Dzień Fasoli
Dziś swoje święto ma najpopularniejsza roślina z rodziny bobowatych: fasola! Ogromne powodzenie zawdzięcza m.in. prostocie uprawy oraz odporności na warunki klimatyczne. Ze względu na dużą zawartość białka fasola jest szczególnie pożądanym składnikiem diet wegańskich, ale nie tylko. Mnogość odmian i zastosowań kulinarnych sprawia, że warzywo to znajduje miejsce na niemalże każdym stole w Polsce. Zachęcamy do dalszej lektury, w której poznasz bliżej Dzień Fasoli i jego historię.
Dzień Fasoli: historia
Data na obchody święta fasoli nie została wybrana przypadkowo. Tego dnia w roku 1884 zmarł bowiem Gregor Mendel, austriacki przyrodnik. Jego eksperymenty na fasoli i grochu pozwoliły zaobserwować prawidła dziedziczenia cech przez organizmy, a w konsekwencji stworzyły podwaliny genetyki. Celebrując dzisiejsze święto, warto więc pamiętać nie tylko o walorach smakowych i zdrowotnych fasoli, ale także o jej wkładzie w naukę.
Najpopularniejsze odmiany fasoli
Na świecie uprawia się ponad 400 rodzajów fasoli, łatwo więc się w tym gąszczu zagubić. Przedstawiamy kilka najpopularniejszych i najciekawszych odmian:
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
- Fasola biała, czerwona i czarna: odmiany fasoli zwykłej, często spotykane w puszkach i mrożonkach. Biała poprawia funkcjonowanie wątroby i płuc, czarną poleca się na problemy z nerkami, a czerwona zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty.
- Fasola adzuki: jest to azjatycka odmiana fasoli, uprawiana głównie w Chinach i Japonii. Ma właściwości prozdrowotne i odchudzające, a także wspomaga pracę nerek. Przed gotowaniem należy mączyć ją 12 godzin; świetnie nadaje się do curry.
- Fasola mung: kolejna azjatycka odmiana, której popularność w Polsce rośnie ze względu na właściwości lecznicze. Zawiera pokaźne ilości białka, błonnika, wapnia, magnezu i potasu. Reguluje pracę jelit i wątroby oraz pomaga obniżyć ciśnienie.
- Fasolka szparagowa: występuje w dwóch odmianach, żółtej i zielonej. Ma dużo błonnika i niski indeks glikemiczny. Z tego względu polecana jest cukrzykom i anemikom. W Polsce wielu ludzi nie wyobraża sobie lata bez fasolki szparagowej, będącej jednym z popularniejszych przysmaków o tej porze roku.
Czy warto włączyć fasolę do diety?
Niestety, ale z powodu swoich wzdymających właściwości fasola jest przez niektórych pomijana w diecie. Tymczasem dla wegan i wegetarian jest praktycznie niezbędna, ponieważ posiada duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Jednak dużo korzyści ze spożywania tego warzywa odniosą również mięsożercy. Fasola wzmacnia odporność na choroby serca, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utracie wagi. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie, ze względu na zawartość błonnika, zapewnia uczucie sytości. Dużą zaletą jest również szeroka dostępność różnych odmian fasoli, łatwość w przygotowaniu oraz wszechstronne zastosowania kulinarne. Bez wątpienia warto więc włączyć fasolę do jadłospisu. Jeżeli jeszcze to nie zrobiłeś/aś, to dzisiejsze święto jest fantastyczną okazją na zmianę diety.
Jak świętować dzień fasoli?
Nie ma lepszego sposobu na uczczenie dzisiejszego święta niż sprawienie sobie kulinarnej przyjemności z ulubionego, fasolowego dania. Obojętnie, czy masz ochotę na chili con carne, czy może wolisz curry – to idealny dzień, aby wyprawić fasolową ucztę. Fasola to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, które znajdzie miejsce w każdej kuchni. Smacznego!