jak zrobić kwas humusowy

Kwas humusowy to istny celebryta w świecie rolnictwa, błyskawicznie zyskujący popularność. Swoją renomę zawdzięcza drogocennym właściwościom oraz naturalnemu pochodzeniu, dzięki czemu idealnie wpisuje się w model nowoczesnego, zrównoważonego rolnictwa. Dowiedz się, jak zrobić kwas humusowy i z czego najlepiej go pozyskiwać. Odkryj, jak kwas humusowy odmieni Twoje uprawy!

Kwasy humusowe, próchnica, materia organiczna – co jest czym?

Próchnica, czyli najżyźniejsza warstwa gleby, nazywana jest też humusem. Mamy więc humus i substancje humusowe, które dodatkową dzielą się na frakcje: kwasy huminowe, kwasy fulwowe oraz huminy. Jak się w tym wszystkim połapać?

W tym celu należy wyjść od materii organicznej, czyli organicznej części gleby. W jej skład wchodzą m.in. resztki roślinne i żywe organizmy (np. bakterie czy dżdżownice), ale także właśnie próchnica. Z kolei kwasy humusowe są produktem końcowym procesu rozkładu i stanowią główny składnik próchnicy.

Wygląda to więc tak:

  • materia organiczna = próchnica + inne organiczne części gleby,
  • próchnica = kwasy humusowe + inne organiczne szczątki w różnym stadium rozkładu.

Kwas humusowe są więc niezwykle istotną częścią gleby. Dlatego mają kluczowe znaczenie dla jej żyzności. Oto ich najważniejsze właściwości.

Kwas humusowy: właściwości

  • Poprawa struktury gleby. Kwasy humusowe ułatwiają łączenie cząsteczek gleby w agregaty, tym samym poprawiając stosunki wodno-powietrzne i nadając jej strukturę gruzełkowatą.
  • Zwiększenie pojemności wodnej. Kwasy humusowe poprawiają retencję wody: wspomagają zatrzymywanie wody w glebie oraz jej transport do strefy korzeniowej.
  • Wspieranie mikroorganizmów. Kwasy humusowe stanowią pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów.
  • Stymulacja wzrostu roślin. Kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych oraz zwiększają efektywność, z jaką rośliny pobierają składniki mineralne. Dzięki temu uprawy są zdrowsze, rosną bujne i obficie plonują.

Dowiedz się więcej z artykułu: właściwości kwasów humusowych.

Gdzie stosuje się kwas humusowy?

Kwas humusowy ma wszechstronne zastosowanie. Jest stosowany do regeneracji gleb zdegradowanych i ubogich w próchnicę, poprawy wzrostu roślin w trudnych warunkach (np. na glebach piaszczystych albo terenach, na których często występują susze) oraz zwiększenia wydajności nawozów. W związku z tym wykorzystuje się go niemalże w każdej uprawie, zarówno w ogrodnictwie, jak i rolnictwie. Sprawdza się w uprawach rzepaku i zbóż, pomidorów i innych warzyw, truskawek, winorośli, kwiatów ozdobnych, drzew owocowych – krótko mówiąc wszędzie tam, gdzie potrzebna jest żyzna gleba. Co więcej, ze względu na naturalne pochodzenie, kwasy humusowe można stosować w rolnictwie ekologicznym. Są przyjazne dla środowiska i nie szkodzą zdrowiu ludzi, roślin i zwierząt.

Jak zrobić kwas humusowy? Surowce do ekstrakcji

Kwas humusowy pozyskuje się w procesie ekstrakcji. Co do zasady może do niego posłużyć każdy rozłożony materiał organiczny, jednak nie każdy nadaje się do tego w równym stopniu. Najlepsze są surowce bogate w węgiel organiczny:

  • Kompost. To dobre źródło kwasów humusowych, jednak na mniejszą skalę, np. do przydomowego warzywnika.
  • Torf. To dobry surowiec, ale mniej ekologiczny ze względu na degradację torfowisk.
  • Resztki roślinne. Ich skład jest mniej stabilny.
  • Węgiel brunatny. To częste źródło kwasów humusowych, choć jest węglem niskiej jakości.
  • Leonardyt. To miękki, czarny lub brązowy mineraloid, o którym można myśleć jak o unikatowej formie węgla brunatnego. Leonardyt jest najzasobniejszym źródłem kwasów humusowych, a pozyskiwane z niego substancje są najlepszej jakości.

Jak zrobić kwas humusowy krok po kroku

Szczegóły procesu ekstrakcji kwasów humusowych są objęte tajemnicą. Główna zasada opiera się na przygotowaniu w wodzie roztworu alkalicznego przy użyciu silnie zasadowego materiału (najczęściej wodorotlenku potasu). W rzeczywistości proces tworzenia końcowego produktu jest dużo bardziej skomplikowany i obejmuje m.in. filtrację i oczyszczanie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić kwas humusowy, to wygląda to tak:

  • Krok 1: zbiór surowca (np. węgiel brunatny, torf lub leonardyt).
  • Krok 2: przygotowanie roztworu alkalicznego (zasadowego), np. poprzez rozpuszczenie wodorotlenku potasu w wodzie.
  • Krok 3: ekstrakcja. Surowiec zanurza się w przygotowanym roztworze i miesza.
  • Krok 4: filtracja. Odseparowuje się płyn od pozostałości stałych za pomocą specjalnego filtra.
  • Krok 5: Oczyszczanie, osuszanie i przechowywanie.

Rzeczywisty proces pozyskiwania kwasu humusowego może się różnić, ale taka jest główna zasada.

Jak wybrać najlepszy produkt? Zalety kwasu humusowego z leonardytu

Kupując gotowy kwas humusowy, zwróć uwagę na źródło surowca. Preparat FLORAHUMUS bazuje na kwasach humusowych pozyskiwanych z leonardytu wydobywanego z najstarszej kopalni w Polsce. Surowiec ten charakteryzuje się ogromnym bogactwem wysokiej jakości substancji humusowych – dużo więcej nawet od torfu, który też jest przecież doskonałym źródłem tych substancji! Dzięki temu FLORAHUMUS to produkt najwyższej jakości, zwierający potężną ilość kwasu humusowego. W efekcie daje najlepsze efekty, które widać gołym okiem: bujniejsze rośliny i obfite plony.

Kup FLORAHUMUS i ciesz się żyzną glebą:

www.sklep.florahumus.pl