PL EN DE ES FR RU HR

Przyszłość uprawy buraka cukrowego w Polsce. Kwasy humusowe ratunkiem?

przyszłość uprawy buraka cukrowego

Przyszłość uprawy buraka cukrowego w Polsce. Kwasy humusowe ratunkiem?

Niektórzy przewidują, że w 2025 roku ceny za buraka cukrowego spadną tak bardzo, że uprawy przestaną się opłacać. A do tego dochodzą inne wyzwania, takie jak ochrona przed chwastami, chorobami i szkodnikami. Uprawa buraka jest trudna i nawet najmniejszy błąd w agrotechnice może drastycznie obniżyć plony. Jak będzie wyglądała przyszłość uprawy buraka cukrowego w Polsce? Pomogą kwasy humusowe, które skutecznie poprawiają żyzność gleby, dzięki czemu zwiększają plon i rentowność gospodarstwa.

Wyzwania w uprawie buraka cukrowego

Przyszłość uprawy buraka cukrowego w Polsce stoi pod znakiem wielu wyzwań. Po pierwsze, obniżki cen kontrakcyjnych znacznie obniżą opłacalność produkcji. Po drugie, uprawa buraków cukrowych charakteryzuje się dużym wpływem na glebę i przyczynia się do degradacji materii organicznej. I w końcu: ochrona przed chwastami i szkodnikami staje się coraz trudniejsza, ponieważ kolejne środki ochrony roślin są wycofywane z rynku. W 2024 roku zniknął np. trilusulfuron metylowy stosowany w plantacjach buraków do zwalczania chwastów dwuliściennych.

Co robić w tej sytuacji?

Wybór odpowiedniego systemu uprawy

Przyszłość uprawy buraka cukrowego w Polsce będzie w dużej mierze zależeć od wyboru odpowiedniego systemu uprawy. Tradycyjna uprawa z orką to jedynie doraźne rozwiązanie, które długofalowo nie poprawia warunków glebowych. Tymczasem buraki cukrowe są dla gleby ogromnym obciążeniem. I właśnie dlatego przyszłością jest uprawa konserwująca (regenerująca), nastawiona na wspieranie warunków glebowych, takich jak stosunki wodno-powietrzne czy zawartość próchnicy. Jak to zrobić? W uprawach konserwujących wykorzystuje się przede wszystkim mulczowanie. Pomoże także obornik, ale też kwasy humusowe, o których za chwilę.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

W nawożeniu azotem decydujący jest umiar

Azot to kluczowy składnik mineralny w uprawie większości roślin, w tym buraka cukrowego. Bez niego niemożliwy jest prawidłowy rozwój systemu korzeniowego. Jednak nadmiar azotu może uczynić więcej złego niż dobrego. Badania pokazują, że jeśli przesadzi się z azotem, to spada nie tylko ilość plonów, ale także ich jakość. Nadmiar tego składnika obniża polaryzację, czyli koncentrację cukrów w korzeniach buraków cukrowych. Dlatego trzeba dużą uwagę przyłożyć do ustalenia optymalnej dawki azotu, która zależy m.in. od rodzaju gleby, warunków wzrostu czy zastosowanych innych nawozów organicznych. W większości przypadków odpowiednia dawka to 100 – 120 kg N/ha, ale czasami może być większa.

Skuteczna ochrona buraka cukrowego

Jednym z największych wyzwań w uprawie buraka cukrowego staje się ochrona. Zmniejszająca się liczba dopuszczonych substancji aktywnych staje się dla plantatorów ogromnym problemem, dlatego szukają alternatywnych metod ochrony. Decydujące staje się prawidłowe stosowanie dostępnych środków. W przyszłości dużą rolę może odegrać podejście mieszane, a więc łączenie chemicznych metod ochrony z mechanicznymi. Ponadto trzeba zwracać uwagę na szczegóły takie jak prawidłowa technika oprysku i rotowanie stosowanych substancji aktywnych w celu zapobiegnięcia wykształcenia przez szkodniki odporności na daną substancję.

Przyszłość uprawy buraka cukrowego to rolnictwo precyzyjne?

W zwiększeniu rentowności plantacji buraka cukrowego pomogą nowoczesne technologie i rolnictwo precyzyjne. Systemy oparte o GPS, wykorzystanie dronów i analizę danych pozwolą na lepsze zarządzanie zasobami i precyzyjne nawożenie. Dokładne dostarczanie wymaganych ilości składników odżywczych i wody w wymagane miejsca znacznie poprawia efektywność zabiegów, a co za tym idzie, obniża koszty.

Kwasy humusowe w uprawie buraka cukrowego

Gleba stanowi fundament każdej plantacji. W przypadku buraka cukrowego poprawa jej żyzności jest o tyle kluczowa, że uprawa tych roślin jest dla gleby wyjątkowo obciążająca. Jak temu przeciwdziałać? Jednym z głównych sposobów na poprawę jakości gleby jest stosowanie kwasów humusowych.

Kwasy humusowe to naturalne substancje o złożonej strukturze. Powstają w skomplikowanych procesach przemiany materii organicznej. Mają ogromny wpływ na glebę: poprawiają stosunki wodno-powietrzne, zwiększają gruzełkowatość oraz wspomagają powstawanie próchnicy. Ponadto kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych, a mocniejszy i większy korzeń lepiej pobiera wodę i składniki mineralne. Dzięki temu rośliny efektywniej wchłaniają składniki odżywcze, są zdrowsze i obficie plonują. Odznaczają się też naturalnym wigorem, który pomaga im walczyć z czynnikami stresowymi. W przypadku buraka cukrowego, tak bardzo narażonego na szkodniki i choroby, jest to nieoceniona pomoc (choć trzeba pamiętać, że kwasy humusowe nie są środkiem ochrony roślin).

Kup kwas humusowy:

www.sklep.florahumus.pl

Przyszłość buraka cukrowego w Polsce

Uprawa buraka cukrowego w Polsce stoi przed wieloma wyzwaniami, ale jednocześnie oferuje ogromny potencjał. Kluczowym elementem sukcesu będzie wdrażanie nowych technologii oraz uprawa w systemie regenerującym glebę. Pomogą także kwasy humusowe: skuteczne i ekologiczne wsparcie dla gleby i roślin.