PL EN DE ES FR RU HR

24 listopada – Dzień Buraka

dzień buraka

24 listopada – Dzień Buraka

24 listopada obchodzimy Dzień Buraka. To popularne na polskich stołach warzywo ma niezwykle cenne właściwości zdrowotne. Jeżeli więc do tej pory nie doceniałeś/aś buraka, to dzisiejsze święto jest idealnym czasem, abyś zmienił/a swoje podejście. W artykule przedstawiamy najcenniejsze cechy buraków oraz dajemy wskazówki jak wykorzystać kwasy humusowe w uprawie tej rośliny.

Bogata historia buraka

Powszechna obecność buraka w polskiej kuchni wskazuje, że jest on znany na naszych terenach od dawna. Stałym gościem na talerzach w całej Europie stał się w XV wieku. Jednak uprawiano go już dawniej: w 400 r. p.n.e. hodowany był w Grecji, a jeszcze wcześniej znalazł sobie miejsce w ogrodach babilońskiego króla Merodaka-Baladana. Już w średniowieczu zdawano sobie sprawę z właściwości zdrowotnych buraka. Był często stosowany jako środek leczniczy, zwłaszcza na dolegliwości związane z trawieniem. Setki lat później jego prozdrowotne funkcje zostały potwierdzone naukowo.

W Dzień Buraka włącz go do swojej diety!

Burak zawiera tak dużo witamin, że w zasadzie może być uznany za naturalne lekarstwo. Wielu ludzi zalicza go tzw. superfoods, czyli żywności pochodzenia naturalnego bogatej w składniki odżywcze, witaminy i przeciwutleniacze. Burak cechuje się ogromną zawartością przede wszystkim potasu, który odpowiada m.in. za utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. W czerwonym warzywie odnajdziesz też dużo folianów, czyli związków pomagających w produkcji krwi. Już te dwa składniki wystarczą, aby docenić buraka, a to wciąż nie wszystko! Zawiera on również betaninę – barwnik działający przeciwutleniająco i pomagający chronić organizm przed niektórymi nowotworami. Jeżeli do tej pory w Twoim jadłospisie nie było miejsca dla potraw z tego ekstremalnie zdrowego warzywa, to Dzień Buraka jest doskonałym momentem na zmianę diety. Twój organizm odwdzięczy Ci się latami dobrego zdrowia.

Kłopoty z sercem? Pij sok z buraka!

Z dobroczynnych właściwości buraków skorzystają najbardziej osoby mające problemy sercowe oraz seniorzy, chociaż warto je spożywać również profilaktycznie nawet w młodym wieku. Naukowcy z Uniwersytetu Królowej Marii w Londynie wykazali, że wystarczy 250 mililitrów soku z buraka dziennie, aby znacząco obniżyć ciśnienie krwi. Oprócz tego udowodniono, że warzywa te pomagają normować poziom cholesterolu oraz podnoszą odporność organizmu. Wpływają także na funkcjonowanie układu nerwowego, dzięki czemu poprawiają jakość snu i samopoczucie. Jeżeli wciąż nie jesteś przekonany/a, że burak to istna kopalnia zdrowia, to na koniec dodamy, że opóźnia on procesy starzenia. Dobry humor, wysoka odporność i wigor – sok z buraka można uznać za niemalże magiczny eliksir!

Uprawa w przydomowym warzywniku

Jak każde warzywo, najzdrowszy burak to ten pochodzący z ekologicznych upraw. W sklepach wiąże się to z wysoką ceną – żywność „bio” bywa nawet 2 razy droższa niż jej odpowiedniki z tradycyjnych upraw. Na szczęście jest na to sposób: własna hodowla! Oczywiście wiążę się to z odrobiną wysiłku, ale za to otrzymasz naturalne i zdrowe plony na wyciągnięcie ręki. Burak kojarzony jest raczej z potężnymi uprawami o dużym areale, ale można go również hodować w przydomowym warzywniku.

Kwasy humusowe w uprawie buraka

W uprawie buraka w pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na warunki świetlne i wodne. W stosunku do obu tych parametrów roślina ma spore wymagania. Odpowiednie nawodnienie warzyw zapewnią Ci kwasy humusowe, które znacznie poprawiają retencję wody. Dzięki temu gleba lepiej magazynuje życiodajny płyn, a rośliny mogą go efektywniej wykorzystywać. To oczywiście nie wszystkie właściwości kwasów humusowych. Związki te zwiększają przyswajalność składników odżywczych, w tym boru i magnezu, na którego niedobory buraki są szczególnie wrażliwe. Kwasy humusowe wzmacniają korzenie oraz podnoszą wigor roślin. Wszystko to osiągają w sposób naturalny i przyjazny środowisku.

Pyszna bomba witaminowa

Na koniec raz jeszcze podkreślimy, że naprawdę warto włączyć buraka do codziennego menu. Zwłaszcza że można z niego przyrządzić mnóstwo pysznych potraw. Kojarzony jest głównie z barszczem i ćwikłą, ale znajdzie też zastosowanie w sałatkach czy koktajlach warzywno-owocowych. Wykorzystaj to, że z buraka płynie moc zdrowia.