PL EN DE ES FR RU HR

Szklarnia ogrodowa, jak uprawiać w niej warzywa?

szklarnia ogrodowa

Szklarnia ogrodowa, jak uprawiać w niej warzywa?

Szklarnia ogrodowa to wygodne rozwiązanie dla wszystkich, którzy liczą na większe zbiory. Taka konstrukcja zapewnia roślinom odpowiednie warunki klimatyczne, chroni je przed zmieniającą się pogodą, jak i niektórymi szkodnikami. Jakie zalety mają szklarnie ogrodowe i czy warto inwestować w to pieniądze, jak i swój czas?

W szklarni panują stabilne warunki pogodowe, co umożliwia roślinom szybszy wzrost, niż ma to miejsce w przypadku roślin uprawnych pod gołym niebem. Na tę zaletę zwracają uwagę zwłaszcza pasjonaci ogrodnictwa, którzy nie mogę poświęcić 100% swojego czasu na uprawy. Kolejną zaletą jest satysfakcja z wyhodowania własnych warzyw bez konieczności kupowania ich w sklepach.

Na naszych talerzach coraz częściej królują warzywa, w tym pomidor, papryka, jak i różne zioła. Jak przygotować się do ich uprawy w szklarni?

Nim omówimy temat związany z uprawą warzyw i ziół w szklarni ogrodowej, warto się zastanowić nad tym, jaką szklarnię warto wybrać.

Rodzaje szklarni

Konstrukcja takiej szklarni wykonana jest z aluminium, dzięki temu jej montaż nie jest trudny. Ponadto taka szklarnia ogrodowa jest lżejsza od innych. Tym samym istnieje możliwość jej przeniesienia w inne miejsce.

Metalowe szklarnie są o wiele solidniejsze, bardziej masywne i trwalsze. Ich przeniesienie nie jest już tak proste. Na taką szklarnię decydują się częściej osoby o większych wymaganiach. Przy wyborze takiej szklarni trzeba mieć na uwadze, że istnieje większa szansa korozji, co powinno wiązać się z rutynowym stosowanie preparatów antykorozyjnych. Podsumowując, jest to szklarnia dużo stabilniejsza na warunki pogodowe, a sama szklarnia może posłużyć na wiele lat.

Kolejną kwestią, na którą warto zwrócić uwagę, jest powłoka szklarni. Panele poliwęglanowe są lekkie i odporne na stłuczenia. Szkło z kolei, jak w przypadku stelaża metalowego, jest cięższe i łatwiej je stłuc. Mimo wszystko szkło jest tworzywem, które przez lata zachowa dużą estetykę.

Szklarnia ogrodowa a uprawa pomidorów

Najpopularniejszym warzywem hodowanym w szklarni jest pomidor. Ogrodnicy wybierają różne odmiany od pomidorów tradycyjnych, po koktajlowe. Niezależnie od wyboru rodzaju pomidora, szklarnia umożliwi im szybszy i bezpieczniejszy wzrost. Chociaż warto zaznaczyć, że pomidor koktajlowy dobrze radzi sobie w uprawie pojemnikowej, tym samym poradzi sobie równie dobrze poza szklarnią.

Jeśli szklarnia nie jest ogrzewana, pomidory powinno zasadzić się już w kwietniu. Pomidory należy wysiewać w odległości od siebie około 4 centymetrów, natomiast przerwa między rzędami powinno wynosić 60 cm. Wyprowadzenie wody z gleby może zmniejszyć jej ściółkowanie. Ponadto takie rozwiązanie ograniczy zbędne nagrzewanie gleby poprzez odbijanie promieni słonecznych i zmniejsza wzrost chwastów. Pomidory to rośliny, które pną się w górę. Ważne jest więc, aby je podwiązać do podpórek oraz usuwać pędy boczne, czy liście u samego dołu.

Pomidory – choroby

Nasz wysiłek włożony w uprawę pomidorów z łatwością mogą zniweczyć grzyby i szkodniki. Wszelkie choroby najczęściej zaczynają się od liści. To właśnie przez nie migruje bakteria lub grzyb na owoc, co sprawia, że z czasem on zamiera. Takie owoce nie nadają się do spożycia. Jedną z najtrudniejszych do wyleczenia chorób jest rak bakteryjny, który przedostaje się do korzeni i zostaje długo w glebie. W takiej sytuacji konieczne jest odkażanie ziemi i szklarni. Przez pewien czas w tym miejscu trzeba zaprzestać sadzenia tych warzyw, co może być problematyczne zwłaszcza przy niewielkim metrażu działki lub ogródka.

Przeczytaj również: Ogród bez chorób grzybowych.

Przy uprawie pomidorów najważniejsza jest ich odpowiednia pielęgnacja, obserwowanie roślin i szybkie reagowanie. Rozwój chorób można powstrzymać poprzez stosowanie odpowiednich preparatów bakteriobójczych, które dostępne są na rynku.

Mniej popularnym rozwiązaniem, które można spotkać w ogrodowych szklarniach, jest hodowla papryki. Sadzonki papryki wysadza się w marcu. Papryka lubi dużą wilgotność powietrza, a gleba do jej uprawy powinna być żyzna z pH między 6 a 6,8.

Istnieje wiele gatunków papryk, jakie można uprawiać: od tradycyjnych po ostre. Nie tylko paprykę, szklarnia jest dobrym miejscem do uprawy ziół, ogórków, a nawet owoców egzotycznych. Warto zainwestować swój czas w szklarnię, gdyż daje ona o wiele większe możliwości ogrodnikom. Przed jej przygotowaniem dobrze zadbać również o ziemię, do której można dodać kwasy humusowe FLORAHUMUS, aby warzywa rosły szybciej i były bardziej odporne. Odpowiednie dbanie o warzywa szklarniowe sprawi, że każdy ogrodnik będzie mógł cieszyć się ze swoich zbiorów.