PL EN DE ES FR RU HR

Warzywa łatwe w uprawie! Które wybrać?

Dłonie trzymające cukinie wyhodowane przy pomocy kwasów humusowych

Warzywa łatwe w uprawie! Które wybrać?

Uprawa warzyw to świetny sposób na zaoszczędzenie pieniędzy i uzyskanie zdrowej żywności bez dodatków chemicznych. Jednak niektóre rośliny wymagają dużo uwagi i pracy, co może odstraszyć początkujących ogrodników. Na szczęście istnieją także mniej wymagające gatunki. Warzywa, które są bardziej odporne na czynniki stresowe i nie potrzebują wiele uwagi. Warzywa łatwe w uprawie.

Czosnek

Czosnek znany jest od tysięcy lat. Początkowo przypisywano mu wręcz legendarne właściwości zdrowotne. Dziś część z nich została potwierdzona naukowo i powszechnie uważa się czosnek za silny naturalny antybiotyk pomagający w wielu dolegliwościach. Ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a także ma pewien potencjał w zmniejszaniu ryzyka niektórych nowotworów układu pokarmowego.

Najzdrowszy jest oczywiście czosnek z własnego ogródka – wtedy masz pewność, jakie preparaty zostały wykorzystane w uprawie. Nie jest on trudny w uprawie, choć wciąż wymaga żyznej i przepuszczalnej gleby. Ząbki sadź na głębokość ok. 5 cm w odstępach 15 cm. Dostępne są odmiany jesienne (do sadzenia w październiku i listopadzie) oraz wiosenne (sadzone na przełomie marca i kwietnia).

Sałata

Sałata to jedno z najłatwiejszych warzyw do uprawy. Wymaga niewielkiej ilości słońca, regularnego podlewania i gleby o pH 6,0-6,5. Można ją zasadzić zarówno wprost do gruntu, jak i z rozsady. Rozsady przesadza się do gruntu najwcześniej w drugiej połowie marca. Istnieje wiele odmian sałaty, które różnią się smakiem i kształtem liści, co pozwala na ciekawą i urozmaiconą uprawę. Uprawa sałaty jest łatwa, a jednocześnie dająca dużo przyjemności: sałata ze śmietaną to jedno z klasycznych dań na wczesne lato.

Fasolka szparagowa

Fasolka szparagowa to kolejne łatwe w uprawie warzywo, które można zasadzić wprost do gruntu lub z rozsady. Wymaga ona co najmniej 6 godzin słońca dziennie, regularnego podlewania i gleby o pH 6,0-6,8. Fasolka szparagowa jest bogata w białko, błonnik, witaminy i minerały, co czyni ją cennym dodatkiem do codziennej diety.

Cukinia

Początkujący ogrodnicy uwielbiają cukinię, ponieważ jest to roślina nie tylko łatwa w uprawie, ale i niezwykle plenna. Dzięki temu masz mnóstwo zbiorów, którymi możesz obdarować rodzinę i znajomych – a to zawsze sprawia dużo przyjemności, gdy możesz pochwalić się efektami swojej ogrodniczej pracy. Właściwie 3 rośliny wystarczą, aby mieć mnóstwo zbiorów przez całe lato.

Cukinia nie lubi mrozów. Dlatego trzeba uważać zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu, gdy roślina jest jeszcze słaba. Poleca się uprawę cukinii z rozsad, choć wysiewana bezpośrednio do gruntu także sobie poradzi – pod warunkiem że nie zmarznie.

Kwasy humusowe w uprawie warzyw

Wszystkie warzywa – niezależnie od tego, czy łatwy w uprawie, czy bardziej wymagające – mają swoje potrzeby. Niezbędna jest im woda i składniki mineralne. Dlatego często w uprawie warzyw wykorzystuje się nawozy, ale co zrobić, jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz aplikować chemicznych nawozów?

Z pomocą przychodzą kwasy humusowe – naturalne związki powstające w wyniku przemiany materii organicznej. To właśnie na nich bazuje naturalny stymulator wzrostu roślin FLORAHUMUS.

FLORAHUMUS zwiększa żyzność gleby, stymuluje wzrost systemów korzeniowych oraz poprawia przyswajalność składników mineralnych przez rośliny. Dzięki temu zapewnia im idealne warunki wzrostu, aby Twoje rośliny cieszyły się doskonałym zdrowiem i obficie plonowały. A to wszystko w sposób ekologiczny i bez szkody dla środowiska!

Uprawa warzyw w ogrodzie jeszcze nigdy nie była tak łatwa.