PL EN DE ES FR HR

Dzień Polskiej Żywności 2022

Dzień Polskiej Żywności

Dzień Polskiej Żywności 2022

25 sierpnia obchodzimy Dzień Polskiej Żywności – święto, podczas którego celebrujemy rodzime produkty. Dzisiejszego dnia warto przykładać szczególną uwagę do kraju pochodzenia kupowanej żywności i wspierać polski przemysł. Zwłaszcza że nasze warzywa i owoce są wysokiej jakości i cieszą się ogromną popularnością. Dlaczego warto wybierać polskie produkty?

Dzień Polskiej Żywności: historia

Początki dzisiejszego święta sięgają 2013 roku. Wtedy z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” postanowiono, że 25 sierpnia będziemy obchodzić Dzień Polskiej Żywności. Wydarzenie ma na celu przede wszystkim popularyzację polskiej żywności, a także szerzenie świadomości wśród konsumentów na temat pochodzenia kupowanych produktów. Oferta rodzimych producentów jest bogata i znajdziemy w niej wiele artykułów doskonałej, światowej jakości. Kupując rodzime warzywa i owoce, nie tylko dostajesz zdrowe i smaczne produkty, ale także wspierasz polską gospodarkę i rolnictwo. Obecnie, w dobie szalejących kryzysów i galopującej inflacji, ma to szczególne znaczenie.

Polskie artykuły spożywcze cieszą się ogromnym zaufaniem nie tylko w naszym kraju, ale także i za granicą. Świadczą o tym dane na temat eksportu: w tym roku tylko do maja wyeksportowano z Polski żywność za ponad 40,8 mld zł. Eksperci prognozują, że wartość eksportu w roku 2022 przekroczy 100 mld zł – to o ok. 10% więcej niż rok temu. Oczywiście wpływ na tak dynamiczny wzrost ma szereg czynników ekonomicznych, np. słaby kurs złotego względem głównych walut. Niemniej jednak pokazuje to także, że polskie warzywa i owoce są chętnie kupowane i cenione ze względu na jakość i smak, a często również ekologiczne pochodzenie – segment żywności ekologicznej w Polsce rośnie w zawrotnym tempie.

Jak obchodzić Dzień Polskiej Żywności?

Jako konsument masz ogromny wpływ na rozwój polskiej gospodarki. Poprzez swoje wybory zakupowe możesz wspierać polską, dobrą żywność. Dzisiejsze święto właśnie o tym przypomina – że nasze decyzje mają znaczenie. Warto szerzyć świadomość na temat patriotyzmu zakupowego, np. podkreślając w rozmowach ze znajomymi jak wiele pysznych produktów powstaje w Polsce, np. twarogi, ogórki kiszone, wędliny i sery.

Patriotyzm patriotyzmem, ale to przecież nie wszystko, o co chodzi w Dniu Polskiej Żywności. Celebrujmy rodzimą kuchnię, która jest przecież niezwykle różnorodna i niepowtarzalna. Mamy przepotężną ilość regionalnych potraw, jak chociażby kartacze, pierogi, chłodnik czy sękacz. Dzień Polskiej Żywności to doskonały czas, aby zjeść danie charakterystyczne dla rodzimej kuchni.

Ostatecznie głównym celem dzisiejszego święta jest jednak wspieranie polskiej żywności. To idealny moment na wizytę na ryneczku i zaopatrzeniu się w żywność oznakowaną informacją „Produkt polski”.

FLORAHUMUS wspiera polskie rolnictwo

Z okazji święta polskiej żywności przypominamy, że marka FLORAHUMUS z zapałem wspiera polskie rolnictwo. Często uczestniczymy w rolniczych wydarzeniach, na których nasi agronomie ochoczo dzielą się wiedzą. Nasz produkt – stymulator wzrostu roślin FLORAHUMUS – tworzony jest z polskiego węgla brunatnego. Przy jego pomocy rolnicy w całym kraju efektywnie i w sposób bezpieczny dla środowiska zwiększają plon i poprawiają witalność roślin. Dzięki temu wytwarzają zdrową żywność wysokiej jakości – czyli dokładnie taką, jakiej potrzebujemy codziennie, a nie tylko w Dzień Polskiej Żywności. Nasze zaangażowanie w rozwój polskiego przemysłu i rolnictwa zostało docenione przez redakcje Forum Biznesu oraz Biznes Trendy, które przyznały FLORAHUMUS wyróżnienie Polska Dobra Marka 2022.