PL EN DE ES FR RU HR

Uprawa malin. Jak pomogą kwasy humusowe?

Uprawa malin i kwasy humusowe

Uprawa malin. Jak pomogą kwasy humusowe?

Marzą Ci się soczyste maliny prosto z krzaczka? Nic trudnego! Wykorzystaj kwasy humusowe w uprawie malin i ciesz się doskonałymi owocami. Czym są kwasy humusowe? Jak sprawdzają się w uprawie malin? Kwasy humusowe i maliny – mini przewodnik.

Uprawa malin – wymagania

Zacznijmy od wymagań uprawowych malin. Jeśli nie zapewnisz swoim roślinom optymalnych warunków, to żaden preparat nie zdziała cudów. Dlatego zacznij od wyboru stanowiska, które powinno być słoneczne (choć znajdziesz również odmiany radzące sobie w półcieniu). Ponadto zadbaj o glebę. Powinna mieć lekko kwaśny odczyn (pH 5,5 – 6,0), być przepuszczalna i żyzna. Rzecz jasna nie bez znaczenia jest zasobność w składniki pokarmowe. Obok standardowych azotu, fosforu i potasu, w uprawie malin szczególne znaczenie ma wapń, ponieważ wpływa na jakość i ilość owoców.

Przed sadzeniem malin należy przygotować glebę: spulchnić ją i wzbogacić w próchnicę. Warto dodać kompost oraz kwasy humusowe.

Czym są kwasy humusowe?

Kwasy humusowe to organiczne substancje chemiczne wszechobecne w naturze. Znajdziesz je np. w glebie. Są rezultatem procesów rozkładu materii organicznej i mają ogromny wpływ na właściwości fizykochemiczne gleby. Sprawdzają się w praktycznie każdej uprawie, dlatego znajdują zastosowanie w rolnictwie, ogrodnictwie, sadownictwie czy nawet w pielęgnacji roślin ozdobnych w mieszkaniach. Doskonale nadają się także do uprawy malin. Oto dlaczego.

Wzmacnianie struktury gleby

Kwasy humusowe odgrywają kluczową rolę w poprawie struktury gleby. Działa to w ten sposób, że pomagają w tworzeniu agregatów glebowych, co z kolei ułatwia korzeniom malin przenikanie przez glebę. To oznacza, że maliny są w stanie czerpać więcej składników odżywczych i wody, co prowadzi do zdrowszych i obfitszych plonów.

Kwasy humusowe poprawiają retencję wody

Kwasy humusowe mają wpływ na retencję wody w glebie. Zwiększają pojemność wodną oraz ułatwiają transport wody do strefy korzeniowej. A trzeba pamiętać, że utrzymanie odpowiedniego poziomu wilgoci jest niezwykle ważne w uprawie malin. Kwasy humusowe pomagają zatrzymywać wilgoć w glebie, co pozwala na lepsze nawodnienie roślin, nawet w okresach suszy.

Kwasy humusowe i mikroorganizmy glebowe

Substancje humusowe stanowią pożywkę dla mikroorganizmów glebowych, które odgrywają istotną rolę w rozkładzie materii organicznej. Ponadto mikroorganizmy biorą udział w obiegu pierwiastków oraz przekształcają minerały w formy przyswajalne przez rośliny. W efekcie mikro i makroelementy są łatwiej dostępne dla malin, co sprawia, że rosną silne i zdrowe.

Jak zwiększyć ilość kwasów humusowych w glebie?

Dodawanie kompostu to jeden ze sposobów na zwiększenie ilości kwasów humusowych w glebie. Jednak substancje humusowe można też ekstrahować z węgla brunatnego. Tak pozyskane kwasy służą jako składnik nowoczesnych stymulatorów wzrostu roślin takich jak FLORAHUMUS.

FLORAHUMUS to środek ekologiczny, który skutecznie poprawia wzrost i plonowanie roślin. Ma wszechstronne zastosowanie. Sprawdza się zarówno w dużych uprawach rolniczych, jak i w mniejszych ogródkach przydomowych. Więcej dowiesz się na stronie FLORAHUMUS: o produkcie.

Kwasy humusowe i maliny

Kwasy humusowe to substancje o istnie magicznych właściwościach. Mogą uczynić cuda w Twoim ogrodzie. Poprawiają strukturę gleby, zatrzymują wodę, wspierają mikroorganizmy glebowe, zapobiegają erozji i pomagają roślinom czerpać więcej składników odżywczych.

Wykorzystaj kwasy humusowe w uprawie malin i ciesz się obfitymi, dorodnymi i zdrowymi owocami!