PL EN DE ES FR RU HR

24 listopada Dzień Buraka

dzień buraka

24 listopada Dzień Buraka

Dziś dzień buraka – wyjątkowo zdrowego warzywa, które jest częstym gościem na polskich stołach. W niektórych wciąż budzi jednak niesympatyczne skojarzenia związane z nielubianą, nieumiejącą się zachować osobą. Dlatego dzisiaj, w święto buraka, warto przypomnieć o jego zdrowotnych właściwościach i zachęcić do spożywania tego czerwonego warzywa.

Mało kalorii, dużo zdrowia

Buraki wniosą na twój talerz nie tylko wyrazisty, czerwony kolor, ale również mnóstwo witamin i minerałów. Co więcej, niosą te zdrowotne bogactwa w stosunkowo niewielkiej ilości kalorii: 100 gramów gotowanego buraka to zaledwie 44 kalorie! Zatem jest to doskonały sposób na dostarczanie organizmowi niezbędnych składników, takich jak błonnik, mangan, magnez, witamina C i witamina B6 oraz potas, którego burak zawiera wyjątkowo dużo, dzięki czemu pozytywnie wpływa na funkcjonowanie układu nerwowego. Oprócz tego w buraku znajdziesz ponadprzeciętną ilość kwasu foliowego (czyli witaminy B9): wystarczy 100 gramów warzywa, aby zapewnić 20% dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Kwas foliowy – moc witalności

Kwas foliowy to niezbędna witamina – jedna z najważniejszych dla naszego zdrowia. Bierze udział w procesach metabolicznych, a jego niedobory zwiększają ryzyko poważnych schorzeń, np. chorób serca czy niektórych nowotworów. Prawidłowa ilość kwasu foliowego w organizmie przyczynia się do ogólnej poprawy odporności. Tym bardziej martwi fakt, że większość z nas boryka się z niedoborami witaminy B9. Recepta na deficyty? Zdrowa, zbilansowana dieta, w której znajdą się także i dania z buraków.

Właściwości zdrowotne buraków

Co wynika z tego bogactwa witamin? Przede wszystkim ogólne wzmocnienie odporności, ale oczywiście nie tylko. Właściwości zdrowotne buraków są ogromne i obejmują:

Dzień buraka 2022: zrewolucjonizuj swój jadłospis

Za włączeniem buraka do menu przemawia także jego wszechstronne zastosowanie w kuchni. Oczywiście wszyscy znamy zupy: barszcz i chłodnik; nie jest nam także obca surówka z buraczków – prosty w przyrządzeniu dodatek do kotletów czy gulaszu. Na tym jednak możliwości kulinarnego wykorzystania buraków się nie kończą. Świetnie sprawdzają się w nowoczesnej kuchni łączącej smaki z całego świata. Można je np. wykorzystać jako dodatek do hummusu, owocowo-warzywnych koktajlów czy też dipów na bazie greckiego jogurtu. Świetnie sprawdzają się (zarówno pod względem smakowym, jak i zdrowotnym) soki z buraka – samego, lub z dodatkiem innych warzyw czy owoców. W ostatnim czasie furorę robi także sok z buraka kiszonego.

A to tylko część pomysłów na wykorzystanie buraków w kuchni! Jak widzisz, niezależnie od tego, czy lubisz kulinarne eksperymenty, czy raczej preferujesz tradycyjne dania, z pewnością znajdziesz sposób na ich włączenie do jadłospisu!

Kwasy humusowe i buraki

Burak rośnie w polskim klimacie i jest stosunkowo łatwy w uprawie. Wśród warzyw gruntowych uprawa buraka w Polsce plasuje się w absolutnej czołówce: rocznie zbieramy go ok. 300 000 ton. Dzięki temu nie ma problemów z jego dostępnością, a w prosty sposób możesz nawet wyhodować warzywa we własnym, przydomowym ogródku.

Na co zwrócić uwagę, gdy uprawiasz buraki w ogrodzie warzywnym? Przede wszystkim na jego duże wymagania świetlne i wodne. Z tego powodu w uprawie buraka doskonale sprawdzają się kwasy humusowe, które zwiększają pojemność wodną gleby. Dzięki temu gleba dłużej zatrzymuje wilgoć, a woda jest sprawniej transportowana do strefy korzeniowej. Ponadto kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin oraz zwiększają dostępność mikro i makroelementów, w tym boru i magnezu, na których niedobory buraki są szczególnie wrażliwe.

Światowy Dzień Buraka 2022

Za co kochamy dzień buraka? Dzisiejsze święto przypomina nam o tym, że buraki są nie tylko smaczne i pożywne, ale także mają mnóstwo właściwości zdrowotnych. Są bogate w liczne witaminy i minerały, dzięki czemu wspierają odporność całego organizmu, w tym zdrowie układu nerwowego i serca. Dlatego, jeżeli pragniesz zbilansowanej diety, to włącz do niej buraki! Tym bardziej że są łatwe w przydomowej uprawie, zwłaszcza jeżeli wykorzystasz kwasy humusowe do poprawy żyzności i jakości gleby.