PL EN DE ES FR RU HR

Jak przygotować rozsady roślin do ogródka?

jak zrobić rozsady roślin

Jak przygotować rozsady roślin do ogródka?

Nie wszystkie warzywa i kwiaty są od razu gotowe do wysiewu w gruncie. Zamiast tego przygotowuje się rozsady roślin, które rozwijają się w kontrolowanych warunkach w pomieszczeniach domowych i ocieplanych szklarniach. Takie sadzonki wymagają stopniowego procesu przyzwyczajania się do warunków zewnętrznych. Zawczasu zadbaj o jakość i żyzność gleby. Z tego artykułu dowiesz się, jak samodzielnie przygotować sadzonki roślin przed sadzeniem ich w ogrodzie. To nie jest trudne, a zawarte w tym materiale praktyki przeprowadzą cię przez cały proces w sposób bezproblemowy.

Dlaczego warto przygotowywać rozsady kwiatów i warzyw?

Wiele z uprawianych w Polsce warzyw i kwiatów to rośliny ciepłolubne, pochodzące z regionów o łagodnym klimacie. Kiełkują w wysokiej temperaturze i mają długi okres wegetacji. Ich bezpośrednie wysianie do gruntu skończyłoby się tym, że pierwsze kwiaty ujrzałabyś dopiero jesienią. Aby tego uniknąć, rozsadę przygotowuje się wcześniej w pomieszczeniach. Dzięki temu zyskujesz kontrolę nad warunkami rozwoju roślin: temperaturą, wilgotnością powietrza, światłem. Sadzonki żyją w istnym rozpieszczeniu, a wszystkie ich potrzeby są zaspokojone. W dużo mniejszym stopniu grozi im presja szkodników i chorób. Do gruntu przesadzisz je, gdy będą już silnymi okazami, przygotowanymi na to, co ma w zanadrzu matka natura. Dlatego rozsada to wspaniała metoda uprawy roślin, zarówno użytkowych, jak i dekoracyjnych.

Czego potrzebujesz do przygotowania rozsady roślin?

Przygotowując rozsady, obejdziesz się bez specjalistycznego sprzętu oraz szklarni. Wystarczy nawet parapet, pod warunkiem, że pomieszczenie jest ciepłe i jasne. Produkcję rozsady w domu rozpoczyna się w lutym lub marcu. Później warunki na zewnątrz są wystarczająco dobre, aby zakładać produkcję na rozsadniku lub pod osłonami. Do rozpoczęcia potrzebujesz trzech rzeczy: pojemników, podłoża i rzecz jasna wybranych nasion.

Jaki pojemnik wybrać? W Internecie znajdziesz wskazówkę, że dobrze nadają się tekturowe opakowania po jajkach, ale to nieprawda. Z tektury (i ziemi w niej) szybko odparowuje wilgoć. A jeśli spróbujesz ją odzyskać dodatkowym nawadnianiem, to tektura zmięknie. Zamiast tego lepiej sprawdzą się plastikowe tacki lub kubeczki po jogurtach i podobnych produktach. Należy jedynie zrobić w nich otwory, aby woda mogła swobodnie odpływać. Dobrym wyborem są też specjalne doniczki i pojemniki do rozsad.

Najlepsze podłoże do siewu i pikowania to mieszanka torfu z piaskiem lub specjalna, nienawożona ziemia do rozsad. Nie używaj ziemi z ogrodu, ponieważ może być źródłem chorób. Podłoże lekko zwilż i ugnieć – dzięki temu unikniesz potrzeby intensywnego podlania, które mogłoby wymyć nasiona. Podłoża pod rozsady się nie nawozi, ale wykorzystanie stymulatorów wzrostu zawierających kwasy humusowe to dobry pomysł. Poprawią strukturę podłoża, zwiększą jego przepuszczalność (chroniąc przed zgnilizną korzeni) oraz wspomogą ukorzenianie się roślin.

W końcu najważniejsze: wybierz interesujące Cię nasiona. Wśród warzyw, które wymagają rozsady, znajdują się m.in. pomidory, papryka, seler czy por. Z kolei kwiaty popularne do rozsady to petunie, begonie, astry i bratki. Zawsze zapoznawaj się z informacjami na opakowaniu. Dowiesz się np. czy wybrane przez Ciebie nasiona należy przykryć podłożem, czy może jedynie rozsypać na powierzchni podłoża. Rozsiewając nasiona, daj im odpowiednią ilość miejsca. W przeciwnym razie pozrastają się korzeniami.

Przygotowanie rozsady roślin i pikowanie siewek

Kiedy już przygotujesz wszystko, co potrzebne, pozostaje jedynie zabrać się do pracy. Pojemniki wypełnij przesianym przez sito podłożem. Następnie lekko je nawilż i umieść w nim nasiona, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Potem przykryj pojemniki folią, którą zdejmiesz, gdy pojawią się siewki. Przez cały czas utrzymuj odpowiednie warunki, w szczególności poziom wilgoci. Po podrośnięciu (około 2-3 tygodni od wschodów), zbyt gęsto rosnące siewki należy przepikować. To zabieg polegający na podważeniu siewki (np. patyczkiem), wyciągnięciu jej z ziemi i przesadzeniu do docelowego pojemnika. Pikowanie pomaga wykształcić system korzeniowy i daje siewce niezbędną przestrzeń. Przesadź tylko najsilniejsze siewki, a chore lub słabo rozwinięte wyrzuć. Po przepikowaniu podlej rośliny.

Hartowanie roślin

Wcześniejsze wykonanie rozsady roślin pozwala na ich niczym niezmącony wzrost w kontrolowanych warunkach. Jednocześnie sprawia, że przesadzenie do gruntu może być dla nich zaskoczeniem. Rozwijające się w domowym luksusie warzywa przeżyją niemały szok po zetknięciu z warunkami panującymi na zewnątrz, gdzie czyhają na nie wiatr, wahania pogody i ostre światło słoneczne. Dlatego należy je do tego przygotować. Najlepszym sposobem jest stopniowe przyzwyczajanie ich do nowych warunków, czyli hartowanie. Gdy zrobi się cieplej, wynoś rośliny na dwór. Jednocześnie dbaj o to, aby nie stały w mocnym słońcu mogącym przypalić liście. Zamiast tego możesz otwierać okna w pomieszczeniu, w którym stoją sadzonki i w ten sposób oswajać je z działaniem wiatru. To bowiem ruch powietrza, a nie temperatura, będzie dla roślin największym szokiem po „przeprowadzce” do gruntu. Kiedy można zacząć przesadzać warzywa i kwiaty? Gdy miną nocne przymrozki, a więc w okolicach połowy maja.

Zanim przesadzisz rośliny, zadbaj o żyzną glebę w ogrodzie. W tym celu wykorzystaj preparat FLORAHUMUS. Zawarte w nim kwasy humusowe podnoszą jakość i strukturę podłoża. Poprawiają m.in. retencję wody, stosunki wodno-powietrzne oraz przepuszczalność. Regularne stosowanie kwasów humusowych podniesie żyzność gleby i zapewni Twoim roślinom dostęp do niezbędnych mikro i makroelementów. Więcej o cennych właściwościach preparatu FLORAHUMUS dowiesz się tutaj.