PL EN DE ES FR HR

Uprawa pomidorów. Wykorzystaj kwasy humusowe i zwiększ zbiory!

kwasy humusowe do pomidorów

Uprawa pomidorów. Wykorzystaj kwasy humusowe i zwiększ zbiory!

Pomidory to jedne z najpopularniejszych roślin w Polsce, zarówno w uprawach ogrodowych, jak i polowych. Smaczne i zdrowe, nie tylko pieszczą kubki smakowe, ale również cieszą oczy apetycznym kształtem i intensywną, czerwoną barwą. Uprawa pomidorów to jednak niełatwe zadanie, są to bowiem rośliny wymagające. Oto co musisz wiedzieć, aby Twoje zbiory były obfite.

Uprawa pomidorów: jakie powinno być stanowisko?

Jedną z głównych cech pomidorów są wysokie wymagania cieplne. Dlatego warzywa te nie nadają się do uprawy w glebach, które późno się nagrzewają. Najlepsze są gleby żyzne i przepuszczalne, np. mady nadrzeczne lub czarnoziemy, choć na tych drugich rośliny później owocują i są bardziej narażone na przymrozki. Stanowisko powinno być dobrze nasłonecznione i osłonięte od wiatru (w uprawach przydomowych w ramach osłony można np. posadzić żywopłot). Idealne pH gleby do uprawy pomidorów mieści się w zakresie 5,5-6,5.

Ze względu na to, że pomidor wymaga przynajmniej czteromiesięcznego okresu bezmroźnego, nie wszystkie lokalizacje w Polsce nadają się do polowej uprawy pomidora w równym stopniu. Najlepsze są regiony, w których po 15-20 maja nie występują już przymrozki, np. pas środkowej Polski. Z tego samego powodu optymalny termin sadzenia wyrośniętych rozsad pomidora przypada po 15 maja. W cieplejszych rejonach pomidory można również wysiewać bezpośrednio do gruntu, ale trzeba pamiętać, że przy temperaturze gleby poniżej 8°C nasiona nie wykiełkują.

Wymagania pokarmowe pomidorów

Pomidor ma ogromne wymagania pokarmowe, ponieważ szybko rośnie oraz wytwarza dużą masę części naziemnych. Najważniejsze są oczywiście azot (N), fosfor (P) i potas (K), które odgrywają kluczową rolę w metabolizmie roślin. Potas odpowiada za gospodarkę wodną (m.in. regulując pracę aparatów szparkowych), a fosfor jest wymagany w procesie tworzenia węglowodanów. Wytworzenie 1 kg owoców przez rośliny pomidora pochłania ok. 3,5-5 g azotu, 0,7-1 g fosforu i 7-8 g potasu.

Niemniej ważne są pozostałe składniki pokarmowe, m.in. wapń (Ca), magnez (Mg) czy chlor (Cl). Niedobory wapnia zwiększają ryzyko wystąpienia suchej zgnilizny wierzchołkowej. Chlor i magnez to elementy istotne dla procesu fotosyntezy, wpływające na wybarwienie liści.

Uprawa pomidorów w płodozmianie

Jeżeli chcesz zapewnić swoim roślinom maksymalny potencjał plonotwórczy, to powinieneś uprawiać je w technice płodozmianu. Dzięki temu ograniczasz ryzyko chorób oraz zmniejszasz stopień wyjałowienia gleby. Uprawianie po sobie gatunków o podobnych wymaganiach pokarmowych sprawi, że określone mikro i makroelementy szybko się wyczerpią, co spowolni lub nawet całkowicie zahamuje wzrost roślin. Z tego powodu w profesjonalnych uprawach polowych należy stosować przynajmniej trzyletnią przerwę w hodowli pomidora na tym samym polu.

Jaki gatunki roślin są odpowiednie na przedplony dla pomidorów? Najlepsze są zboża oraz bobowate. Te drugie dodatkowo zwiększają dostępność azotu. Za ten efekt odpowiadają bakterie brodawkowe, które wchodzą w interakcje z korzeniami bobowatych, wytwarzając na nich brodawki wiążące azot atmosferyczny. Natomiast unikać należy uprawy pomidorów po ziemniakach, głównie z powodu zagrożenia patogenami zdolnymi do przezimowania w glebie (np. grzybami z rodzaju Sclerotinia wywołującymi zgniliznę twardzikową).

Nawożenie pomidorów

Ze względu na wysokie wymagania pokarmowe, dla optymalnego plonu niezbędne jest nawożenie pomidorów. Odpowiednio opracowany plan nie tylko sprawi, że zbiory będą obfite, ale również zdrowe. Układając taki plan, weź pod uwagę naturalną zasobność gleby. Podłoże żyzne, o wysokiej zawartości minerałów nie wymaga takich samych dawek, jak grunty mniej zasobne.

We wsparciu upraw pomidorów doskonale sprawdzają się naturalne nawozy: obornik, gnojówka lub gnojowica. Najlepszy termin zastosowania obornika to wczesna wiosna. Stosując gnojówkę i gnojowicę, jak najszybciej wymieszaj je z glebą. Dzięki temu unikniesz strat azotu. Po zastosowaniu naturalnych nawozów powinieneś poczekać 2 tygodnie z wysadzeniem roślin. W przeciwnym razie ryzykujesz, że rośliny zostaną uszkodzone przez amoniak.

Kwasy humusowe w uprawie pomidorów

Świetne efekty w poprawie plonów pomidora zapewnia preparat FLORAHUMUS. Zawarte w nim kwasy humusowe zwiększają tempo wzrostu roślin oraz zmniejszają ich podatność na czynniki stresowe. Wyniki analiz pokazują wzrost poboru kluczowych składników pokarmowych, m.in. fosforu, potasu, boru, miedzi i cynku. Ze szczegółowym opisem wpływu kwasów humusowych na uprawę pomidora zapoznasz się tutaj. Warto dodać, że ze względu na wszechstronne właściwości, kwasy humusowe sprawdzają się zarówno w uprawach pod osłonami, jak i pod gołym niebem. Zadbaj o plon pomidorów dzięki FLORAHUMUS!