PL EN DE ES FR RU HR

25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności

polska zywnosc ekologiczna kwsy humusowe

25 sierpnia – Dzień Polskiej Żywności

To nietypowe „święto” obchodzimy nieprzerwanie od 2013 roku – teraz więc przypada 9. edycja! Wybór tej daty był dobrze przemyślany przez organizatorów, ponieważ zbiega się z obchodami dożynek, podczas których rolnicy podsumowują cały rok pracy i liczą plony. 25 sierpnia, podczas Dnia Polskiej Żywności, możemy świętować poprzez korzystanie ze zdrowych, ekologicznych i co najważniejsze polskich warzyw i owoców!

„Doceń polskie” świętując Dzień Polskiej Żywności

Dzień Polskiej Żywności to stosunkowo młode „święto”. Akcja mająca na celu promowanie rodzimych produktów zrodziła się w 2013 roku za sprawą inicjatywy „Doceń polskie”, która promuje polską kuchnię, polskie produkty oraz wspiera polskie rolnictwo! Jak podkreślają założyciele, ich celem – a zarazem celem akcji – było podkreślenie bogactwa i różnorodności rodzimego sektora spożywczego. Nietypowe „święto” z roku na rok cieszy się coraz większym zainteresowaniem, a konsumenci zaczynają również doceniać polskie, ekologiczne wyroby!

Polskie dania a ekologia i środowisko

Jesteśmy już coraz bardziej świadomi – w związku z czym zwracamy też uwagę na to, skąd pochodzą produkty, które spożywamy oraz jak są uprawiane. Ekologia to nie tylko zdrowa żywność, ale też racjonalna gospodarka zasobami. W ślad za oczekiwaniami konsumentów poszli producenci oraz rolnicy. Obecnie mamy do wyboru żywność nie tylko ze sklepów wielkopowierzchniowych, ale też zdrowe, polskie produkty prosto od rolnika!

Każda działalność produkcyjna, również wytwarzanie jedzenia, pozostawia po sobie ślad w środowisku naturalnym. Wybierając polskie produkty, ograniczamy drogę, jaką muszą przebyć warzywa czy owoce, ponieważ są przewożone jedynie lokalnie. Oprócz tego aspektu warto również przyjrzeć się kulturze uprawy. Produkty ekologiczne to racjonalny i świadomy wybór konsumencki, który pozytywnie oddziałuje na środowisko.

Ekologiczne uprawy z kwasami humusowymi

Decyzja o podjęciu się uprawy ekologicznej wcale nie musi oznaczać obniżki plonowania. Na rynku jest dostępne są bowiem stymulatory wzrostu roślin, które bazują na naturalnych i bezpiecznych substancjach. Takim środkiem jest również nasz FLORAHUMUS – powstaje on właśnie z polskiego węgla brunatnego, zawierającego kwasy humusowe. Mimo że nazwa tych związków brzmi jak coś skomplikowanego, to kwasy huminowe nie są sztucznym tworem – ich źródło znajduje się bowiem w najbardziej żyznej warstwie gleby – próchnicy. Oprócz tego odnajdziemy je również w wodzie, węglu czy torfie!

Polskie rolnictwo w zgodzie z naturą

Większa świadomość konsumencka, wspieranie polskich produktów, a także wspomaganie rodzimego rolnictwa jest wynikiem większego zapotrzebowania na zdrowe produkty pochodzące z Polski. Producenci żywności dostrzegli te zależności i rozpoczęli poszukiwania nowoczesnych rozwiązań, które nie oddziałują negatywnie na środowisko. Naprzeciw tym potrzebom wychodzą preparaty humusowe, takie jak FLORAHUMUS, które coraz chętniej są wykorzystywane w uprawach!

Wysokie plony i dbanie o środowisko może iść w parze

Kwasy humusowe potrafią łączyć się z jonami metali ciężkich, które są poważnym problemem, ponieważ zatruwają glebę, wody gruntowe i negatywnie wpływają na środowisko. FLORAHUMUS i inne preparaty na bazie substancji humusowych pomagają zmniejszać dostępność tych zanieczyszczeń w glebie. Oprócz tego wspierają magazynowanie wody, która po ich zastosowaniu jest dłużej dostępna dla roślin. Dzięki temu kwasy humusowe wpływają na zwiększenie plonowania – nie wykorzystując przy tym nawozów sztucznych i fungicydów!  

Dobre, bo polskie

Dzień Polskiej Żywności może być okazją do zmiany nawyków, jeśli jeszcze nie wybieramy polskich warzyw i owoców. Jest też okazją do przyjrzenia się produkcji oraz zmodernizowania kultury rolnej, właśnie poprzez wykorzystanie kwasów humusowych, w tym FLORAHUMUSU w swoim ogrodzie, uprawie wielkopowierzchniowej, czy w domowym zielniku. Polska żywność to dobry, a przede wszystkim świadomy wybór, dzięki któremu wspieramy rodzimych producentów, ale też nie pozostajemy obojętni na środowisko i ekosystem.