Ogrodnictwo miejskie: które warzywa wybrać?
Jak wskazują dane, w czasie pandemii zainteresowanie ogrodnictwem wzrosło. Nie trzeba posiadać hektarów ziemi, aby cieszyć się świeżymi warzywami z własnego ogródka. Mały warzywnik możesz założyć nawet mieszkając w mieście – czy to na balkonie, czy w pokoju na parapecie skąpanym w słońcu. Przedstawiamy listę warzyw najlepiej nadających się do małego miejskiego ogródka.
Pomidory
Pomidory to jedne z najpopularniejszych warzyw w polskich ogrodach. A czy wiesz, że możesz je z powodzeniem hodować również w mieście, np. na balkonie? Oczywiście niektóre odmiany nadają się do tego lepiej – rosną w kompaktowych rozmiarach, perfekcyjnych do doniczek lub inspektów. Niskie odmiany pomidorów koktajlowych zapewnią Ci obfite plony małych, smacznych pomidorów, które będą doskonałym dodatkiem do Twoich sałatek i sosów.
Rzodkiewki
Rzodkiewki są idealnym wyborem dla osób, które chcą cieszyć się szybkim i satysfakcjonującym plonem. Szybko rosną i można je uprawiać nawet w najmniejszych doniczkach na parapecie. Dodatkowo ich liście również są jadalne i świetnie nadają się do sałatek. Rzodkiewki to warzywa, które doskonale sprawdzą się w małym ogrodzie miejskim.
Sałata
Jeśli uwielbiasz świeżą sałatę, to nie zwlekaj i posadź ją na swoim balkonie. Dostępnych jest mnóstwo odmian (gładkich i strzępiastych), które nie tylko udekorują Twoją przestrzeń, ale dodatkowo (a raczej przede wszystkim) zapewnią doskonałe, świeże plony.
Sałatę można uprawiać w niewielkich doniczkach lub specjalnych pojemnikach na balkonie. Dodatkową zaletą jest szybki czas wzrostu, dzięki czemu będziesz mógł cieszyć się swoimi własnymi świeżymi listkami sałaty w zaledwie kilka tygodni po siewie.
Szpinak
Szpinak to niezwykle zdrowe i pożywne warzywo, które również świetnie sprawdza się w małych ogrodach miejskich czy mieszkaniach. Liście szpinaku są delikatne, zielone i bogate w składniki odżywcze. Można go uprawiać zarówno w doniczkach, jak i w pojemnikach na balkonie. W uprawie pojemnikowej dostęp do szpinaku można mieć niemalże nieustanny. Wystarczy wysiewać roślinę cyklicznie, co 10-14 dni. Możesz to robić przez cały rok i cieszyć się świeżym, chrupiącym szpinakiem niemalże nieustannie!
Ogrodnictwo miejskie wraca do łask
Na całym świecie coraz więcej ludzi uprawia warzywa w przestrzeni miejskiej. W Polsce takie rozwiązanie nie jest niczym nowym, wszak ogródki działkowe znane nam są od czasów PRL. W czasie pandemii, z racji lock downu oraz rosnących cen żywności, wielu ludzi powróciło do tej aktywności. To świetny sposób na spędzenie czasu na świeżym powietrzu, a dodatkowo uzyskujesz dostęp do zdrowej żywności.
Obojętnie, czy masz dostęp do działki, czy nie, to nie musisz rezygnować z uprawy własnych warzyw. Wyżej wymienione odmiany roślin doskonale sprawdzają się w małych przestrzeniach i dostarczą Ci świeżości i smaku prosto z Twojego ogrodu – nawet tego balkonowego.
Pamiętaj, że ważne jest odpowiednie przygotowanie gleby, regularne podlewanie i nawożenie, aby zapewnić roślinom optymalne warunki wzrostu. W pielęgnacji roślin doskonale sprawdza się kwas humusowy.
Zadbaj o plon z kwasem humusowym
Substancje humusowe w naturalny sposób poprawiają żyzność gleby. Jak to robią? Ich działanie jest kompleksowe: wpływają na fizyczną strukturę gleby, na zachodzące w niej procesy chemiczne oraz bioróżnorodność. Zwiększają retencję wody, wskutek czego gleba dłużej i lepiej zatrzymuje wilgoć. Stanowią pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów, które biorą udział w obiegu pierwiastków, a więc pozwalają zwiększyć dostępność niektórych składników mineralnych. Wszystko to sprawia, że kwas humusowy zwiększa zdrowie roślin, stymuluje wzrost ich systemów korzeniowych oraz poprawia plonowanie.
Preparaty z kwasami humusowymi takie jak FLORAHUMUS są z powodzeniem wykorzystywane w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. Sprawdzą się także w uprawie warzyw w mieście: czy to na działkach, czy balkonach.