PL EN DE ES FR HR

Światowy Dzień Jabłka – dobre, bo nasze!

Dzień Jabłka

Światowy Dzień Jabłka – dobre, bo nasze!

Smak dorodnych i soczystych jabłek przywodzi na myśl dzieciństwo. Dowodem na to, jak popularne w Polsce są te owoce, jest wiele przysłów i zwrotów – „niedaleko pada jabłko od jabłoni” czy „stłuc kogoś na kwaśne jabłko” to tylko niektóre z nich. A już dziś, 28 września, obchodzimy Światowy Dzień Jabłka! Czytaj dalej, a dowiesz się więcej o uprawach tych smacznych owoców, a także co nieco o samym święcie!

Światowy Dzień Jabłka – po co i na co?

Święto zostało uchwalone by popularyzować już i tak znane i lubiane jabłka. Jego istotą jest także wspieranie sadowników oraz przetwórstwa. Każdy z nas dobrze wie, że te owoce są źródłem wielu witamin i minerałów, a także błonnika. Z resztą wiedziano to już w starożytności czy średniowieczu. O tym, że jabłko jest na stałe wpisane w naszą kulturę świadczy jego symbolika oraz fakt, iż utożsamiamy je ze zdrowiem, witalnością, długowiecznością czy miłością. Światowy Dzień Jabłka obchodzony 28 września ma nam o tym przypominać.

Jabłka w liczbach

Według badań Polska jest na trzecim miejscu w Europie pod względem wielkości upraw jabłek. Więcej sadów jabłoniowych od nas mają tylko Włosi i Hiszpanie! Tylko w naszym kraju uprawy tych owoców zajmują około 167 tysięcy hektarów. Tak duże ilości są możliwe dzięki mnogości odmian – FAO podaje, iż na świecie można spotkać aż 10 tysięcy rodzajów jabłek. Dlatego też każdy znajdzie swoje ulubione – czerwone, zielone, tak dobrze znane papierówki, jonagold czy szampiony uwielbiane przez wielu Polaków. Od wyboru do koloru!

A co z jabłkami?

Tak wiele odmian i dobra znajomość tych owoców pozwala na ich szerokie zastosowanie. Można je zarówno jeść, jak i pić. Dla łasuchów lubiących coś na słodko, jabłka można podać w formie szarlotki bądź musu. Dobre soki ze świeżo wyciśniętych jabłek czy cydr to sposób na ugaszenie pragnienia, a dopiero zerwane z drzewa osłodzą upalne dni lata. Jedzenie jabłek pod różnymi postaciami, ale i w tej najprostszej formie pomoże zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób i niedoborów. Dlatego też angielskie przysłowie „An apple a day keeps the doctor away” (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka) świetnie oddaje ideę jedzenia przynajmniej jednego jabłka dziennie – obojętnie w jakiej postaci!

Zdrowe środowisko to zdrowe jabłka

Wielu sadowników zwraca uwagę na ekologiczny aspekt uprawy drzewek owocowych, w tym jabłoni. Jest to szczególnie ważne w kontekście zapylania kwiatów. Bez pszczół bowiem nie będziemy mogli cieszyć się dorodnymi jabłkami, bo kto jak nie one zapylą pąki? Istotne jest również zanieczyszczenie gruntów metalami ciężkimi, a co za tym idzie podtruwanie jabłonek. Wrogiem sadów są również grzyby, wysokie mrozy w okresie zawiązywania się kwiatostanów, czy szkodniki. Susze oraz gradobicia również nie wspomagają sadowników – można jednak zabezpieczać swoje jabłonie!

Podstawa to dbanie o drzewka jabłoniowe

Drzewka jabłoniowe są dosyć wymagające, jeśli chodzi o warunki glebowe czy stanowisko. Trzeba im zapewnić wilgoć, wiele materii organicznej, a także sam grunt nie może mieć zbyt kwaśnego czy zbyt zasadowego odczynu. Należy też pamiętać o regularnym przycinaniu jabłoni. Dzięki temu będzie ona zradzała więcej owoców. Trzeba również zwrócić uwagę na stanowisko – nie może być mocno zacienione, ponieważ potrzebują one odpowiedniej ilości słońca. Aby dobrze dbać o drzewka nie zapominajmy również o nawożeniu.

Nawożenie jabłonek

Dostarczanie do gleby odpowiednich minerałów, jak i składników odżywczych sprawi, że jabłonka nie będzie narażona na niedobory. Kompost, obornik czy gnojowica sprawią, że drzewka będą miały odpowiednie ilości pokarmu, a gleba stanie się bardziej odżywiona i zdrowa. Zwiększone pokłady próchnicy będą lepiej magazynowały wodę w glebie, zapewniając wilgoć i chroniąc przed suszami. Dobrze jest też pamiętać, by wspomagać jabłonki w pobieraniu dobrodziejstw z ziemi.

Poprzez odpowiednie dbanie o drzewka jabłoniowe będziemy wspierać polską tradycję. Światowy Dzień Jabłka jest w tym pomocny. Właśnie tego dnia w wielu wiekowych sadach w Polsce pielęgnuje się historię i zwraca uwagę na środowisko. Bo przecież jabłka są zdrowe, smaczne i nasze – polskie!