PL EN DE ES FR RU HR

Dzień czosnku – 19.04

Dzień czosnku – 19.04

Bohaterem dzisiejszego dnia jest czosnek, bo to właśnie na 19 kwietnia przypada jego święto. Czosnek jest czymś więcej, niż rośliną, którą doprawiamy szeroki wachlarz potraw, znajdujących się na naszych stołach. Czosnek ma wiele zastosowań a o kilku z nich piszemy poniżej.

Krótko o historii czosnku

Roślina znana od wieków (podobno jego historia sięga najlepszych czasów Sumerów). Kiedyś wierzono nie tylko w jego właściwości lecznicze, ale także moce przeciwdziałające stworzeniom i zjawiskom paranormalnym. Pierwsze wzmianki o historii czosnku zostały przywołane przy okazji wypraw archeologicznych dotyczących budowy Piramid. Egipcjanie wierzyli, że roślina ta daje im siłę i moc do ciężkiej pracy.

Nasze babcie z kolei tworząc rodzinne księgi ziół nigdy nie zapominały o przepisach z czosnkiem w roli głównej. Dziś natomiast mówi się, że jest on najlepszym, naturalnym antybiotykiem.

Jak uprawiać czosnek – czyli skąd i w jaki sposób bierze się ten superfood

Czosnek nie potrzebuje wymyślnych warunków do wzrostu. Można go spotkać w polskich lasach, jednak ( UWAGA! ) na mocy rozporządzenia Ministra Środowiska z 2021 roku o ochronie gatunkowej roślin nie można go zrywać.

Jeśli nie z lasu, to skąd się bierze czosnek? Nasz superfood pojawia się na prywatnych plantacjach, które zazwyczaj działają komercyjnie. Nie jest to wymagająca roślina, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, żeby wyhodować go samemu. Potrzebna jest tylko wiedza i narzędzia.

Dużą pomocą przy uprawie czosnku może być preparat FLORAHUMUS, który poprawia stan gleby, wzmacnia system korzeniowy oraz wpływa na lepsze magazynowanie wody w glebie. Ten naturalny stymulator wzrostu do doskonała alternatywna dla chemicznych nawozów.

Czosnek w uprawie doskonale sprawdzi się zarówno na dużych gospodarstwach, jak i mniejszych ogrodach czy działkach. Największym zagrożeniem dla naszej uprawy są liczne choroby plantacji. Do najczęstszych zalicza się: szarą pleń, białą zgniliznę czy mączniaka rzekomego. Wśród szkodników powinniśmy w szczególności uważać na mszyce czy niszczyki zjadliwe.

Czosnek? Samo zdrowie!

Na temat właściwości leczniczych czosnku można pisać naprawdę wiele. Skupmy się na tym, w czym czosnek może pomóc organizmowi ludzkiemu na co dzień.

Najbardziej prozaicznym przykładem jest infekcja, czyli wtedy kiedy zaczynamy się czuć niewyraźnie. To sygnał od naszego organizmu, że potrzebuje pomocy. Tutaj wkracza nasz bohater, bo czosnek doskonale zwalcza infekcje.

Niewiele osób wie, że roślina ta wpływa również na układ krwionośny. Ten naturalny antybiotyk obniża ciśnienie krwi. A wszystko to dzięki substancjom, które są w nim zawarte. Mowa tu o przede wszystkim o witaminie C, która wspiera budowę naczyń krwionośnych.

Związki składające się na czosnek pełnią istotną rolę w walce z nowotworami.

Wszystko dzięki temu, że nasz superfood bogaty jest w przeciwutleniacze, które stanowią ważną funkcję w procesie powstawiania zmian nowotworowych. Dzięki właściwościom czosnku układ immunologiczny pobudza organizm do walki z tworzącymi się w nim komórkami rakowymi.

Kolejnym, dość zaskakującym przykładem na zastosowanie czosnku jest stosowanie go przy leczeniu wirusa zwanego brodawczakiem ludzkim. Wystarczy obrać ząbek czosnku, przekroić na pół i wcierać przekrojoną częścią jego ekstrakt w miejsce, w którym wyskoczyła brodawka. Można również posiekać ząbek w taki sposób, aby zrobiła się z niego maź, coś w rodzaju pasty i owijając bandażem zrobić okład, zostawiając go na noc.

Przykłady z czosnkiem w tle prosto od babci

Umówmy się – czosnek można wykorzystać w większości dzisiejszych przepisów. Coraz więcej czosnku pojawia się w naszych kuchniach… i dobrze, bo zdrowo!

Wracamy do korzeni, wracamy do zielarstwa, do ksiąg naszych babć i dziadków. Chcemy żyć zdrowiej, jako świadome społeczeństwo pragniemy żyć dłużej. Odkrywamy to, co nasi przodkowie wiedzieli od dawna. Ażeby łatwiej nam się wszystkim odkrywało – poniżej kilka prostych przepisów prosto od babci.

  1. Na przeziębienie – mleko z odrobiną miodu i czosnku. Taki napój nie tylko rozgrzewa, ale pomaga udrożnić drogi oddechowe.
  2. Na co dzień – kanapka z masłem i ząbkiem czosnku. Codzienne stosowanie sprawi, że organizm wygeneruje naturalną odporność.
  3. Marynowany czosnek – tak jak babcia to robiła. Świetny dodatek do kolacji w zimowe wieczory, jak i do wiosennego grilla.
  4. Czosnek w oliwie z oliwek – doskonale komponuje się z oliwą. Używany jako dodatek do sałatek, ale nie tylko.
  5. Czosnek w miodzie – podobno nie ma lepszego sposobu na pozbycie się kaszlu.
  6. Zupa z czosnku niedźwiedziego – mix cebuli, ziemniaków, soli, mąki i dużej ilości czosnku. Świetny przykład na lunch pełen zdrowych składników, które zapewnia nam matka ziemia.
  7. Nalewka z czosnku niedźwiedziego – głównym składnikiem trunku są liście czosnku. Kapitalny na rozgrzanie w zimowe wieczory.