PL EN DE ES FR RU HR

Blog

80% okrywy gleby na zimę  – co się wlicza i jakie efekty przynosi?

Okrywa gleby na zimę to warstwa roślinności i organicznych materiałów, która pokrywa powierzchnię ziemi w okresie zimowym. To ważny element ochrony gleby, który ma istotny wpływ na jakość gleby, a także na plony i zdrowie ekosystemów rolniczych. Odpowiednia okrywa gleby na zimę może przynieść wiele korzyści. Od 1 listopada do 15 lutego wszedł wymóg pozostawienia

Czytaj dalej…


Ceny nawozów i energii rosną. Jak zwiększyć rentowność upraw?

Rosnące ceny wszyscy obserwujemy na co dzień, ale wysokie koszty szczególnie dotykają rolników. Drożyzna na rynku nawozów to nie nowość – ceny szaleją w zasadzie już od początku roku 2021. Pamiętajmy jednak, że na koszty upraw składają się nie tylko zakup nawozów i środków ochrony roślin, ale także inne czynniki, np. energia potrzebna, chociażby do

Czytaj dalej…


Permakultura: zrównoważona uprawa w Twoim ogrodzie

Ogród może być znacznie więcej niż tylko miejscem hodowli warzyw. Może stać się źródłem harmonii z naturą, zrównoważoną produkcją żywności i przyjaznym środowiskiem dla fauny i flory. W jaki sposób to osiągnąć? Jednym z rozwiązań jest permakultura. Z  tego artykułu dowiesz się, czym ona jest, jak założyć ją w swoim ogrodzie, oraz dlaczego warto dać

Czytaj dalej…


Ogrody ziołowe: jakie rośliny warto uprawiać i jak je pielęgnować?

Świeże, aromatyczne zioła mogą odmienić Twoją kuchnię i przynieść wiele radości w pielęgnowaniu ogrodu. Jakie rośliny warto uprawiać w ogrodzie ziołowym? Jak zadbać o wzrost ziół? Wybór roślin do ogrodu ziołowego Każdy udany ogród ziołowy zaczyna się od dobrego wyboru roślin. Oto niektóre z najpopularniejszych ziół, które warto uprawiać: Bazylia Bazylia to zioło o intensywnym

Czytaj dalej…


21 października – Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw (ang. World Fruit and Vegetables Day) to święto, którego głównym celem jest przypomnienie o tym, jak istotnym elementem diety są owoce i warzywa. Powstało z inicjatywy nowozelandzkiej organizacji 5+ A Day i tradycyjnie obchodzone jest w trzeci piątek października. W tym roku Światowy Dzień Owoców i Warzyw obchodzony jest 21

Czytaj dalej…


Tomasz Sobania biegnie Maratonami do Barcelony!

Tomasz Sobania to miłośnik biegania i podróży, który łamie kolejne rekordy. Rok temu przebiegł z Częstochowy do Rzymu, codziennie pokonując trasę maratonu, czyli 42 km. W tym roku podjął się jeszcze większego wyzwania: chce przebiec z Gliwic do Barcelony – trasę o długości 2500 km. Gdy piszemy te słowa, bieg wciąż trwa. Tomek jest aktualnie

Czytaj dalej…


Uprawa bezorkowa: zalety i wady rolnictwa „bez pługa”

Uprawa bezorkowa cieszy się rosnącą popularnością. Po części jest to spowodowane forsowaniem tej techniki przez Unię Europejską jako bardziej ekologicznej. Zdaniem naukowców, orka prowadzi do zubożenia gleby. Rzeczywiście, uprawa bez pługa zmniejsza ingerencję w glebę, dzięki czemu ta jest żyźniejsza i przyjaźniejsza dla żyjących w niej organizmów. Jednak czy zawsze warto wybierać uprawę bezorkową? Jakie są jej zalety? Kiedy się na nią zdecydować? Tego dowiecie się z naszego artykułu.


Wpływ pH gleby na wzrost roślin. Za co odpowiada odczyn gleby?

Dla niektórych ogrodników pH gleby to nieco tajemnicza sprawa. Tymczasem odczyn gleby jest niezwykle ważny i wpływa na zdrowie i wzrost roślin. Dlatego warto przybliżyć ten temat. Czym jest pH gleby? Jaki powinien być odczyn gleby do uprawy roślin w ogrodzie? Czy na odczyn gleby można wpływać?


Jak rolnictwo regeneratywne wpływa na zdrowie ludzi?

Dla wielu osób rolnictwo regeneratywne to coś więcej niż nowa metoda uprawy roślin. To cała filozofia rewolucjonizująca nasze podejście do rolnictwa i relacji łączącej ludzi i rośliny. Dzięki niemu można jednocześnie dbać o ziemię i jakość plonów. W tym artykule przyjrzymy się temu, jak rolnictwo regeneratywne wpływa na zdrowie ludzi. Czym jest ta technika uprawy?

Czytaj dalej…


Światowy Dzień Żywności 2022 – jak świętować?

Światowy Dzień Żywności to święto, którego głównym celem jest szerzenie świadomości na temat bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie oraz działanie na rzecz społeczności, które cierpią głód. Obchodzony jest 16 października i towarzyszą mu liczne prelekcje oraz akcje zbierania funduszy na pomoc regionom zagrożonym deficytami żywności. Liczba głodujących na świecie rośnie Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw

Czytaj dalej…