Dziś Dzień Arbuza – zobacz, jak świętować
Rada na upały? Arbuzy! Tak się składa, że 3 sierpnia to Dzień Arbuza. Nie ma co się dziwić – to środek lata, a ukochany przez wielu czerwono-zielony owoc jest idealną przekąską o tej porze roku. Zwłaszcza obecnie, gdy temperatury są wyjątkowo mordercze, tym większą rozkoszą będą orzeźwiające, soczyste arbuzy. Chcesz wiedzieć o nich więcej? Czytaj dalej.
Afrykańskie pochodzenie arbuza
Arbuz (nazywany również kawonem) należy do rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Afryki, choć obecnie uprawia się go niemalże na całym świecie, m.in. w Chinach, Indiach, Turcji, USA, Hiszpanii, Portugalii, a nawet Polsce (choć u nas głównie amatorsko pod osłonami). Czym właściwie zasłużył sobie na własne święto?
Arbuz jest szalenie popularny głównie ze względu na orzeźwienie, jakie niesie. W ponad 90% składa się z wody. Do tego jest niskokaloryczny (100 g owocu ma zaledwie 30 kcal); większość ludzi może się więc nim objadać niemalże bez ograniczeń. Dlaczego większość, a nie wszyscy? Ponieważ pomimo całej swojej wspaniałości, arbuz ma niestety wysoki indeks glikemiczny, dlatego osoby z cukrzycą muszą się bardziej pilnować.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Za co kochamy arbuzy?
Orzeźwienie to nie wszystko: arbuz ma także korzyści zdrowotne. Wysoka zawartość wody działa moczopędnie, co jest zbawienne dla nerek. Ma wyższą zawartość likopenu niż pomidor, dzięki czemu wspomaga leczenie chorób nowotworowych. Ponadto jest bogaty w witaminy A, B6 i C, oraz magnez i potas. Wpływa pozytywnie na kondycję skóry i włosów, a także łagodzi bóle mięśni. Jego popularność więc nie dziwi – rzadko się zdarza, żeby coś tak pysznego, jednocześnie było zdrowe. Status owocu, który ma własne święto, jest więc w przypadku arbuza całkowicie zasłużony.
Jak obchodzić Dzień Arbuza?
Najlepszym sposobem na świętowanie Dnia Arbuza jest rzecz jasna degustacja. Dzisiaj stół powinien być suto zastawiony talerzami z arbuzami. Popularny sposób spożywania owocu pokrojonego na kawałki nie jest jednak jedynym. Z arbuza można także przyrządzić sałatkę owocową, orzeźwiający sok lub deser, czy nawet domowe lody – znacznie zdrowsze, niż tradycyjne.
Czy objadanie się arbuzami to jedyny sposób na obchodzenie dzisiejszego święta? Nie! Tym, co lubimy najbardziej w podobnych inicjatywach, jest dzielenie się radością z innymi. Może nie wszyscy Twoi znajomi wiedzą, że dziś Dzień Arbuza? Poinformuj ich, powiedz o niebagatelnych korzyściach zdrowotnych i zaproś na degustacje. A może w okolicy masz sklep z warzywami i owocami? To doskonała okazja, żeby go odwiedzić i kupić świeże arbuzy. Masz w sobie coś z kulinarnego eksperymentatora? Przyrządź nowe, arbuzowe danie i podziel się nim w social mediach (możesz do tego użyć hashtagu #dzieńarbuza lub międzynarodowego #NationalWatermelonDay).
Radosny Dzień Arbuza
Jak widzisz, sposobów na świętowanie Dnia Arbuza jest wiele. Niezależnie od tego, za co kochamy arbuzy – niepowtarzalne orzeźwienie, bogatą zawartość witamin, czy może niską kaloryczność – fakt pozostaje taki, że to jeden z najbardziej lubianych owoców. Także wśród dzieci: uśmiechnięta dziecięca buzia pałaszująca soczystego arbuza to jeden z obrazów, który zawsze będzie kojarzył się z latem. Wszystko to sprawia, że dzisiejsze święto to naprawdę wesoły dzień. Dlatego podaruj sobie odrobinę radości i zjedz arbuza.