PL EN DE ES FR RU HR

Znamy glebę roku 2022! To… mada!

Mada glebą roku

Znamy glebę roku 2022! To… mada!

Mada została wybrana glebą roku 2022. Taką decyzję podjęło Polskie Towarzystwo Gleboznawcze. Organizacja wydała specjalne oświadczenie, w którym przypomniała, że dbanie o glebę ma ogromne znaczenie zarówno dla rolnictwa, jak i środowiska. Apel Towarzystwa ma szczególne znaczenie obecnie, gdy zmagamy się ze zmianami klimatycznymi i drożejącymi nawozami. Dlatego poprawa żyzności gleb nigdy nie była tak ważna, jak teraz. W jaki sposób poprawić jakość gleby? Jest na to prosty sposób: to kwasy humusowe!

Glebą roku 2022 zostaje Mada!

W Polskim Towarzystwie Gleboznawczym działa Komisja Genezy, Klasyfikacji i Kartografii Gleb. Do zadań owej Komisji należy m.in. wybór gleby roku. Tym razem tytuł ten przypadł glebie zajmującej równiny zalewowe dolin rzek nazywanej madą. Towarzystwo Gleboznawcze podkreśliło w opublikowanym na swojej stronie artykule, że wysoka produktywność mad jest ceniona od zarania rolnictwa. Rzeczywiście tak jest, a to za sprawą gruboziarnistych namułów, które zawierają pokaźne ilości materii organicznej. Dzięki temu mada jest wyjątkowo żyzną glebą.

Niestety, w Polsce znajduje się niewiele tego typu gleb. Przeważają gleby niskiej jakości, o niewielkiej zawartości próchnicy, a przez to słabo urodzajnych. To ogromny problem, który dotyczy nie tylko rolnictwa, ale i wszystkich ludzi. To bowiem od żyzności gleb zależy produkcja żywności, a więc i jej ceny.

Jakość gleb w Europejskim Zielonym Ładzie

Polskie Towarzystwo Gleboznawcze przypomina, że dbanie o glebę ma ogromne znaczenie dla rolnictwa i środowiska. Zwraca na to uwagę również Unia Europejska, np. uwzględniając działania wspierające glebę w programie Europejskiego Zielonego Ładu (EZŁ). EZŁ to inicjatywa, której nadrzędnym celem jest osiągnięcie neutralności klimatycznej w Europie. Aby osiągnąć ten cel, potrzebne są zmiany w wielu sektorach przemysłu, m.in. w transporcie, ale także w rolnictwie. Jeżeli chodzi o branżę agronomiczną, to UE dąży przede wszystkim do ograniczenia użycia pestycydów i sztucznych nawozów. W ten sposób zostanie zmniejszony wpływ rolnictwa na środowisko. W listopadzie Komisja Europejska opublikowała również Strategię glebową UE do 2030 roku. Zawarte w tym dokumencie działania mają na celu poprawę jakości europejskich gleb. To ważne, ponieważ grunty wysokiej jakości są potrzebne, aby przy zmniejszonej intensywności nawożenia zapewnić produkcję żywności na optymalnym poziomie.

Kwasy humusowe: skuteczna i wydajna metoda poprawy żyzności gleby

Co oznacza, że gleba jest żyzna? Choć nie ma precyzyjnej definicji żyzności, to najprościej rzecz ujmując urodzajna gleba to taka, która zapewnia wysoki potencjał plonotwórczy. To znaczy, że żyzność gleby jest uzależniona nie tylko od zasobności w składniki mineralne, ale również innych czynników, np. struktury fizycznej czy retencji wody. Różne charakterystyki gleby wpływają bowiem na przyswajalność substancji pokarmowych przez rośliny. I właśnie tutaj pomocy upatruje się w kwasach humusowych.

Kwasy humusowe są częścią próchnicy glebowej, ale można je również ekstrahować z węgla brunatnego. Mają kluczowe znaczenie dla żyzności gleby. Zwiększają ilość węgla organicznego w podłożu, zwiększają jego gruzełkowatość oraz poprawiają retencję wody i stosunki wodno-powietrzne. Dzięki temu gleba staje się urodzajna, a wszelkie rośliny mogą się w niej prężnie rozwijać.

Przyszłość rolnictwa pod znakiem kwasów humusowych

Wszyscy podkreślają znaczenie żyzności gleb: rolnicy, agronomowie, Towarzystwo Gleboznawcze czy włodarze Unii Europejskiej. To od niej zależy bezpieczeństwo żywnościowe oraz zdrowie środowiska naturalnego. W ten nowoczesny rolniczy krajobraz doskonale wpisują się kwasy humusowe. Są one przyjazne środowisku, a jednocześnie skutecznie zwiększają urodzajność gleby. Zapewniają roślinom łatwiejszy dostęp do wody oraz mikro i makroelementów. Ze względu na uniwersalne właściwości, sprawdzają się wszędzie, gdzie wymagana jest żyzna gleba: w dużych gospodarstwach, przydomowych ogródkach, sadach czy nawet w domu, do roślin doniczkowych. To doskonały, wydajny i prosty w użyciu sposób na żyzną glebę i obfity plon.