Świętujmy Razem Dzień Polskiej Żywności 2023
Co roku, 25 sierpnia, obchodzimy Dzień Polskiej Żywności. To szczególne święto, które ma na celu podkreślenie znaczenia rodzimych produktów spożywczych oraz uhonorowanie pracy rolników i producentów żywności. Tego dnia warto zainteresować się krajem pochodzenia kupowanych produktów. Warto wspierać rodzime firmy, bo dzięki temu rośnie polska gospodarka i wszyscy na tym zyskujemy.
Dzień Polskiej Żywności – co świętujemy?
Pierwszy Ogólnopolski Dzień Żywności obchodziliśmy już 10 lat temu. To właśnie w 2013 roku powstało to święto z inicjatywy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Na datę wybrano 25 sierpnia, jest to bowiem końcówka żniw, a w całej Polsce stragany wypełnione są zdrowymi i świeżymi polskimi produktami.
Celem tego wyjątkowego dnia jest uświadomienie społeczeństwu, jak obfita i różnorodna jest oferta rodzimych producentów żywności. Choć na co dzień często o tym nie myślimy, wiele pysznych i zdrowych produktów powstaje właśnie w Polsce. Od tradycyjnej kapusty kiszonej po soczyste ogórki kiszone, od doskonałego twarogu po wyśmienite pieczywo, od znakomitych wędlin po wykwintne sery – to tylko niektóre z przykładów. To, co wyróżnia polskie produkty, to ich doskonała jakość i niepowtarzalny smak. Warto jednak pamiętać, że w dziedzinie rodzimej żywności bogactwo jest zróżnicowane.
Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon
Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.
Polskie produkty popularne za granicą
Warto pamiętać, że polskie produkty cieszą się wyjątkową popularnością za granicą. Świadczą o tym dane z eksportu. Przychody z eksportu żywności z roku na rok rosną. Jak możemy przeczytać na rządowej stronie Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa „w okresie styczeń–maj 2023 r. wartość sprzedaży towarów rolno-spożywczych za granicę wyniosła 21,2 mld EUR (99,5 mld zł) i była o około 17% wyższa niż w analogicznym okresie roku 2022”. A przecież rok 2022 już był pod względem eksportu żywności z Polski rekordzistą: na rynki zagraniczne trafiły wtedy produkty o łącznej wartości 47,6 mld euro. To o 10 mld euro więcej niż w 2021 roku! Wyraźnie widać regularny wzrost popytu na polską żywność za granicą.
Razem wspierajmy polskich producentów żywności!
Dzień Polskiej Żywności to doskonała okazja, by docenić różnorodność i jakość produktów oferowanych przez rodzimych producentów. To również świetny moment, by skupić się na zakupach lokalnych i wspomóc polskie gospodarstwa rolne. W jaki sposób możemy świętować to wyjątkowe święto? Oto kilka propozycji:
- Kulinarne eksploracje. Przygotuj posiłki oparte wyłącznie na polskich produktach. Możesz zainspirować się tradycyjną kuchnią, wykorzystując np. ziemniaki, kapustę, ogórki kiszone czy jabłka. Wspierając lokalnych rolników, jednocześnie odkrywasz nowe smaki i potrawy.
- Wizyta na targowisku. Targowiska i rynki to prawdziwa kopalnia lokalnych produktów. W Dzień Polskiej Żywności wybierz się na miejskie czy wiejskie targi, gdzie będziesz miał okazję porozmawiać z producentami, dowiedzieć się więcej o procesie produkcji i oczywiście zakupić świeże warzywa, owoce, miody czy sery.
- Gotowanie z dziećmi. To świetna okazja, by zainteresować dzieci tematyką zdrowego żywienia i rolnictwa. Wspólnie możecie przygotować danie, wykorzystując tylko polskie składniki. To nie tylko edukacyjna zabawa, ale też szansa na rozwijanie umiejętności gotowania oraz kulinarnej kreatywności.
- Wizyta w gospodarstwie. Jeśli masz taką możliwość, warto wybrać się na wiejską farmę, by zobaczyć, jak wygląda codzienna praca rolnika. To fascynujące doświadczenie, które pozwoli lepiej zrozumieć, skąd pochodzą nasze produkty spożywcze.
- Podziękowanie dla rolników. Możesz również wyrazić uznanie dla ciężkiej pracy rolników, którzy dbają o nasze stoły. To może być choćby krótka wiadomość na portalach społecznościowych lub wizyta w lokalnym gospodarstwie, by osobiście przekazać słowa uznania.
Wspieramy polskie rolnictwo
Z okazji Dnia Polskiej Żywności 2023 z dumą informujemy, że marka FLORAHUMUS od lat stoi ramię w ramię z polskimi rolnikami. Nasz zapał i entuzjazm wobec rodzimego rolnictwa znajdują wyraz nie tylko w słowach, lecz przede wszystkim w działaniach. Regularnie uczestniczymy w rolniczych wydarzeniach, by dzielić się wiedzą i doświadczeniem. Nasi agronomowie ochoczo służą wsparciem, dzieląc się cennymi wskazówkami, które pomagają osiągnąć najlepsze efekty w uprawach. Informacjami dzielimy się tutaj, na naszym blogu, a także na kanale YouTube, gdzie ostatnio pojawił się film o tym, jak poradzić sobie, gdy obfite opady opóźniły żniwa.
Stymulator wzrostu roślin FLORAHUMUS to innowacyjny produkt. Bazuje na kwasach humusowych pozyskiwanych z polskiego węgla brunatnego. Dzięki wyjątkowej formule, rolnicy w całym kraju mogą efektywnie i jednocześnie w sposób przyjazny środowisku zwiększać plony i poprawiać zdrowie swoich roślin. To z kolei przekłada się na produkcję żywności wysokiej jakości – dokładnie takiej, jakiej potrzebujemy na co dzień, a nie tylko podczas święta polskiej żywności.
W Dzień Polskiej Żywności zapraszamy Was do refleksji nad tym, co spożywamy na co dzień. Wspierając rodzimych producentów, pomagamy w tworzeniu zrównoważonego łańcucha żywnościowego. To doskonały moment, by cieszyć się smakiem polskich owoców i warzyw, docenić pracę rolników oraz wspólnie celebrować bogactwo rodzimej kuchni.