PL EN DE ES FR RU HR

Jak zaoszczędzić na żywności? Załóż warzywnik!

Dłonie w rękawiczkach pracujące w ogrodzie warzywnym

Jak zaoszczędzić na żywności? Załóż warzywnik!

W czasach drożejącej żywności – zwłaszcza tej o naturalnym pochodzeniu – ludzie przypominają sobie o dobrodziejstwach płynących z własnego ogrodu. To bowiem nie tylko sposób na dostęp do świeżych i zdrowych warzyw, ale również metoda na podreperowanie domowego budżetu. Dużo lepiej i oszczędniej jest korzystać z własnych zbiorów, niż zaopatrywać się w żywność na targach czy w supermarketach. Zobacz, dlaczego warto założyć własny warzywnik i w jaki sposób kwasy humusowe pomogą Ci zaoszczędzić na uprawie warzyw i owoców.

Czy przydomowy warzywnik się opłaca?

Zapewne u niektórych, gdy słyszą „mam dla Ciebie sposób na zaoszczędzenie pieniędzy” zapala się w głowie ostrzegawcza lampka. „Będą chcieli mi wcisnąć jakiś kit” – myślą. Dlatego nie wierz nam na słowo, że ogród to sposób na oszczędność. Zastanówmy się wspólnie: czy uprawa warzyw na pewno się opłaca?

Najprostsza odpowiedź na tak postawione pytanie brzmi: to zależy. W końcu uprawa uprawie nierówna. Gleba może mieć różną jakość, co odbije się na plonowaniu. Możesz także stosować różne środki wspierające plonowanie, które różnią się skuteczność i ceną. A więc zarówno potencjalny plon, jak i poniesione koszty mogą się mocno wahać, a co za tym idzie trudno jednoznacznie ocenić opłacalność ogrodu.

Niemniej jednak, biorąc pod uwagę cenę ekologicznej żywności, własny warzywnik prawie zawsze się opłaci (z wyjątkiem totalnej klapy uprawy i mizernych plonów). Ponadto, chociaż pielęgnacja ogrodu pochłania dużo czasu, to jest to jednak czas spędzony znacznie przyjemniej niż na przemierzaniu sklepowych alejek. Dlatego oszczędzasz nie tylko pieniądze, ale również czas, który możesz spożytkować znacznie przyjemniej, niż na zakupach. Tym bardziej że zastosowanie odpowiednich technik i preparatów sprawi, że uprawa będzie prosta i przyjemna, a rośliny obficie obrodzą owocami.

Wykorzystaj kwasy humusowe i zwiększ plony

Najlepszym sposobem na zapewnienie sobie obfitych zbiorów w oszczędny sposób są kwasy humusowe. Są wydajne i tańsze od nawozów mineralnych, a do tego w pełni ekologiczne. To naturalne związki zwiększające żyzność gleby i poprawiające jej strukturę. Zwiększają dostępność składników mineralnych dla roślin, a także ulepszają zdolność gleby do magazynowania wody. W czasach gdy susze zdarzają się w naszym klimacie coraz częściej, pomoc kwasów humusowych jest nieoceniona.

Warto dodać, że kwasy humusowe są elastyczne, tzn. nadają się do niemalże każdej uprawy. To dlatego, że zapewniają kompleksowe wsparcie dla gleby oraz wzmacniają systemy korzeniowe roślin. Dzięki temu zwiększają przyswajalność wszystkich substancji pokarmowych. A zatem nie musisz dobierać preparatów specjalnie przeznaczonych do konkretnych roślin, nie musisz zastanawiać się, czy w Twoim ogrodzie brakuje wapnia, azotu czy magnezu. Kwasy humusowe są uniwersalne i sprawdzą się wszędzie, gdzie jest potrzebna żyzna gleba.

Wzmocnij naturalny wigor roślin

Z uprawami bywa tak, że czasami nawet jak się do nich skrupulatnie przyłożysz, to plony i tak nie są zadowalające. Przyczyn może być dużo – od niedoborów składników pokarmowych przez szkodliwe działanie czynników stresowych. Choroby bywają dla roślin zabójcze, a chemiczne środki ochrony to spory wydatek. Dlatego lepiej zapobiegać niż leczyć. Jak to zrobić?

Wykorzystaj kwasy humusowe i wzmocnij naturalny wigor upraw. Preparaty humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych, a mocny korzeń to zdrowe rośliny. Pomagają również w odżywieniu roślin, a dobrze odżywione warzywa, zioła, krzewy i drzewka są lepiej przygotowane na ataki patogenów.

Zatem jeśli pragniesz dostępu do świeżych warzyw, to zacznij je uprawiać we własnym ogrodzie. To rozwiązanie tanie i wbrew pozorom wcale nie takie trudne. Z pomocą kwasów humusowych z łatwością osiągniesz zadowalające plony. Do dzieła!