Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania – 8 listopada
Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania to święto obchodzone 8 listopada, które w centrum stawia zdrowie i przyszłość dzieci. Jego głównym celem jest szerzenie świadomości na temat znaczenia, jakie ma zbilansowana dieta. Wpajanie zasad odpowiedniego odżywiania od najmłodszych lat ma kluczowe znaczenie dla zachowania dobrej kondycji, odporności i samopoczucia.
Nadwaga wśród dzieci ogromnym problemem
Po raz pierwszy Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania obchodzono w 2007 roku. Święto zostało zainicjowane przez Komisarza Unii Europejskiej ds. zdrowia Markosa Kiprianu we współpracy z Euro-toques (ET), czyli organizacją zrzeszającą europejskich szefów kuchni. Uznano, że rosnący poziom otyłości wśród dzieci jest ogromnym problemem, z którym należy walczyć. W Unii Europejskiej średnio 1 na 8 dzieci cierpi na nadwagę lub otyłość i liczba ta wciąż rośnie. Bary szybkiej obsługi, słodkie napoje gazowane i siedzący tryb życia (do którego również przyczyniło się zdalne nauczanie w czasie lockdownu) sprawiają, że zdrowie i naturalna odporność dzieci spada. Przeciwdziałanie tej sytuacji postanowiono rozpocząć u podstaw, a więc uświadamiając społeczeństwo, jak istotny wpływ na nasze życie ma zdrowa dieta.
Kulinarne warsztaty uczą dzieci
Wystarczy jeden rzut oka na liczbę wyświetleń pod filmikami kulinarnych mistrzów, aby uświadomić sobie, jak bardzo popularni są znani kucharze. Unijni włodarze rozpoznali ten fakt i postanowili go wykorzystać. Dlatego jednym z głównych działań podejmowanych w Europejski Dzień Zdrowej Żywności jest organizowanie warsztatów z najlepszymi szefami kuchni. Kucharze reprezentujący najwyższy poziom kulinarnych zdolności, ale także na tyle przebojowi, aby zaciekawić dzieci, demonstrują swoje umiejętności w szkołach. To doskonała metoda na wzbudzenie w uczniach zainteresowania zdrową dietą i gotowaniem. Sam Komisarz Markos Kiprianu uczęszczał na interaktywne zajęcia gotowania w brukselskiej szkole, na których czterech kulinarnych wirtuozów objaśniało korzyści płynące ze zdrowego odżywiania.
Dobre nawyki żywieniowe istotą przeciwdziałania otyłości
Ustanawiając Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania Markos Kiprianu stwierdził: „Dobre nawyki praktykowane od najmłodszych lat mają większe szanse na utrzymanie się w wieku dorosłym”. Trudno odmówić mu racji. Wykształcenie u dzieci zdrowych nawyków żywieniowych ma kolosalne znaczenie dla ich komfortu w przyszłości. Zachęcanie najmłodszych do spożywania warzyw i owoców, propagowanie uprawiania sportu i szeroko pojętego zdrowego trybu życia jest najlepszym, co możemy zrobić dla ich przyszłości.
Jak dzień zdrowej żywności obchodzony jest w Polsce?
A jak Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania obchodzi się w Polsce? Rozmaicie. Wiele polskich szkół organizuje warsztaty kulinarne oraz wyjścia do restauracji. Dzieci uwielbiają degustacje potraw przygotowanych przez profesjonalnych szefów kuchni. Dzięki temu poznają, że zdrowe jedzenie może również być wyjątkowo pyszne. Zdobytą na warsztatach wiedzę dzieci mogą wykorzystać w przeprowadzanych quizach żywieniowych, które pomagają uczniom usystematyzować informacje.
Ogrodnictwo jest trendy!
Warto również zaszczepić u najmłodszych miłość do własnoręcznie uprawianych warzyw i owoców. Własny warzywnik to doskonały sposób na dostęp do zdrowej i naturalnej żywności. Zabierz swoją pociechę do ogrodu i zademonstruj, jak interesującym hobby jest uprawianie warzyw. Aktywne spędzanie czasu na świeżym powietrzu już samo w sobie ma pozytywny wpływ na witalność. A kiedy jeszcze jego efektem jest wyhodowanie ekologicznych roślin, z których później można przyrządzić zdrowe posiłki, to życie w dobrej kondycji fizycznej i psychicznej Twoja rodzina będzie miała zapewnione.
Kwasy humusowe w ekologicznych ogrodach
Aby hodowane warzywa i owoce były w pełni naturalne, nie powinno się na nich stosować środków chemicznych. Zamiast tego zastosuj kwasy humusowe i stymulator wzrostu FLORAHUMUS. Dzięki temu Twój ogród będzie wypełniony ogromnymi i zdrowymi plonami. Co więcej, pomożesz zrozumieć swoim dzieciom, jak bardzo ważne jest dbanie o ekosystem i glebę. Ekologiczne kwasy humusowe są całkowicie bezpieczne dla środowiska, a nawet pomagają pozbywać się toksyn z gleby. M.in. dlatego z powodzeniem są wykorzystywane w rolnictwie zrównoważonym.
Walka z nadwagą wśród dzieci
Europejski Dzień Zdrowej Żywności i Gotowania przypomina o tym, jak ważna dla utrzymania dobrej kondycji jest zbilansowana dieta. Jednakże, aby talerze dzieci były pełne zdrowych posiłków, te muszą być przyrządzane z ekologicznych składników. Dlatego walka z otyłością wśród dzieci zaczyna się tak naprawdę wcześniej, niż przy wyborze jadłospisu. Zaczyna się od wspierania ekologicznego rolnictwa i ogrodnictwa. Warto od najmłodszych lat uświadamiać dzieci i informować je, że zdrowie pochodzi z natury. Inaczej wciąż będą docierały do nas alarmujące dane, że każdego roku w Unii Europejskiej przybywa 400 000 dzieci i młodzieży z nadwagą.