PL EN DE ES FR RU HR

10 lutego – Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

Różne odmiany roślin strączkowych rozłożone w talerzykach i miskach.

10 lutego – Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych

Światowy Dzień Suchych Nasion Roślin Strączkowych obchodzony jest każdego roku 10 lutego i jest to dzień, w którym ludzie na całym świecie promują korzyści zdrowotne i środowiskowe związane z tymi roślinami. Dlaczego warto je spożywać? Jakie korzyści niesie uprawa roślin strączkowych? W jaki sposób obchodzić dzisiejsze święto?

Dzień roślin strączkowych – historia

FAO (Food and Agriculture Organization), czyli Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, ogłosiła 2016 rok Międzynarodowym Rokiem Roślin Strączkowych. Wydarzenie to zakończyło się dużym powodzeniem, dlatego FAO postanowiło kontynuować jego tradycję. W tym celu Zgromadzenie Ogólne ONZ wyznaczyło 10 lutego na Światowy Dzień Roślin Strączkowych.

Skąd w ogóle ten pomysł? Wszystko dlatego, że rośliny strączkowe (nazywane też motylkowymi) są niezwykle ważne dla bezpieczeństwa żywnościowego. A walka z głodem to jeden z głównych celów FAO. Rośliny strączkowe, takie jak fasola, bób, soczewica, ciecierzyca i groch, są zdrowe i pożywne. Dlatego stanowią fundament zbilansowanej diety i każdy jadłospis powinien je zawierać. Ponadto uprawa bobowatych pomaga zwiększyć bioróżnorodność oraz ma wiele pozytywnych efektów dla klimatu, np. wiązanie azotu z atmosfery w glebie.

Chcesz zachować zdrowie i witalność? Jedz strączki!

Rośliny strączkowe (motylkowe) to gatunki należące do rodziny bobowatych. Przede wszystkim są skarbnicą białka i błonnika, ale zawierają również obfitość innych składników mineralnych, np. żelaza, magnezu i fosforu. Ponadto są bogate w witaminy, głównie z grupy B oraz witaminę E. Taki kalejdoskop ważnych dla ludzkiego organizmu składników sprawia, że strączki są cennym składnikiem każdej diety. Mają mnóstwo korzyści zdrowotnych:

Rośliny strączkowe są idealne dla kobiet w wieku rozrodczym, pacjentów z celiakią (ponieważ są bezglutenowe), niemowląt i małych dzieci oraz wegetarian i wegan, którzy dzięki nim mogą zapewnić sobie odpowiednią podaż białka. Oczywiście także i inne osoby skorzystają na diecie zawierającej fasolę, soczewicę czy inne strączki. Dlatego eksperci zalecają spożywanie potraw zawierających te wspaniałe warzywa przynajmniej 2 razy w tygodniu. Niestety, w wielu krajach spożywa się ich za mało. Najlepiej pod tym względem wypadają kraje afrykańskie (wg danych FAO w Republice Nigru konsumuje się 363 kalorie strączków dziennie). Z kolei mieszkańcy Europy jedzą strączki zdecydowanie za rzadko, np. we Włoszech średnio 49 kalorii dziennie na osobę, a w Niemczech zaledwie 7 kalorii. To niepokojący trend. Wielu ludzi zniechęca się do strączków z powodu długiego czasu gotowania czy też skłonności do wzdęć po ich spożyciu. Są to jednak kłopoty, które warto przezwyciężyć, ponieważ korzyści zdrowotne ze spożywania strączków są ogromne.

Rośliny strączkowe idealne dla środowiska

Poza korzyściami dla zdrowia rośliny strączkowe są również dobrym wyborem dla środowiska. Są one niskoemisyjne i nie wymagają dużo wody do uprawy, co sprawia, że są one bardziej przyjazne dla środowiska niż inne źródła białka, takie jak mięso. Zmieniający się klimat wywiera coraz większą presję na ekosystemy rolne. Dlatego włączenie roślin strączkowych do płodozmianu może mieć ogromne znaczenie dla odporności gospodarstw na zmiany klimatu. Tym bardziej że rośliny bobowate doskonale nadają się na międzyplon i pomagają poprawić żyzność gleby, np. poprzez zwiększenie dostępności azotu.

Jak obchodzić Światowy Dzień Roślin Strączkowych?

Dzisiejsze święto ma na celu szerzenie świadomości o roli, jaką warzywa strączkowe odgrywają w zapewnieniu bezpieczeństwa żywnościowego. Dlatego w ramach Światowego Dnia Suchych Nasion Roślin Strączkowych, ludzie na całym świecie organizują różne wydarzenia, takie jak pikniki, degustacje, konkursy i warsztaty kulinarne, aby promować korzyści zdrowotne i środowiskowe związane z tymi fascynującymi roślinami. Celem tych wydarzeń jest zachęcanie ludzi do włączenia strączków do swojej diety oraz docenienia ich wartości. Również i Ty możesz dołączyć do obchodów. Poeksperymentuj w kuchni i przyrządź nowe danie z roślin strączkowych! Możesz podzielić się przepisami na social mediach. Użyj do tego hashtagu #worldpulsesday i w ten sposób również dołóż swoją cegiełkę do promocji strączków.