PL EN DE ES FR RU HR

Analiza trendów konsumenckich w branży żywności ekologicznej

Żywność ekologiczna w skrzynce trzymanej przez rolnika

Analiza trendów konsumenckich w branży żywności ekologicznej

Każde przedsiębiorstwo, które chce się rozwijać, musi szybko reagować na potrzeby konsumentów. Nie inaczej jest w przypadku gospodarstw rolniczych. A dane wskazują jasno: żywność ekologiczna cieszy się coraz większą popularnością. Co to oznacza dla rolników? Jak zwiększyć zyski w gospodarstwie ekologicznym?

Żywność ekologiczna – czyli jaka?

Zacznijmy od wyjaśnienia, czym właściwie jest żywność ekologiczna. Obecnie badacze dzielą rynek żywności na cztery subrynki: żywność funkcjonalną, konwencjonalną i ekologiczną oraz produkty wygodnej żywności. Nas interesuje żywność ekologiczna, czyli taka, która powstaje w gospodarstwach ekologicznych. Od produktów konwencjonalnych wyróżnia ją przede wszystkim to, że jest pozbawiona sztucznych barwników, konserwantów oraz substancji zapachowych. Ponadto w jej produkcji nie są używane nawozy sztuczne oraz chemiczne środki ochrony roślin.

Jak wskazują badania, popularność produktów ekologicznych wśród konsumentów z roku na rok rośnie. W Europie największy udział w rynku żywności ekologicznej mają Niemcy, Francja, Szwajcaria i Włochy, a także państwa skandynawskie. Polska na razie pod tym względem odstaje, ale i u nas trend jest wzrostowy. Co więcej, rozwoju rynku żywności ekologicznej nie zatrzymała ani pandemia COVID-19, ani szalejąca inflacja czy wojna w Ukrainie.

Żywność ekologiczna w Polsce coraz popularniejsza

Współczesny konsument jest coraz bardziej świadomy zakupowo. Rzadko podejmuje decyzje wiedziony impulsem, zdecydowanie częściej decyzje są przemyślane. Nie inaczej jest w przypadku rynku żywności. Jak wskazują badania ankietowe, dla konsumentów w Polsce ważne są przede wszystkim jakość i skład produktów. Dlatego coraz częściej zamiast żywności „tradycyjnej” wybierają ekologiczną. Te produkty powstają według ściśle określonych zasad, z poszanowaniem środowiska i z ograniczonym użyciem sztucznych nawozów i pestycydów. Dzięki temu konsumenci mają pewność, że kupują wartościową, zdrową żywność, a to właśnie jest – jak wskazują badania – dla nich najważniejsze.

Dlaczego ludzie wybierają produkty eko?

Dla większości ludzi główne czynniki skłaniające do wyboru żywności ekologicznej to świadomość zdrowotna, troska o środowisko oraz smak i jakość. Nie da się ukryć, że tzw. zdrowy styl życia to aktualnie coś więcej niż chwilowa fanaberia. Wskazują na to popularność wszelkiej maści poradników czy też promowanie w mediach aktywności fizycznej oraz zdrowego żywienia. Dlatego konsumenci decydują się na żywność ekologiczną. Produkty te są wolne od pestycydów, herbicydów, sztucznych nawozów czy modyfikacji genetycznych, co przekłada się na mniejsze ryzyko wystąpienia różnych chorób, w tym nowotworowych. Badania pokazują, że osoby regularnie spożywające żywność ekologiczną mają lepszy stan zdrowia, co motywuje do podążania tą ścieżką.

To jednak nie wszystko. Wśród ludzi rośnie wiedza na temat środowiska i zmian klimatycznych. Produkcja żywności ekologicznej wiąże się z mniejszym wpływem na ekosystem, co przyciąga konsumentów świadomych ekologicznie. Praktyki ekologiczne promują bioróżnorodność, utrzymują jakość gleby i zmniejszają zanieczyszczenie wód.

