PL EN DE ES FR RU HR

Siew roślin strączkowych. Oto najważniejsze informacje, które zwiększą plon!

plantacja soi

Siew roślin strączkowych. Oto najważniejsze informacje, które zwiększą plon!

Siew roślin strączkowych to sztuka znalezienia złotego środka między zaleceniami agronomicznymi a realiami panującymi na polu. Odpowiedni termin siewu umożliwia maksymalne wykorzystanie zapasów wody pozimowej oraz sprzyja głębokiemu ukorzenieniu i dynamicznemu rozwojowi roślin. Kiedy siać strączkowe? Jak zaprawić nasiona? Jakie są normy wysiewu? Siew roślin strączkowych – najważniejsze informacje.

Dlaczego warto uprawiać rośliny strączkowe?

Rośliny strączkowe (motylkowe) należą do rodziny bobowatych. Jedną z cech wyróżniających tę grupę roślin jest zdolność do wiązania azotu atmosferycznego. Dzieje się to za pośrednictwem bakterii tworzących na korzeniach roślin motylkowych brodawki. Dzięki temu zwiększa się dostępność azotu, co poprawia żyzność gleby. Ponadto rośliny motylkowe mają stosunkowo rozbudowany system korzeniowy. W efekcie wpływają pozytywnie na strukturę gleby, ułatwiając dostęp powietrza i wody. Dlatego rośliny strączkowe są cenną uprawą w płodozmianie.

Pierwszy krok do sukcesu: zaprawianie nasion

Na sukces w uprawie roślin strączkowych wpływają działania podjęte jeszcze przed siewem. Mowa tutaj o zaprawianiu nasion. Jest to zabieg, który pomaga wyeliminować patogeny mogące znajdować się w nasionach, które tylko czekają, aby zaatakować młodą plantację.

Kupując wysokiej jakości materiał siewny prawdopodobnie będzie on już zaprawiony, jednak jeśli zamierzasz wykorzystać nasiona z własnego rozmnożenia, to będziesz musiał zrobić to sam. W tym celu wykorzystuje się środki grzybobójcze zawierające substancję czynną fludioksonil. Ponadto nasiona warto zaszczepić bakteriami brodawkowymi. Dzięki temu powstanie więcej wspomnianych wyżej brodawek wiążących azot atmosferyczny.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

Siew roślin strączkowych. Dlaczego termin jest tak ważny?

Rośliny strączkowe są wrażliwe na warunki pogodowe, dlatego ich siew musi być dobrze zaplanowany. Wczesne zasiewy pozwalają wykorzystać pozimowe zasoby wilgoci, co przekłada się na lepsze ukorzenienie oraz szybszy i bardziej równomierny rozwój uprawy. Z drugiej strony niesie to ryzyko przymrozków, a gatunki takie jak soja wymagają cieplejszej gleby, aby uniknąć problemów z kiełkowaniem i chorobami.

Rodzi to dylemat: z jednej strony chcielibyśmy wysiać rośliny tak szybko, jak to możliwe, a z drugiej trzeba poczekać na ogrzanie gleby. Zatem jaki termin siewu jest optymalny?

Siew roślin strączkowych: zalecane terminy dla poszczególnych gatunków

Normy wysiewu roślin strączkowych

Normę wysiewu określa się w kilogramach na hektar. Do wyznaczenia normy niezbędne będą dwa parametry: masa tysiąca nasion (MTN) i siła kiełkowania. W przypadku zakupu kwalifikowanego materiału siewnego wartości tych parametrów znajdziesz na etykietach. Natomiast jeśli pracujesz na nasionach z własnego rozmnożenia, to wcześniej musisz obliczyć MTN i wyznaczyć siłę kiełkowania.

Wystarczy prosty test: warstwę ligniny wyłóż na styropianowej tacce, zwilż wodą i ułóż w niej losowo wybrane nasiona (im więcej, tym bardziej wiarygodne wyniki; zalecane jest 100 nasion). Następnie przykryj je folią lub ręcznikiem i odstaw do ciepłego pomieszczenia. Procent nasion, który wykiełkuje w ciągu odpowiednio długiego czasu, będzie oznaczał siłę kiełkowania.

Znając te dwa parametry, możesz określić normy wysiewu według wzoru:

Wynik warto zwiększyć o 5-10%, ponieważ wschody polowe są niższe od tych w warunkach laboratoryjnych. Np. jeśli otrzymana norma wysiewu to 200 kg/ha, zwiększamy ją o 5% i otrzymujemy 210 kg/ha.

W zależności od odmiany i jakości materiału siewnego średnie normy wysiewu dla roślin strączkowych to około:

Jak widać, rozstrzał jest dość duży, dlatego najlepiej przeprowadzić indywidualne obliczenia uwzględniające MTN i siłę kiełkowania.

Praktyczne wskazówki dotyczące siewu

Kwasy humusowe w uprawie roślin strączkowych

Kwasy humusowe to naturalne substancje, powstające w wyniku rozkładu materii roślinnej i zwierzęcej. Odgrywają kluczową rolę w poprawie jakości gleby. Ich zastosowanie w uprawie roślin strączkowych przynosi wielowymiarowe korzyści. Przede wszystkim stymulują wzrost systemów korzeniowych, zapewniając intensywny wzrost roślin i lepsze plonowanie. Ponadto zwiększają żyzność gleby i poprawiają jej strukturę oraz aktywizują mikroorganizmy glebowe. Dzięki temu zwiększają korzyści z upraw roślin strączkowych, które także działają pozytywnie na strukturę gleby.

Zadbaj o prawidłowy siew roślin strączkowych

Sukces w uprawie roślin strączkowych zależy od umiejętnego dostosowania terminu siewu do specyficznych wymagań poszczególnych gatunków i warunków atmosferycznych. Dokładna obserwacja temperatury gleby oraz znajomość lokalnych warunków klimatycznych pozwolą na osiągnięcie optymalnych rezultatów, które przełożą się na zdrowy wzrost roślin i wysokie plony.