Dziś swoje święto ma najpopularniejsza roślina z rodziny bobowatych: fasola! Ogromne powodzenie zawdzięcza m.in. prostocie uprawy oraz odporności na warunki klimatyczne. Ze względu na dużą zawartość białka fasola jest szczególnie pożądanym składnikiem diet wegańskich, ale nie tylko. Mnogość odmian i zastosowań kulinarnych sprawia, że warzywo to znajduje miejsce na niemalże każdym stole w Polsce. Zachęcamy do dalszej lektury, w której poznasz bliżej Dzień Fasoli i jego historię.
Data na obchody święta fasoli nie została wybrana przypadkowo. Tego dnia w roku 1884 zmarł bowiem Gregor Mendel, austriacki przyrodnik. Jego eksperymenty na fasoli i grochu pozwoliły zaobserwować prawidła dziedziczenia cech przez organizmy, a w konsekwencji stworzyły podwaliny genetyki. Celebrując dzisiejsze święto, warto więc pamiętać nie tylko o walorach smakowych i zdrowotnych fasoli, ale także o jej wkładzie w naukę.
Na świecie uprawia się ponad 400 rodzajów fasoli, łatwo więc się w tym gąszczu zagubić. Przedstawiamy kilka najpopularniejszych i najciekawszych odmian:
Niestety, ale z powodu swoich wzdymających właściwości fasola jest przez niektórych pomijana w diecie. Tymczasem dla wegan i wegetarian jest praktycznie niezbędna, ponieważ posiada duże ilości łatwo przyswajalnego białka. Jednak dużo korzyści ze spożywania tego warzywa odniosą również mięsożercy. Fasola wzmacnia odporność na choroby serca, obniża poziom cholesterolu oraz pomaga w utracie wagi. Jest niskokaloryczna, a jednocześnie, ze względu na zawartość błonnika, zapewnia uczucie sytości. Dużą zaletą jest również szeroka dostępność różnych odmian fasoli, łatwość w przygotowaniu oraz wszechstronne zastosowania kulinarne. Bez wątpienia warto więc włączyć fasolę do jadłospisu. Jeżeli jeszcze to nie zrobiłeś/aś, to dzisiejsze święto jest fantastyczną okazją na zmianę diety.
Nie ma lepszego sposobu na uczczenie dzisiejszego święta niż sprawienie sobie kulinarnej przyjemności z ulubionego, fasolowego dania. Obojętnie, czy masz ochotę na chili con carne, czy może wolisz curry – to idealny dzień, aby wyprawić fasolową ucztę. Fasola to jedno z najbardziej wszechstronnych warzyw, które znajdzie miejsce w każdej kuchni. Smacznego!