PL EN DE ES FR RU HR

Wiosenne nawożenie obornikiem. Dlaczego warto? Kiedy przeprowadzić zabieg?

Obornik na polu

Wiosenne nawożenie obornikiem. Dlaczego warto? Kiedy przeprowadzić zabieg?

Obornik to potężny nawóz naturalny, jednak aby zadziałać optymalnie, potrzebuje czasu. Dlatego wiosną najlepiej podać go jak najszybciej. Obecnie panujące warunki jednak na to nie pozwalają. Dlaczego warto nawozić obornikiem? Kiedy stosować ten naturalny nawóz? Wiosenne nawożenie obornikiem – najważniejsze informacje.

Obornik, czyli potężny nawóz naturalny

Obornik jest bardzo silnym nawozem. W dawce 30 t/ha dostarcza około 150 kg azotu, 90 kg fosforu i 210 kg potasu. A to nie wszystkie jego zalety: zawiera także szereg mikroelementów, wzbogaca glebę w materię organiczną oraz poprawia jej strukturę i właściwości fizykochemiczne.

Duża wartość tego naturalnego nawozu wynika także z tego, że pomaga w odbudowie próchnicy i tworzeniu gruzełkowatej struktury gleby. Dzięki temu staje się ona żyźniejsza i bardziej produktywna, a także lepiej wchłania wodę.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

A więc obornik to nie tylko mnóstwo składników odżywczych (choć te oczywiście są ważne), ale także lepsza i żyźniejsza gleba.

Nawożenie obornikiem wiosną. Dlaczego warto?

Na ogół lepiej jest nawozić obornikiem jesienią. Są jednak pewne sytuacje, w których lepszym terminem jest wiosna. Wiele zależy od warunków polowych czy samej podaży obornika. Istotny jest także rodzaj gleby: na glebach lekkich to wiosna jest optymalnym terminem nawożenia obornikiem.

Tempo rozkładu obornika zależy od wielu czynników, m.in. temperatury. Gdy jesień i zima są stosunkowo ciepłe (tak jak to miało miejsce w ostatnich latach), nawóz ulega ciągłym przemianom i rozkładowi. Składniki mineralne uwalniają się więc wcześniej niż w przypadku normalnych temperatur zimowych. A to oznacza, że trafiają do gleby w momencie, gdy nie mogą zostać optymalnie wykorzystane. Powoduje to nie tylko straty składników, ale także szkody dla środowiska.

W podobnych sytuacjach wiosenne nawożenie obornikiem sprawdzi się lepiej niż praktykowana w większości przypadków aplikacja nawozu jesienią.

Kiedy można stosować obornik?

Nawożenie obornikiem jest dozwolone w okresie od 1 marca do 30 listopada. W określonych warunkach można jednak nawóz aplikować także w lutym. W przypadku upraw trwałych i wieloletnich, użytków zielonych i ozimin te warunki to średnia dobowa temperatura powietrza przekraczająca próg 3°C przez 5 kolejnych dni. Więcej na ten temat pisaliśmy w naszym artykule: wiosenne nawożenie azotem ozimin – wszystko, co warto wiedzieć.

Niewiele jest miejsc, które aktualnie spełniają te wymogi. Co więcej, prognozy wskazują, że raczej ich nie przybędzie. Zresztą to i tak nie wszystkie przepisy.

Istotne są także inne warunki, np. deszcz. Nie można aplikować nawozów w okresie opadów, ponieważ mogą wtedy pojawiać się zastoiska wodne, a składniki odżywcze będą się przemieszczały spływami powierzchniowymi.

Zasady stosowania obornika

Według zaleceń Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej roczna dawka nawozów naturalnych na ha użytków rolnych nie może zawierać więcej niż 170 kg N/ha. Orientacyjna dawka zależy od źródła obornika. Np. obornik kurzy jest znacznie bogatszy w azot niż obornik bydlęcy. Do tego dochodzi sposób żywienia zwierząt, który także wpływa na zawartość azotu w nawozie.

