PL EN DE ES FR RU HR

Blog

Jak zmniejszyć użycie pestycydów? Zwiększ naturalny wigor roślin!

W celu zwiększenia potencjału plonotwórczego upraw rolnicy używają wielu chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin. Niestety tego typu działania agronomiczne odciskają swoje piętno na środowisku. Dlatego unijni włodarze dążą do zmniejszenia ilości aplikowanej chemii. W ramach programu Europejski Zielony Ład postuluje się ograniczenie użycia pestycydów do roku 2030 o 50%. Rodzi to potrzebę poszukiwania alternatywnych metod ochrony roślin. Czytaj dalej, a poznasz takie bezpieczne dla środowiska strategie zwalczania chorób i szkodników.


Jak zaplanować efektywny ogród warzywny na małej przestrzeni?

W ostatnich latach obserwujemy boom na przydomowe warzywniki. Zmienia się świadomość ludzi na temat zdrowego żywienia, a swoją cegiełką do budowania popularności ogrodnictwa przyłożyła pandemia, kiedy podczas lockdownu sklepy były pozamykane. To sprawia, że coraz więcej ludzi zakłada własne ogródki warzywne. Ale co zrobić, jeśli nie masz na to miejsca? Nic trudnego! Jeśli marzysz o

Czytaj dalej…


Jak przechowywać warzywa? Poradnik dla domowych ogrodników.

Domowy warzywnik dostarcza wielu dobrodziejstw. Bywa, że jest ich tak dużo, że nie jesteśmy w stanie wszystkiego zjeść. Wtedy niezbędne staje się przechowywanie warzyw, tak aby ich smakiem cieszyć się jesienią czy nawet zimą. Jednak prawidłowe przechowywanie ogrodowych zbiorów może być wyzwaniem. Co zrobić, aby uniknąć gnicia? Jak przechowywać warzywa przez zimę?


Ogród w sierpniu – jakie prace i zabiegi wykonać?

Nadszedł sierpień, a wraz z nim coraz krótsze dni oraz wciąż ciepłe wieczory, w których trakcie możesz wypoczywać w ogrodzie i podziwiać owoce swojej ciężkiej pracy. Chociaż sierpień to przede wszystkim miesiąc zbiorów, nie oznacza to, że nie pozostały do wykonania żadne zabiegi. Zarówno warzywnik, ogród ozdobny, jak i sad wymagają należytej opieki. Sprawdź jak

Czytaj dalej…


Słonecznik i jego właściwości zdrowotne

Słonecznik jest wspaniałym dodatkiem do diety, który dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jego nasiona są źródłem błonnika, mają właściwości antyoksydacyjne, a także wspierają zdrowie kości oraz skóry. Niewątpliwą zaletą ziaren tej rośliny jest również wszechstronne zastosowanie w kuchni: można je spożywać zarówno na surowo, jak i prażone. Doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek. Poznaj

Czytaj dalej…


Jak zwiększyć plony winogron? Wykorzystaj kwasy humusowe!

Zmiany klimatyczne oraz unijna polityka rolna sprawiają, że uprawa winorośli znajduje się obecnie pod ogromną presją w całej Europie. Nie ma co się więc dziwić, że plantatorzy szukają nowych rozwiązań. Innowacji, które pozwolą im sprostać wyzwaniom stojącym przed współczesnym rolnictwem. Taką nowoczesną metodą jest stosowanie kwasów humusowych, które doskonale sprawdzają się w uprawie winogron. Chcesz wiedzieć więcej o kwasach humusowych i winogronach? Czytaj dalej!


Więcej węgla organicznego w glebie – jak to osiągnąć?

Jeśli chcemy lepiej zadbać o uprawy i odpowiednie warunki wodne na swoim polu, konieczne jest zwiększenie zawartości próchnicy w glebie. To ona odpowiada za zaopatrywanie roślin w substancje odżywcze i mineralne. Z kolei węgiel organiczny w glebie, który jest składnikiem próchnicy odpowiada za zatrzymywanie wody po opadzie, czyli jej retencję! Węgiel organiczny, biomasa i materia

Czytaj dalej…


Kwasy humusowe: ekologiczny sprzymierzeniec rolników

Kwasy humusowe (substancje humusowe) szturmem zdobywają rolnicze uprawy na całym świecie. Rosnącą popularność zawdzięczają wszechstronnym właściwościom. W kompleksowy sposób poprawiają właściwości gleby, dzięki czemu zwiększają ilość i jakość plonów. Istotne jest jednak to, że efekty te osiągają w sposób przyjazny środowisku. A ponieważ dzisiejszy krajobraz agronomiczny jest w dużej mierze kształtowany przez zmiany klimatyczne oraz programy takie jak Europejski Zielony Ład, czyni to z kwasów humusowych potężnego sprzymierzeńca. Kwasy humusowe a ekologia – jak w bezpieczny sposób zwiększyć plony?


Wykorzystanie kwasów humusowych w zrównoważonym rolnictwie

Obecnie panujący paradygmat gospodarczy akcentuje dużą produktywność oraz potrzebę wytwarzania żywności dla rosnącej populacji globu. Prowadzi to do wysokich nakładów na rolnictwo, które stało się jedną z bardziej destrukcyjnych działalności człowieka. Jako ludzkość zbliżamy się do krawędzi zasobów planety i powoli zaczyna zaglądać nam w oczy widmo braku bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego coraz bardziej istotne stają

Czytaj dalej…


Mulczowanie w uprawie kukurydzy i kwasy humusowe

W uprawie kukurydzy istnieje wiele technik, które rolnicy stosują w celu poprawy plonów i zdrowia gleby. Jedną z tych technik jest mulczowanie, czyli pokrywanie powierzchni gleby materiałem organicznym, takim jak słoma, ściółka czy resztki pożniwne. Mulczowanie ma wiele zalet, a jednym z interesujących aspektów jest wykorzystanie kwasów humusowych i ich korzystne działanie na resztki pożniwne.