Na koniec pozostaje aspekt smakowy. Wiele osób twierdzi, że żywność ekologiczna jest po prostu smaczniejsza. Wynika to z tradycyjnych metod uprawy, które często przekładają się na lepszą jakość i intensywniejszy smak produktów.

Analiza rynkowych trendów

Wzrost świadomości na temat korzyści płynących z konsumpcji żywności ekologicznej prowadzi do zwiększenia popytu. Rynek rozwija się więc w szybkim tempie, a prognozy ekspertów wskazują na dalszy wzrost w najbliższych latach. A rosnący popyt sprawia, że coraz więcej rolników decyduje się na produkcję w systemie zrównoważonym. Oczywiście swoje dokłada program Europejski Zielony Ład, który pewne zmiany wymusza. Jednak wielu producentów świadomie przechodzi na ekologiczną produkcję, ponieważ upatruje w tym szansy na zysk.

Kolejny trend związany z produkcją żywności ekologicznej to sięganie po innowacje. Ta branża nieustannie wprowadza na rynek nowe produkty i rozwiązania. Wszystko dlatego, że standardowe praktyki rolnicze na czele z nawożeniem mineralnym nie mają zastosowania w gospodarstwach ekologicznych. Dlatego producenci chcący maksymalizować potencjał plonotwórczy upraw są zmuszeni sięgać po innowacyjne metody, takie jak zaawansowane monitorowanie przy użyciu systemów GPS i dronów.

Rosnące ceny żywności wyzwaniem

Choć popularność produktów ekologicznych rośnie, nie oznacza to, że przed rynkiem nie stoją wyzwania. Główną przeszkodą jest inflacja oraz czynniki geopolityczne zakłócające łańcuchy dostaw. Trzeba także pamiętać, że popyt na żywność ekologiczną jest zróżnicowany nawet w obrębie jednego kraju. Składają się na niego takie czynniki jak powody zdrowotne, a także normy etyczne (czyli np. kierowanie się chęcią ograniczenia cierpienia zwierząt) czy środowiskowe. Dlatego producenci w tej branży muszą przykładać większą uwagę do postaw wśród konsumentów niż ci, którzy zajmują się wytwarzaniem żywności konwencjonalnej. Przecież człowiek jeść musi zawsze, ale niekoniecznie żywność ekologiczną.

Kwasy humusowe: gwarancja wysokich plonów w gospodarstwach eko

Analiza trendów konsumenckich w branży żywności ekologicznej pokazuje, że decyzje zakupowe kierowane są przede wszystkim troską o zdrowie, środowisko oraz jakość produktów. Rosnący popyt i coraz szersza dostępność żywności ekologicznej świadczą o jej rosnącej popularności i potwierdzają, że tendencja wzrostowa będzie kontynuowana.

Co to oznacza dla rolników? Rynek żywności ekologicznej to dla nich ogromna szansa. Jednak żeby ją wykorzystać, niezbędne jest dostosowanie gospodarstwa, tak aby zmaksymalizować produkcję środkami, z których można korzystać w gospodarstwach ekologicznych. Jednym z takich środków są kwasy humusowe.

Substancje humusowe mają naturalne pochodzenie i nie wpływają negatywnie na środowisko. Dlatego można z nich korzystać w rolnictwie ekologicznym. Co oferują? Przede wszystkim poprawię żyzności gleby. Wpływają na strukturę ziemi i stosunki wodno-powietrzne. Dzięki temu gleba lepiej zatrzymuje wodę i składniki odżywcze, a rośliny mogą prężnie się rozwijać. Co więcej, kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych, które w efekcie sprawniej pobierają mikro i makroelementy. Uprawy są zdrowsze, silniejsze i obficie plonują. A to wszystko bez krzty szkody dla środowiska – i właśnie dlatego kwasy humusowe są przyszłością w produkcji żywności ekologicznej.