PL EN DE ES FR RU HR

Jak pielęgnować uprawę winorośli w Polsce?

Uprawa winorośli w Polsce z użyciem kwasów humusowych

Jak pielęgnować uprawę winorośli w Polsce?

Uprawa winorośli w Polsce nie jest łatwa. To ciepłolubna roślina, słusznie kojarzona głównie z państwami śródziemnomorskimi. Niemniej jednak, choć hodowla winorośli w Polsce to nie lada wyzwanie, jest to jak najbardziej możliwe. Wymaga jednak doboru odpowiednich odmian i zapewnienia optymalnych warunków wzrostu. A jak w uprawie winorośli sprawdzają się kwasy humusowe?

Uprawa winorośli w Polsce. Gdzie sadzić? Jak pielęgnować?

Zacznijmy od wymagań uprawowych winorośli. Jest to roślina, która kocha słońce. Wybierz dla niej miejsce ciepłe i dobrze nasłonecznione, a jednocześnie osłonięte od wiatru. O takie warunki nie jest łatwo, dlatego winorośl często uprawia się na wzgórzach. Dobrym miejscem są też stanowiska przy domach. Wtedy to mur stanowi osłonę przed wiatrem z jednej strony, a z drugiej można zasadzić żywopłot. Warta rozważenia jest także uprawa pod osłoną, np. w tunelu foliowym. Najważniejsze jest jednak, żeby rośliny były skąpane w słońcu. To konieczny warunek, aby mogły się rozwijać.

A co oprócz słońca? Winorośl wymaga żyznej i przepuszczalnej gleby. Odczyn powinien mieścić się w zakresie 6,5-7,2 pH. Choć nie wymaga intensywnego podlewania, to w okresie deficytów wody trzeba ją jak najbardziej nawadniać. Uprawę warto wspierać nawozami wieloskładnikowymi oraz kwasami humusowymi, o których za chwilę. Ale najpierw – jaką odmianę winorośli wybrać?

Odmiany winorośli do uprawy w polskim klimacie

Wybór odmiany to sprawa kluczowa, gdy chce się uprawiać winorośl w Polsce. Są dostępne gatunki cechujące się większą odpornością na mróz. Nadają się do uprawy w naszym kraju idealnie, ponieważ niestraszne są im wiosenne przymrozki. To nie wszystko! Warto wybrać takie odmiany, które są także bardziej odporne na choroby grzybicze. Nad odmianami spełniającymi te wymagania od lat pracuje Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Oto odmiany winorośli dobre do uprawy w Polsce:

Kwasy humusowe w uprawie winogron

Kwasy humusowe to naturalne substancje będące głównym składnikiem stymulatora wzrostu roślin FLORAHUMUS. Mają szereg pozytywnych właściwości, które pomagają zwiększyć żyzność gleby, a w konsekwencji potencjał plonotwórczy upraw. Są stosowane w rolnictwie, ogrodnictwie i sadownictwie. A jak sprawdzą się w uprawie winogron? Doskonale!

Substancje humusowe oddziałują przede wszystkim na glebę, dlatego mają szerokie zastosowanie. Poprawiają retencję wody i strukturę gleby. Sprawiają, że woda łatwiej dostaje się do strefy korzeniowej oraz zwiększają dostępność składników mineralnych dla roślin. A jeśli połączyć to z tym, że dodatkowo stymulują wzrost systemów korzeniowych, to dostajemy dobrze odżywione, zdrowe rośliny.

Kwasy humusowe nawet najbardziej nieurodzajną glebę zamienią w oazę żyzności. Zwiększają naturalny wigor winorośli, wpływają pozytywnie na jej wygląd oraz potencjał plonotwórczy. Pragniesz smacznych owoców wysokiej jakości? Zastosuj kwasy humusowe w uprawie winogron i ciesz się obfitymi zbiorami!