób jest odporny na mróz i przymrozki. Jednak w przeciwieństwie do cieciorki nie znosi tak dobrze niedoborów wody. Należy go regularnie podlewać, a glebę po nawodnieniu spulchniać. To zapewni roślinie optymalne warunki wzrostu. Jeśli tak zadbasz o bób, już w lipcu będziesz mógł cieszyć się grubymi strąkami, w których znajdziesz od 2 do 5 nasionek!
A zamiast kebabu…
Falafele z bobu i ciecierzycy to świetne danie dla każdego – nie tylko przez wzgląd na to, że jest to danie zdrowe. Może być też nowym sposobem na przygotowanie dobrze nam znanego bobu, ale też propozycją wprowadzenia cieciorki do polskiej kuchni. Zamiast tradycyjnego kebabu, następnym razem wybierz równie smacznego i z pewnością zdrowszego falafela!