PL EN DE ES FR RU HR

Blog

Ogromne wzrosty cen nawozów – FLORAHUMUS doskonałą alternatywą

Na rynku nawozów sytuacja staje się dramatyczna. Ceny wciąż galopują, co może spowodować kryzys żywnościowy. Producenci jako główną przyczynę drastycznego wzrostu cen nawozów podają rosnące koszty produkcji, m.in. cenę gazu. Stawia to rolników w wyjątkowo niekorzystnym położeniu. Wielu z nich sieje oziminy bez nawozów. Jak długo utrzyma się ta sytuacja? Jaka jest alternatywa dla nawozów?

Czytaj dalej…


5 najważniejszych korzyści ze stosowania kwasów humusowych w ogrodzie!

Znasz to uczucie, kiedy wkładasz mnóstwo wysiłku w swój ogród, a zbiory u sąsiada i tak są większe? Ogrodnictwo to hobby, które potrafi dać w kość – i czasami nie wiadomo nawet, co jest tego przyczyną. To dlatego, że na powodzenie uprawy wpływ ma dużo czynników. Najważniejszą jest jednak mało żyzna gleba, to bowiem od niej w dużej mierzy zależy wegetacja roślin. Jak poprawić żyzność gleby? Doskonale w tej roli sprawdzają się kwasy humusowe. Oto 5 powodów, dla których warto stosować stymulatory wzrostu bazujące na substancjach humusowych.


Jak zredukować zużycie pestycydów w ogrodzie? Zdrowe rośliny bez pestycydów

Trudno wyobrazić sobie współczesną uprawę roślin bez pestycydów. Dzięki skutecznej eliminacji szkodników potencjał plonotwórczy uprawa znacznie wzrasta. Jednak pestycydy mają też złe strony. Mogą zabijać nie tylko szkodniki, ale także pożyteczne organizmy. A przez to na dłuższą metę osłabiają glebę oraz przyczyniają się do degradacji środowiska naturalnego. Dlatego obecnie coraz więcej osób zwraca się ku proekologicznym praktykom w uprawie roślin. Czym zastąpić pestycydy? Czy możliwa jest skuteczna ochrona upraw bez chemicznych ŚOR? W jaki sposób pomogą kwasy humusowe?


Nowoczesne stymulatory wzrostu zawierające kwasy huminowe

Współczesnym przemysłem produkcji żywności kierują dwa nurty, które wydają się przeciwstawne. Z jednej strony rośnie presja na intensyfikację produkcji, zwłaszcza żywności pochodzenia ekologicznego. Jednak jednocześnie, głównie z powodu zmian klimatycznych, powstaje potrzeba produkcji zrównoważonej. Chcemy rolnictwa, w którym szanuje się zasoby naturalne, a używanie chemicznych środków ochrony roślin i nawozów spada. Jak w tej sytuacji

Czytaj dalej…


Sadzenie i pielęgnacja drzew owocowych w małym ogrodzie

Mały ogród – duży problem? Nie musi tak być! Mały ogród nie oznacza, że musisz rezygnować z marzeń o świeżych owocach prosto z własnego drzewa. W tym artykule przedstawimy Ci proste kroki, jak sadzić i pielęgnować drzewa owocowe w ogródku o ograniczonej przestrzeni. Zainspiruj się i ciesz smakiem sezonowych owoców, uprawianych w Twoim własnym małym rajskim ogrodzie!


Jak zwiększyć plony we współczesnym rolnictwie? Wykorzystaj kwas humusowy!

Rolnictwo przechodzi gruntowne zmiany, z czym wiążą się nowe wyzwania. Zmiany klimatyczne i programy takie jak Europejski Zielony Ład wymuszają redukcję stosowania chemicznych środków ochrony roślin. Wielu rolników decyduje się na konwersję swoich gospodarstw na ekologiczne. Do tego dochodzą astronomiczne ceny nawozów, zwłaszcza azotowych. W efekcie wielu producentów obawia się spadku potencjału plonotwórczego swoich upraw.

Czytaj dalej…


Światowy Dzień Żywności – to dziś!

Światowy Dzień Żywności to ważne święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO, a więc 16 października. Jego naczelnym celem jest szerzenie świadomości na temat problemów żywnościowych, np. wciąż panującego w niektórych

Czytaj dalej…


16 października – Światowy Dzień Chleba

Szesnastego października obchodzimy bardzo „pożywne” święto: Światowy Dzień Chleba (World Bread Day). Zostało ustanowione przez Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników w 1997 roku. To wspaniała okazja, aby cieszyć się jednym z najważniejszych pokarmów znanych ludzkości. Kiedy zaczęto produkować chleb? Chleb ma niezwykle bogatą historię. Najwcześniej był wypiekany prawdopodobnie około 8000 lat p.n.e. na Bliskim Wschodzie.

Czytaj dalej…


15 października – Światowy Dzień Owoców i Warzyw

Światowy Dzień Owoców i Warzyw to ważne święto, które przypomina nam o tym, jak istotną rolę w codziennym jadłospisie pełnią właśnie owoce i warzywa. Zainicjowane w Nowej Zelandii przez organizację 5+ A Day po raz pierwszy obchodzone było 18 października 2013 roku. Tego roku przypada na piątek 15 października. Zróżnicowana dieta sekretem dobrego zdrowia Głównym

Czytaj dalej…


Uprawa ziemniaka. Wykorzystaj kwasy humusowe i zwiększ plony!

Ziemniak jest warzywem o stosunkowo dużym zapotrzebowaniu na składniki pokarmowe. Dlatego aby ilość i jakość plonów bulw ziemniaków była wysoka, musisz zapewnić mu dostęp do kluczowych substancji: fosforu, azotu i potasu. Jak zwiększyć ilość tych pierwiastków w glebie? Oczywiście podstawową techniką jest nawożenie mineralne, ale nie zawsze jest ono wystarczające. Takie nawożenie warto wesprzeć preparatami

Czytaj dalej…