PL EN DE ES FR HR

Warzywa z upraw organicznych smakują lepiej! Jak wyhodować pyszne i zdrowe warzywa?

kwasy humusowe w uprawie warzyw ekologicznych

Warzywa z upraw organicznych smakują lepiej! Jak wyhodować pyszne i zdrowe warzywa?

Debata dotycząca upraw ekologicznych oraz konwencjonalnych została zdominowana przez kwestie dotyczące zdrowia oraz ochrony środowiska. Rzecz jasna są to tematy szalenie istotne, ale przez to pomijana jest sprawa bardziej przyziemna, czyli smaku owoców i warzyw pochodzenia organicznego. Okazuje się bowiem, że rośliny z hodowli, w których nie stosuje się chemicznych środków ochrony oraz wspomagania wzrostu, oprócz tego, że zdrowsze, są też po prostu smaczniejsze. Niestety, brak możliwości korzystania z konwencjonalnych wspomagaczy upraw może sprawić, że plony w ogrodach naturalnych będą mniejsze. Jest na to sposób! Sprawdź, jak wyhodować warzywa ekologiczne.

Czy warzywa ekologiczne są rzeczywiście smaczniejsze?

Być może powątpiewasz w to, że środki wykorzystywane w produkcji żywności mają wpływ na jej smak. Z czego miałoby to wynikać? Smak owoców i warzyw jest w głównej mierze uzależniony od substancji odżywczych dostępnych dla rośliny, a więc od warunków gleby, w której rośnie. Z tego powodu warzywa hodowane naturalnie mają unikatowy smak, uzależniony od unikatowych warunków klimatycznych i glebowych. Francuzi mają na to specjalne określenie: terroir. Tłumaczy się je jako „poczucie miejsca” i oznacza właśnie niepowtarzalne warunki, w których powstaje dany produkt. Chociaż używa się go głównie do określania wina i serów, z powodzeniem można je zastosować do ogółu produktów spożywczych.

Dalej nie wierzysz, że naturalnie hodowane warzywa są smaczniejsze? Oddajmy głos nauce. Badania opublikowane w British Journal of Nutrition wykazały, że żywność pochodzenia organicznego zawiera „od 18 do 69 procent wyższe stężenie przeciwutleniaczy”. Ma to wpływ przede wszystkim na właściwości zdrowotne i wzmacniające odporność organizmu. Jednak zawartość przeciwutleniaczy została również powiązana z cechami organoleptycznymi żywności: smakiem, aromatem, a nawet uczuciem w ustach. Żywność pochodzenia naturalnego ma bardziej intensywny, wyrazisty smak.

Kwasy humusowe: prosty sposób na obfite plony

Twój przydomowy ogródek to Twoje terroir, od którego będzie zależał smak wyhodowanych warzyw i owoców. Kluczem jest zadbanie o warunki glebowe. Zdrowa i żyzna gleba wpływa zarówno na smak, jak i na ilość plonów. Zatem należy otoczyć ją należytą troską. Jak to uczynić? Dobrym pomysłem jest zastosowanie preparatów zawierających kwasy humusowe. Są to substancje, które wchodzą w skład warstwy próchniczej gleby – czyli tej, która ma decydujące znaczenie dla jej żyzności. Naturalne powstawanie substancji humusowych zachodzi w procesie tzw. humifikacji. Jest to bardzo długotrwałe, dlatego warto wspomóc żyzność gleby kwasami humusowymi pochodzącymi z dostępnych na rynku biostymulatorów.

Kwasy humusowe mają wszechstronne działanie. Wpływają m.in. na:

Własnoręcznie hodując warzywa, masz pewność co do ich jakości. Wykorzystaj kwasy humusowe, a Twoje plony będą pysznymi bombami witaminowymi, które umilą Ci życie rozkosznym smakiem.