Nawożenie w ogrodzie. Kompost – co i jak?
Kompostowanie to doskonała metoda na pozbywanie się odpadów na działce. Dzięki temu unikasz konieczności wyrzucania czy palenia resztek roślinnych, a dodatkowo otrzymujesz cenny nawóz. Jeśli prowadzisz ogród, to kompost jest najlepszą metodą, aby zadbać o rośliny w sposób jak najbardziej naturalny i przyjazny dla środowiska. Czym jest kompost, z czego go robić oraz kiedy najlepiej go używać?
Czym jest kompost?
Kompost to organiczny materiał, który powstaje w wyniku tlenowego rozkładu naturalnych odpadów pochodzenia roślinnego. Co ważne, w rozkładzie tym kluczową rolę odgrywają mikroorganizmy, dlatego należy stworzyć dla nich dogodne warunki rozwoju.
Kompost najczęściej stosuje się w ogródkach działkowych, ale także w większych gospodarstwach ogrodniczych, zwłaszcza prowadzonych w systemie ekologicznym. Stosowanie kompostu zwiększa żyzność ziemi.
Dlaczego warto stosować kompost?
Są dwa główne powody, dla których warto kompostować. Po pierwsze jest to sposób na ekologiczne pozbycie się resztek roślinnych. Dzięki kompostowaniu nie musisz ich wyrzucać czy palić. Po drugie w wyniku kompostowania powstaje wartościowy, wieloskładnikowy nawóz, który może być stosowany jako źródło substancji odżywczych dla gleby. Co więcej, kompost nie tylko wzbogaca glebę w minerały, ale także poprawia jej strukturę i właściwości fizykochemiczne oraz zwiększa ilość materii organicznej. To doskonała i ekologiczna alternatywa dla nawozów mineralnych, tym bardziej że w przypadku kompostu ryzyko przenawożenia jest niewielkie. Jednak musisz pamiętać, że jego skład w dużej mierze zależy od rodzaju resztek, których użyjesz. Zatem co kompostować?
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Z czego robić kompost?
- Skoszona trawa. Po koszeniu trawnika nie wyrzucaj trawy! Możesz ją wykorzystać jako cenny składnik kompostu. Pamiętaj jednak, aby nie używać trawy, która została nawożona środkami chemicznymi, ponieważ może to zanieczyścić kompost.
- Liście. Jesienią, gdy spadają liście z drzew, warto je zbierać i dodać do kompostu. Liście są bogate w składniki odżywcze i wspaniale uzupełnią Twoją mieszankę kompostową.
- Pozostałości warzyw i owoców. Skórki, resztki warzyw i owoców, które zazwyczaj wyrzucasz, mogą posłużyć jako doskonałe surowce do kompostu.
- Skorupki jajek i fusy z kawy. To dwa przykłady nietypowych, ale bardzo wartościowych składników kompostu. Skorupki jajek dostarczają głównie wapnia, a fusy z kawy to źródło azotu, potasu, żelaza, fosforu i magnezu, a więc wielu składników niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin.
- Nawozy naturalne (np. obornik, gnojówka, ptasi pomiot). Naturalne nawozy dodadzą do kompostu cennych składników pokarmowych.
- Gałęzie, chwasty, drewno i słoma.
Czego nie kompostować?
Kompost to doskonały nawóz, ale wrzucanie do kompostownika niektórych materiałów może go całkowicie zrujnować i sprawić, że nie będzie zdatny do użytku. Czego unikać? Oczywiście przede wszystkim tworzyw sztucznych takich jak plastik. Oprócz tego nie dodawaj do pryzmy kompostowej resztek roślin porażonych przez choroby, a także chwastów, które zdążyły już wykształcić nasiona. Przy wyrzucaniu na kompost resztek obiadowych upewnij się, że nie dodajesz mięsa, warzyw gotowanych na wywarze z mięsem, tłuszczy oraz nabiału. Ponadto błędem jest dodawanie niedostatecznie rozdrobnionego materiału, np. grubych konarów drzew.
Kiedy stosować kompost?
Najlepszym czasem na nawożenie ogrodu kompostem jest wiosna, tuż przed rozpoczęciem sezonu wegetacyjnego roślin. Możesz również używać kompostu jesienią, aby przygotować glebę na następną wiosnę.
Pamiętaj, że proces kompostowania jest dość długotrwały: trwa 6-12 miesięcy. Dopiero w pełni przerobiony materiał nadaje się do użycia. W przeciwnym wypadku kompost może zubożyć glebę.
Podczas aplikacji kompostu, rozprowadź go równomiernie na powierzchni gleby. Możesz go delikatnie zakopać lub po prostu rozrzucić i delikatnie wymieszać z glebą.
Kwasy humusowe i kompost
Dodanie kwasu humusowego do pryzmy kompostowej może usprawnić proces rozkładu resztek. To dlatego, że substancje humusowe działają jako pożywka dla pożytecznych mikroorganizmów. Rolnicy często używają ich na resztki pożniwne, tym samym przyspieszając ich rozkład.
To nie wszystko. Wszechstronne właściwości kwasów humusowych poprawiają żyzność i strukturę gleby. Używając ich razem z kompostem, uzyskasz synergistyczny efekt, dodatkowo zwiększając ich pozytywny wpływ na glebę i rośliny. To prosty sposób na obfite zbiory w Twoim ogrodzie.
Wydajny kwas humusowy kupisz tu: