PL EN DE ES FR RU HR

Kiedy siać pszenicę jarą a kiedy ozimą?

pszenica ozima pszenica jara

Kiedy siać pszenicę jarą a kiedy ozimą?

W rolnictwie prawidłowy termin siewu stanowi kluczowy element skutecznej uprawy zbóż, zwłaszcza w przypadku pszenicy, która odgrywa istotną rolę w światowym zaopatrzeniu żywnościowym. Decyzja dotycząca momentu, w którym rozpocząć siew pszenicy, wymaga uwzględnienia wielu czynników, takich jak klimat, warunki glebowe i preferencje odmianowe.

Pszenica ozima – siew

Pszenica ozima, choć bardziej wymagająca pod względem warunków zimowych, stanowi strategiczny element produkcji zbożowej. Optymalny termin siewu pszenicy ozimej zależy od regionu, w którym prowadzi się uprawę.

W przypadku pszenicy ozimej wczesny termin wysiewu sprzyja intensywnemu rozwojowi roślin przed nadejściem zimy. Niestety, zwiększa to ryzyko wystąpienia chorób takich jak mączniak prawdziwy, fuzariozy liści, septorioza paskowana liści, rdza brunatna i rdza żółta, które mogą zakłócać prawidłowy rozwój pszenicy. Z kolei późny termin siewu niekorzystnie wpływa na odporność roślin, ponieważ są jeszcze zbyt małe i słabe, co zwiększa ryzyko wymarzania podczas zimy. Przestrzeganie optymalnego terminu siewu dla pszenicy ozimej pozwala na wykształcenie głębokiego systemu korzeniowego, dobre rozkrzewienie oraz rozpoczęcie różnicowania się elementów kłosa.

Najwcześniejszy termin siewu

W rejonach północnych, takich jak Lubelszczyzna, Podlasie, Suwalszczyzna, Warmia i Mazury, optymalny termin przypada na 15–20 września. W Polsce centralnej i południowo-wschodniej zaleca się zakończenie siewu do 30 września. Natomiast na Dolnym Śląsku i Opolszczyźnie do 10 października.

Wpływ wczesnego i późnego siewu

Wczesny siew pszenicy ozimej sprzyja silnemu rozwojowi roślin przed zimą, ale niesie ze sobą ryzyko chorób grzybowych. Z kolei późny siew nie zwiększa prawdopodobieństwa chorób. Ponadto rośliny mogą być zbyt małe i słabe, co zwiększa ryzyko wymarzania podczas zimy.

Pszenica jara – siew

Pszenica jara, choć bardziej elastyczna pod względem terminów siewu, również wymaga precyzyjnego planowania.

W przypadku siewu pszenicy jarej zaleca się jak najwcześniejszy termin, aby umożliwić roślinom odpowiedni rozwój i wytworzenie licznych kłosów. Wczesny siew sprzyja także prawidłowemu rozwinięciu systemu korzeniowego, zwiększając odporność na suszę i ułatwiając pobieranie składników pokarmowych z gleby. Opóźniony termin siewu prowadzi do ograniczonego wzrostu i rozwoju pszenicy, co negatywnie wpływa na rozwój kłosów oraz ilość ich formowania.

Przeczytaj również: Użyźniaj glebę z FLORAHUMUS! Sprawdź, dlaczego warto.

Najwcześniejszy termin siewu

Podczas wysiewu pszenicy konieczne jest rygorystyczne przestrzeganie odpowiednich terminów i dostosowanie ich do konkretnego regionu, w którym planowana jest uprawa. Optymalny moment wysiewu znacząco wpływa na wielkość plonów oraz minimalizuje ryzyko wystąpienia różnych chorób roślin.

Optymalne terminy siewu pszenicy jarej przypadają od III dekady marca do I dekady kwietnia. W zależności od regionu Polski najlepszy moment dla zachodniej części kraju to od 15 do 25 marca. Z kolei dla centralnej od 20 do 30 marca. Dla wschodniej od 25 marca do 5 kwietnia, a dla północno-wschodniej od 1 do 10 kwietnia.

Wpływ terminu siewu na wzrost i rozwój

Wczesny siew pszenicy jarej umożliwia jej pełny rozwój i wytworzenie licznych kłosów. Zapewnia również rozwój silnego systemu korzeniowego, co wpływa na odporność roślin na suszę. Opóźniony siew ogranicza wzrost i rozwój, co przekłada się na ilość i jakość formujących się kłosów.

Rozważane czynniki przy wyborze terminu siewu pszenicy

Wydajne gospodarowanie plonem pszenicy zaczyna się od odpowiedniego terminu siewu. Zarówno w przypadku pszenicy ozimej, jak i jarej, istnieje subtelna równowaga między korzyściami a ryzykiem związanym z wyborem terminu. Rolnicy powinni uwzględniać lokalne warunki klimatyczne, preferencje odmianowe oraz możliwości ochrony roślin przed chorobami przy podejmowaniu decyzji dotyczących terminu siewu. W ten sposób zapewnią sobie optymalne plony i zdrowe plonowanie pszenicy.