PL EN DE ES FR RU HR

Właściwości kwasów humusowych

Kwasy humusowe zawarte w preparacie FLORAHUMUS zyskują coraz większą popularność wśród rolników, ogrodników i sadowników. Jest to spowodowane licznymi pozytywnymi właściwościami, jakie posiadają. Mają ogromny wpływ na jakość i żyzność gleby, a lista korzyści płynących z ich używania jest długa. W tym artykule prezentujemy opis najważniejszych właściwości kwasów humusowych.

Zwiększanie przyswajalności mikro i makroelementów

To jedna z najważniejszych i najszerzej znanych właściwości kwasów humusowych i huminowych. Znaczna poprawa dostępności składników pokarmowych sprawia, że substancje humusowe są wyjątkowo skuteczne w połączeniu z zabiegami nawożenia NPK lub kompostowaniem. Efektywność preparatu FLORAHUMUS w zwiększaniu przyswajalności mikro i makroelementów została potwierdzona badaniami. Dzięki temu rośliny rosną zdrowe i silne, a uprawy mają większy potencjał plonotwórczy.

Zmniejszanie toksyczności gleby

Zanieczyszczenie gleb jest ogromnym problemem w Polsce i na świecie. Najczęstszą przyczyną jest skażenie gleby produktami naftowymi, metalami ciężkimi i chemikaliami. Kwasy humusowe pomagają oczyszczać glebę ze szkodliwych metali ciężkich, co czyni z nich potężnego sojusznika w walce z toksycznością środowiska. Z tego powodu są często wykorzystywane w procesie rekultywacji zniszczonych i zdegradowanych gleb.

Podnoszenie poziomu próchnicy w glebie

Próchnica (nazywana też humusem) jest najżyźniejszą warstwą gleby, a jej głównym składnikiem są kwasy humusowe. Naturalny proces powstawania humusu (czyli humifikacja) trwa wiele lat. Jest to szczególnie problematyczne dla polskich ogrodników i rolników, ponieważ zawartość próchnicy w polskich glebach jest alarmująco niska. Sposobem na uzupełnienie ilości humusu w glebie jest stosowanie preparatu FLORAHUMUS. Pomaga on zwiększyć ilość węgla organicznego w glebie, który jest niezbędny do powstawania próchnicy. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.

Stymulacja wzrostu systemów korzeniowych roślin

Kwasy humusowe mają pośredni wpływ na wzrost korzeni roślin. Dzięki zwiększeniu próchniczności i dostępności składników pokarmowych systemy korzeniowe mają optymalne warunki do rozwoju. W konsekwencji korzenie są większe i mocniejsze oraz sprawniej pobierają substancje odżywcze z gleby. Są też bardziej wytrzymałe i odporne na choroby i gnicie.

Poprawa retencji wody

Zdolność do zwiększania retencji wody to jedna z najważniejszych cech kwasów humusowych. Dzięki temu gleby dłużej zachowują wilgoć oraz zatrzymują więcej wody z opadów atmosferycznych. Woda dłużej utrzymuje się w strefie korzeni, dzięki czemu hodowane rośliny z łatwością ją pobierają (a wraz z nią drogocenne składniki odżywcze). W obecnych czasach rolnicy i ogrodnicy coraz częściej zmagają się z suszami. Kwasy humusowe pomagają w zmaganiach o prawidłowe nawodnienie upraw w czasie deficytów wody.

Zwiększona produkcja chlorofilu w liściach

Kwasy humusowe sprzyjają wytwarzaniu chlorofilu w liściach. Dzięki temu sprawniej zachodzi proces fotosyntezy. Rośliny mają soczyście zielony kolor, a wytwarzane owoce są smaczniejsze i zdrowsze. Plony wyglądają okazalej, co ma duże znaczenie dla wyborów konsumenckich, ponieważ w swoich decyzjach zakupowych klienci często kierują się wyglądem owoców i warzyw. Tym bardziej że w wypadku plonów z plantacji, na których stosowano kwasy humusowe, wyborny kształt i kolor idą w parze z walorami smakowymi.

Wzmocnienie naturalnej odporności roślin

Jednym z założeń Europejskiego Zielonego Ładu jest zmniejszenie użycia pestycydów o 50%. Z tego powodu na rynku spada dostępność środków ochrony roślin. Rolnicy i ogrodnicy muszą szukać nowych, innowacyjnych rozwiązań, które pomogą im chronić swoje uprawy. Takim remedium są kwasy humusowe. Dzięki kompleksowemu działaniu znacznie wzmacniają naturalną wytrzymałość roślin, dzięki czemu stają się one odporniejsze na czynniki stresowe, np. ataki patogenów lub susze.

Namnażanie mikroorganizmów glebowych

Dla środowiska glebowego niezwykle istotne są mikroorganizmy glebowe. Aktualnie w wyniku szkodliwego działania pestycydów oraz ocieplającego się klimatu wiele populacji mikrobów zostało zdziesiątkowanych. W celu przywrócenia ich do właściwego poziomu warto wykorzystać kwasy humusowe. Stanowią one doskonałe źródło pożywienia dla drobnoustrojów, dzięki czemu pomagają im się rozmnażać. W wyniku działalności mikroorganizmów zwiększa się dostępność substancji pokarmowych w glebie, ponieważ przetwarzają one pierwiastki w formy przyswajalne przez rośliny. Co więcej, niektóre z grzybów współżyją z korzeniami roślin (zjawisko mikoryzy), wzmacniając ich odporność.

Wszechstronne zastosowanie

Na koniec warto wspomnieć o niezwykle szerokim zastosowaniu kwasów humusowych. Ponieważ mają rozległe działanie wspierające plonowanie roślin, można z nich korzystać wszędzie, gdzie potrzebna jest pomoc w użyźnieniu gleby: w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Ze względu na to, że są bezpieczne dla środowiska, z powodzeniem są używane w rolnictwie ekologicznym.

Gdzie kupić kwasy humusowe?

Sprawdzony, przebadany preparat kupisz w naszym sklepie internetowym: https://www.sklep.florahumus.pl