Nawóz należy stosować równomiernie na całym polu, zachowując strefy buforowe od cieków wodnych i rowów melioracyjnych. Dokładna szerokość tych stref zależy od czynników takich jak nachylenie terenu (minimalnie są to 3 metry).

Ponadto nawozów naturalnych nie można stosować na terenach zalanych wodą, przykrytych śniegiem czy też zamarzniętych do głębokości 30 cm, a także w strefach ochronnych źródeł i ujęć wody oraz kąpielisk (minimalna odległość od tych obiektów to 20 metrów).

Wiosenne nawożenie obornikiem wykonaj jak najszybciej

Składniki pokarmowe z obornika są uwalniane stopniowo. W pierwszym roku, w zależności od warunków atmosferycznych i glebowych, uprawa wykorzysta tylko 20-40% azotu i 20-25% fosforu. Resztę rośliny pobiorą w kolejnych dwóch latach. W przypadku potasu uprawy wykorzystują go więcej – nawet 60%. Tak więc nawożenie tym składnikiem można znacząco obniżyć (przy dobrych warunkach i jakości obornika wręcz do minimum). Oczywiście nawożenie mineralne azotem i fosforem także zmniejszamy, biorąc jednak pod uwagę, że rośliny wykorzystają w pierwszym roku stosunkowo niewielką część tych składników pochodzących z obornika.

Obornik, w przeciwieństwie do nawozów mineralnych, potrzebuje czasu, aby uwolnić swój potencjał nawozowy. Dlatego właśnie wiosenne nawożenie obornikiem najlepiej przeprowadzić jak najszybciej, gdy tylko pozwolą na to przepisy. Konieczne jest także szybkie przeoranie, najpóźniej na drugi dzień po aplikacji. A jak głęboko mieszać nawóz z glebą? To zależy od kilku czynników. Na glebach lekkich orka powinna być głębsza niż na ciężkich. Ponadto im większa ilość nawozu, tym głębiej należy go wymieszać.

Wiosenne nawożenie obornikiem warzyw

Wczesna wiosna to kluczowy czas w uprawie warzyw. Właśnie wtedy przygotowujemy glebę i dlatego to najlepsza pora na zastosowanie obornika, który potrzebuje czasu, aby się rozłożyć i uwolnić cenne składniki odżywcze.

Aby obornik spełnił swoje zadanie, należy go rozrzucić co najmniej dwa tygodnie przed siewem. Tempo rozkładu nawozu zależy jednak od kilku czynników, takich jak rodzaj obornika i typ gleby. Na glebach lekkich proces ten przebiega szybciej, podczas gdy na cięższych może trwać nawet kilka miesięcy – w takim wypadku trzeba go zaaplikować jak najwcześniej.

Szczególnie dobrze obornik sprawdza się w uprawach warzyw kapustnych, pomidorów, marchwi, ziemniaków, ogórków czy cebuli.

Obornik i kwasy humusowe to najlepsze połączenie dla gleby

Obornik dostarcza składników pokarmowych i materii organicznej niezbędnej do wytworzenia próchnicy glebowej. Natomiast kwasy humusowe takie jak FLORAHUMUS poprawiają strukturę gleby i jej warunki wilgotnościowe oraz aktywizują pożyteczne mikroorganizmy, które biorą udział w rozkładzie materii organicznej. Ponadto substancje humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin i zwiększają efektywność wchłaniania składników pokarmowych przez rośliny.

Obornik i kwasy humusowe to zgrany duet. Ten pierwszy dostarcza składników mineralnych i materii organicznej, podczas gdy substancje humusowe stwarzają idealne warunki do jej rozkładu oraz usprawniają pobieranie mikro- i makroelementów. Dzięki tej synergii gleba staje się żyźniejsza, a rośliny obficie plonują.

Kup kwasy humusowe:

www.sklep.florahumus.pl