PL EN DE ES FR RU HR

Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

nawożenie roślin strączkowych kwas humusowy

Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

10 lutego obchodzony jest Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych. Z tej okazji przytaczamy interesujące informacje o ich walorach zdrowotnych. Opowiemy także nieco o historii dzisiejszego święta. Na koniec dowiesz się, dlaczego warto uprawiać rośliny strączkowe oraz w jaki sposób stymulator wzrostu FLORAHUMUS może pomóc w ich uprawie.

Rośliny strączkowe w walce z głodem na świecie

Pomysł celebrowania roślin strączkowych jest stosunkowo nowy. Choć inicjatywa narodziła się w 2016 roku, to Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych ustanowiono dopiero 2 lata później, a pierwsze obchody obyły się 10 lutego 2019 r. Pomysłodawcą święta jest FAO (ang. Food and Agriculture Organization): Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Głównym zadaniem FAO jest walka z głodem i ubóstwem. Organizacja chciałaby, aby zdrowa i tania żywność była ogólnodostępna na całym świecie. Warzywa strączkowe (FAO wyróżnia 11 rodzajów tych roślin, m.in. fasolę, bób, ciecierzycę i soczewicę) są ważnym elementem bezpieczeństwa żywnościowego. Nie wymagają intensywnego nawożenia, dzięki czemu mają mniejszy ślad węglowy niż inne uprawy. Są również łatwe w przechowywaniu i pożywne. Z tych powodów odgrywają ogromną rolę w rolnictwie, zwłaszcza zrównoważonym. Sprawdzają się także jako część płodozmianu, podnosząc plony roślin następczych (głównie zbóż i rzepaku). Rozpoznając te niebagatelne zalety roślin strączkowych, organizacja FAO postanowiła je uczcić i ustanowiła 10 lutego ich świętem.

Rośliny strączkowe fundamentem zbilansowanej diety

Głównymi propagatorami włączenia strączków do jadłospisu są weganie i wegetarianie. Warzywa te są bowiem cennym źródłem białka – zawierają go ok. 20 – 35%, czyli tyle samo, co mięsa. Spożywając je regularnie wraz z innymi białkami roślinnymi, można całkowicie wyeliminować mięso z diety. Nie oznacza to jednak, że jedynie wegetarianie doceniają zalety roślin z rodziny bobowatych. Mają one potężne walory zdrowotne, które wspomogą każdego. Wpływają m.in. na trawienie, ponieważ zawierają pokaźne ilości węglowodanów i błonnika. Dostarczają też niezbędnych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, fosfor, potas i wapń. Są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B. To ogromne bogactwo naturalnych składników sprawia, że rośliny strączkowe podnoszą naturalną odporność i chronią układ nerwowy. Poprawiają samopoczucie oraz obniżają negatywne efekty lęku i stresu. Badania wskazują, że pomagają również zmniejszyć ryzyko chorób serca. Dania ze strączków powinny być elementem diety każdego, kto chce zachować witalność i zdrowie.

Niestety, pomimo tych walorów zdrowotnych w wielu krajach wciąż spożywa się za mało warzyw strączkowych. Nie pomaga nawet fakt, że często są składnikiem potraw narodowych. Według danych FAO najwięcej strączków je się w Afryce (np. mieszkańcy Nigru średnio konsumują 363 kalorie tych warzyw dziennie). W Europie sytuacja wygląda gorzej. We Włoszech jest to 49 kalorii dziennie na osobę, a np. w Niemczech zaledwie 7 (dane z 2018 roku). To zdecydowanie za mało. Eksperci do spraw dietetyki zalecają spożywanie warzyw strączkowych minimum 2 razy w tygodniu.

Żyzna gleba warunkiem bezpieczeństwa żywnościowego

FAO podjęło się popularyzacji upraw roślin strączkowych nie tylko ze względu na to, że są pożywne i zdrowe. Istotną rolę odgrywa również to, że są stosunkowo łatwe w hodowli i nie wymagają intensywnego nawożenia. Zamiast nawozami chemicznymi, lepiej wspierać uprawę naturalnymi stymulatorami wzrostu, takimi jak FLORAHUMUS. Zawarte w nim kwasy humusowe poprawiają strukturę gleby i retencję wody. Dzięki temu twoje rośliny będą lepiej tolerowały stres związany z suszą. Kwasy humusowe podnoszą również efektywność pobierania składników mineralnych. W konsekwencji uprawy mają doskonałe warunki do wzrostu i rozwoju oraz odznaczają się wspaniałym plonem.

Przesłanie Światowego Dnia Roślin Strączkowych

Dzisiejsza uroczystość jest uznaniem dla roli, jaką warzywa strączkowe odgrywają w osiągnięciu celów FAO: zapewnienia bezpieczeństwa żywnościowego na świecie. W czasach dynamicznego rozwoju, zwiększającej się liczby ludności i zmian klimatycznych coraz intensywniejsze rolnictwo nie jest już odpowiedzią na potrzeby żywieniowe ludzkości. Zamiast tego promuje się zrównoważone podejście, w którym strączki królują: są niedrogie, łatwe w uprawie i przechowywaniu oraz pożywne. Co więcej, wspierają bioróżnorodność oraz poprawiają żyzność gleby, ponieważ mają zdolność do wiązania azotu. To właśnie z tego powodu są cennym elementem zrównoważonego podejścia do produkcji żywności.