PL EN DE ES FR RU HR

Jarmuż – właściwości zdrowotne i poradnik uprawy

jarmuż

Jarmuż – właściwości zdrowotne i poradnik uprawy

Jarmuż to odmiana kapusty o długich, charakterystycznie pomarszczonych i dość twardych liściach. Do niedawna zapomniany, obecnie przeżywa swoisty renesans. Nie ma co się dziwić, ponieważ to fantastyczna roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Można ją sadzić zarówno wczesną wiosną, jak i późnym latem, choć okres zbioru wpływa na smak. Jarmuż doskonale nadaje się jako składnik popularnych koktajlów warzywno-owocowych oraz smoothie. Marzy Ci się zdrowy, świeżo zmiksowany napój z jarmużu o poranku? Nic prostszego! Z naszymi radami uprawa jarmużu będzie prosta jak nauka elementarza.

Jarmuż – porcja wiedzy na początek

Jesteśmy trochę jak jarmuż: on da Ci porcję witamin, a my mamy dla Ciebie porcję wiedzy. Zacznijmy od prozdrowotnych właściwości rośliny będącej tematem tego artykułu. Jarmuż jest odżywczy, a do tego zawiera pokaźne ilości i witamin. Lista przydatnych mikroelementów, które znajdziesz w jego składzie, jest naprawdę długa. Warto wymienić, chociażby wapń, witaminę C, potas oraz witaminy z grupy B. Dzięki tak bogatej zawartości witamin i minerałów jarmuż sprawdza się w profilaktyce chorób neurodegeneracyjnych i nowotworowych, a także ogólnie wzmacnia odporność organizmu.

A co z uprawą jarmużu? To roślina odporna na zimno, dlatego sadzenie można rozpocząć już wczesną wiosną, jeszcze zanim skończą się przymrozki. Liście jarmużu dojrzewające w chłodne dni mają bardziej wyrazisty, lekko słodki smak. Dlatego w wielu krajach najlepsze warunki do uprawy tej rośliny panują jesienią. Jarmuż jest też wszechstronny w kwestii miejsca hodowli: sprawdzi się w ogrodzie na podniesionych grządkach, ale i w donicach. Z pewnością znajdziesz dla niego miejsce na grządce, a tym bardziej na talerzu. Sprawdza się jako dodatek do sałatek czy też frytek lub jako główny składnik owocowo-warzywnych koktajlów i smoothie. Wystarczą 3-4 roślinki, abyś miał zapewniony tygodniowy zapas jarmużu dla całej rodziny!

Wymagania uprawowe jarmużu

Jarmuż jest wytrzymały i nie ma wygórowanych wymagań, dlatego z jego uprawą poradzisz sobie, nawet jeśli nie jesteś wytrawnym ogrodnikiem. Niemniej jednak na pewne kwestie musisz zwrócić uwagę. Po pierwsze: nasłonecznienie. Miejsce, w którym będziesz uprawiał roślinę, musi mieć dostęp do słońca, zwłaszcza jeżeli planujesz hodowlę w mroźniejszych okresach, aby wydobyć z liści jarmużu wyrazisty smak. Z kolei latem sprawa ma się inaczej i może przydać się odrobina półcienia.

Z jakimi warzywami można łączyć uprawę jarmużu? Rośnie on doskonale po lub obok cebuli, ogórków, marchwi, selera i szpinaku; z kolei nie dogaduje się z truskawkami i pomidorami. Nie można go również uprawiać w tym samym miejscu, w którym wcześniej rosły inne rośliny kapustowate, ponieważ potrzebują one podobnych ilości składników mineralnych, które pobierają z tej samej warstwy gleby. Uprawianie po sobie takich roślin spowoduje, że gleba szybko się wyjałowi, a jarmużowi zabraknie kluczowych mikro i makroelementów. Będzie również bardziej podatny na choroby.

Kwasy humusowe: sposób na perfekcyjną glebę

Kwasy humusowe to naturalne związki, które powstają w wyniku przemiany resztek organicznych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Są głównym składnikiem próchnicy glebowej i odpowiadają za fizykochemiczne właściwości podłoża. Poprawiają strukturę gleby oraz zwiększają przyswajalność składników odżywczych. Pomagają również zwiększyć pojemność wodną gleby, dzięki czemu dłużej zatrzymuje ona wilgoć, a Twoje rośliny są mniej podatne na negatywne konsekwencje suszy.

Substancje humusowe mają kompleksowe działanie zwiększające żyzność gleby, dlatego sprawdzają się w każdej uprawie. Chętnie korzystają z nich rolnicy, zwłaszcza ci, którzy mają ekologiczne gospodarstwa, ponieważ aplikacja kwasów humusowych jest przyjazna dla środowiska. Stymulatory wzrostu na bazie kwasów humusowych świetnie sprawdzą się także w uprawie jarmużu.

Kiedy zbierać jarmuż?

Odpowiedź na to pytanie jest oczywiście uzależniona od tego, kiedy posadziłeś rośliny. Dlatego nie da się podać jednoznacznej daty, ale zdradzimy Ci łatwy sposób na sprawdzenie, że jarmuż jest gotowy do zbioru. Otóż zacznij zrywać liście wtedy, gdy osiągną wielkość dłoni. Zacznij od tych znajdujących się najniżej i przesuwaj się w kierunku środka. Jeżeli zastosujesz się do rad z tego artykułu, to czekają na Ciebie zdrowe, smaczne i pożywne rośliny!