PL EN DE ES FR RU HR

Kwas humusowy – tajemnica udanych truskawek

Kwasy humusowe i truskawki

Kwas humusowy – tajemnica udanych truskawek

Truskawki są ulubionym owocem wielu z nas. Soczyste, czerwone owoce doskonale smakują na śniadanie, jako deser czy składnik pysznego dżemu. Aby jednak cieszyć się obfitymi plonami truskawek, trzeba odpowiednio zadbać o plantację. Z pomocą przychodzi kwas humusowy. Dlaczego jest on tak istotny i jak wpływa na rośliny? O tym opowiemy w naszym dzisiejszym artykule.

Kwas humusowy, co to takiego?

Na samym początku zastanówmy się, czym właściwie są kwasy humusowe? To naturalne substancje wszechobecne w środowisku. Znajdziesz je m.in. w glebie, gdzie stanowią część próchnicy. Powstają w wyniku skomplikowanych procesów rozkładu resztek roślinnych, w których istotny udział mają mikroorganizmy glebowe. Jednak bogatym źródłem substancji humusowych jest także węgiel brunatny. To właśnie z niego można pozyskiwać kwasy humusowe, które następnie stają się składnikiem nowoczesnych stymulatorów wzrostu roślin takich jak FLORAHUMUS. Są one niezbędne dla prawidłowego rozwoju roślin i mają ogromne znaczenie dla wielkości i jakości plonów.

Kwas humusowy: niezawodny sposób na żyzną glebę

Substancje humusowe mają szereg cennych właściwości:

A jak kwasy humusowe sprawdzą się w plantacjach truskawek?

Kwasy humusowe i truskawki

Kwasy humusowe nadają się doskonale do uprawy truskawek, co potwierdzają zarówno doświadczenia laboratoryjne, jak i testy polowe. Usprawniają wzrost systemów korzeniowych, dzięki czemu lepiej pobierają one składniki odżywcze. Co więcej, dzięki substancjom humusowym rośliny truskawek mają zapewniony lepszy dostęp do wilgoci, co przekłada się na lepszy rozwój i plonowanie. Plantacja jest także bardziej odporna na choroby i szkodniki, choć trzeba pamiętać, że kwasy humusowe nie są środkiem ochrony roślin. Dlatego w przypadku dużego nasilenia czynników stresowych nie pomogą. Niemniej jednak ich wpływ na naturalny wigor roślin jest duży, dlatego uprawy są lepiej przygotowane na obronę przed patogenami.

Wszystko to sprawia, że kwasy humusowe powodują ogromny wzrost ilości plonu i wielkości owoców truskawek. To jednak nie wszystko! Okazuje się, że substancje humusowe działają także na jakość owoców, które są jędrniejsze i trwalsze. Niektóre badania wskazują również na poprawę zawartości cukrów, koloru czy nawet pH soku.

Kwasy humusowe sprawdzają się doskonale w plantacjach truskawek. Rośliny są zdrowsze i lepiej rosną, owoców jest więcej i są one lepszej jakości.

Jak zastosować kwas humusowy?

Teraz gdy wiemy, dlaczego kwas humusowy jest tak ważny, warto zastanowić się nad jego zastosowaniem na plantacji truskawek. Istnieje kilka sposobów, jak można wprowadzić ten składnik do gleby. Teoretycznie można zwiększyć ilość kwasów humusowych, stosując naturalne nawozy takie jak kompost. Jednak trzeba pamiętać, że naturalny proces powstawania substancji humusowych jest długotrwały i żmudny. Dlatego zdecydowanie lepiej wykorzystać stymulator wzrostu roślin FLORAHUMUS. Zawiera on wysokiej jakości kwasy humusowe ekstrahowane z polskiego węgla brunatnego. To ekologiczny środek, który w skuteczny sposób poprawia wzrost i plonowanie roślin. Do truskawek sprawdzi się znakomicie.

Zamów tutaj:

www.sklep.florahumus.pl