1 lipca – Międzynarodowy Dzień Owoców
Soczyste, kolorowe i aromatyczne owoce takie jak truskawki czy borówki to jeden ze smaków lata. Dziś obchodzą one swoje święto. 1 lipca to bowiem Międzynarodowy Dzień Owoców. Jest więc szczególna okazja, aby delektować się smakiem, podziwiać fantazyjne kształty i eksplorować fantastyczny świat owoców.
Międzynarodowy Dzień Owoców: odkryj świat smaków
Obchodzony 1 lipca Międzynarodowy Dzień Owoców to święto zapoczątkowane przez niemieckich studentów. Pierwsze obchody odbyły się w 2007 roku w berlińskim Parku Muru (Mauerpark – nazwa pochodzi od muru berlińskiego). Od tamtego czasu święto zyskało większy rozgłos i teraz jest obchodzone na całym świecie.
Tego dnia celebrujemy owoce, które urozmaicają nasze życie zarówno swoim wyglądem, jak i – przede wszystkim – smakiem. Kolorowe, w rozmaitych kształtach i smakach, z pobudzającym zmysły aromatem, słodkie i kwaśne, z twardą skórką i miękkim miąższem: wszystkie owoce to istna rozkosz dla podniebienia.
Dlaczego warto jeść owoce?
Owoce sprawdzają się doskonale jako przekąska w środku dnia, w pracy czy po treningu. Są zdecydowanie zdrowsze od słodyczy, a smakiem wcale im nie ustępują. Oczywiście sporo zależy od osobistych preferencji oraz wybranych gatunków, ale np. borówki amerykańskie są istną bombą witaminową. Zawierają przede wszystkim potężne ilości witaminy C, ale także witaminy A, E, B1, B2 i B6. Taki skład sprawia, że mają wiele korzyści zdrowotnych. Poprawiają odporność oraz oddziałują na samopoczucie. Zalety borówek są tak znaczne, że zalicza się je do tzw. superfoods, czyli wyjątkowo zdrowej, naturalnej żywności.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Oczywiście nie samymi borówkami człowiek żyje, a mnogość dostępnych owoców zachęca do kulinarnych eksperymentów. Można z nich robić owocowo-warzywne smoothie, koktajle i soki, dżemy i inne przetwory, sałatki czy jeść świeże. Jabłka, banany, gruszki, maliny – każdy owoc znajdzie swoje miejsce w kuchni i z każdego można przyrządzić atrakcyjne, smaczne i zdrowe potrawy.
Zdaniem specjalistów, powinniśmy spożywać 5 porcji warzyw i owoców dziennie (porcja jest liczona jako 80 g). Te pierwsze są oczywiście zdrowsze, bo zawierają mniej cukru. Jednakże owoce to także podstawa zdrowej, zbilansowanej diety. Zawierają mnóstwo witamin i minerałów, dzięki czemu wspomagają odporność organizmu. Stosowanie zasady 5 porcji warzyw i owoców dziennie zmniejsza ryzyko poważnych problemów zdrowotnych takich jak choroby serce czy nawet niektóre z rodzajów raka.
To, jak istotną rolę w diecie pełnią owoce, jest powszechnie uznawane przez ekspertów i naukowców. Kampania 5 A Day (5 dziennie) jest poparta danymi ze strony Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Z kolei ONZ ogłosiła rok 2021 rokiem owoców i warzyw. Miało to na celu szerzenie świadomości na temat ich wartości odżywczej i korzyści zdrowotnych.
Owocowe ciekawostki
Z okazji Międzynarodowe Dnia Owoców przygotowaliśmy dla Was garść owocowych ciekawostek. Oto one:
- Granat jest symbolem płodności. Granat zawiera mnóstwo antyoksydantów, ale równie bogata jest jego historia. Wiele kultur uważa ten owoc za symbol płodności, obfitości i zdrowia.
- Jabłko unosi się na wodzie. Jabłka mają mniejszą gęstość niż woda w stanie ciekłym, ponieważ składają się w 25% z powietrza. Dlatego unoszą się na wodzie.
- Czereśnie pomagają zasnąć. Czereśnie zawierają melatoninę – hormon odpowiedzialny za regulowanie cyklu snu. Dlatego poprawiają jakość snu i mogą pomóc w problemach z zasypianiem.
- W Japonii uprawia się kwadratowe arbuzy. Arbuzy uprawia się w skrzyniach, dzięki czemu przyjmują one kształt pojemnika. Kwadratowa forma ma sprawiać, że owoce łatwiej się przechowuje i kroi, ponieważ się nie staczają.
- Awokado zalicza się do superfoods. Awokado zawiera mnóstwo składników odżywczych oraz witamin, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu.
- Kiwi zawiera 2 razy więcej witaminy C niż pomarańcza. Kiwi to wyjątkowo zdrowy owoc, bogaty w witaminę C oraz witaminy A, E i K, a także inne składniki odżywcze, np. potas, żelazo i kwasy Omega-3.
Jak świętować Międzynarodowy Dzień Owoców?
Dzisiejsze święto to idealna okazja, aby uczcić owoce w kreatywny sposób. Oto kilka pomysłów:
- Udaj się na piknik do parku – oczywiście z koszem pełnym świeżych owoców!
- Przygotuj interesujący posiłek na bazie owoców. Do wyboru jest mnóstwo dań: zupy owocowe (np. wiśniowa lub borówczana), sos z powideł wiśniowych, ocet z owoców, ryż z jabłkami, kisiel z borówek, placek z wiśniami, sernik z brzoskwiniami, sałatki owocowe, smoothie, knedle z jagodami… Daj się ponieść kulinarnej kreatywności!
- Owocowe kolorowanki: możesz zaangażować w obchody Międzynarodowego Dnia Owoców dzieci. Oczywiście najlepiej zachęcić je do spożywania zdrowych owoców, ale możesz także zaproponować im owocowe kolorowanki.
- Odkrywanie egzotycznych owoców. Wybierz się do lokalnego sklepu spożywczego lub targu i odkryj egzotyczne owoce, których jeszcze nie próbowałeś. Mango, liczi, a może papaja? Świat egzotycznych owoców pełen jest niespodzianek smakowych.
- Podziel się owocową radością. Szerz świadomość na temat zdrowia i smaku płynącego z owoców. Możesz to zrobić za pośrednictwem social mediów: użyj #InternationalFruitDay
Niech Międzynarodowy Dzień Owoców będzie okazją do cieszenia się smakiem i kolorami owoców!