PL EN DE ES FR RU HR

Słonecznik i jego właściwości zdrowotne

słonecznik kwasy humusowe na wzrost rośliny

Słonecznik i jego właściwości zdrowotne

Słonecznik jest wspaniałym dodatkiem do diety, który dostarcza wielu niezbędnych witamin i minerałów. Jego nasiona są źródłem błonnika, mają właściwości antyoksydacyjne, a także wspierają zdrowie kości oraz skóry. Niewątpliwą zaletą ziaren tej rośliny jest również wszechstronne zastosowanie w kuchni: można je spożywać zarówno na surowo, jak i prażone. Doskonale sprawdzają się jako składnik sałatek. Poznaj bliżej fantastyczne właściwości zdrowotne słonecznika.

Wartości odżywcze nasion słonecznika

Słonecznik ma dużą zawartość tłuszczy, ale w większości są to jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, np. omega-6. Są one niezbędne w zdrowej diecie, a pestki słonecznika mogą pomóc w uzupełnieniu ich ilości w organizmie. Ponadto słonecznik jest doskonałym źródłem błonnika, witamin E, A oraz B9 (czyli kwasu foliowego). W jego składzie znajdziesz również cynk, potas, żelazo i wapń, które są potrzebne dla dobrej kondycji oraz samopoczucia. Słonecznik jest więc nie tylko smaczny, ale to przede wszystkim zastrzyk wartości odżywczych oraz witamin.

Mocne i zdrowe serce

Dieta zawierająca umiarkowane ilości tłuszczów nienasyconych może mieć ogromny wpływ na poprawę zdrowia serca. Zwiększając udział nasion słonecznika w swoim jadłospisie, zmniejszasz ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy oraz zawału. To działanie słonecznik zawdzięcza przede wszystkim wysokiej zawartości fitosteroli, czyli substancji obniżających poziom cholesterolu. Duży wpływ na poprawę zdrowia serca mają także magnez i kwas linolowy, które obniżają ciśnienie krwi.

Zapobieganie i zwalczanie chorób

Duże ilości witamin i składników mineralnych wchodzących w skład pestek słonecznika (np. cynk i selen) wspierają układ odpornościowy i pomagają w walce z chorobami wirusowymi. Cynk utrzymuje i rozwija w organizmie komórki odpornościowe oraz zwalcza wolne rodniki. Z kolei selen przeciwdziała infekcjom i przyczynia się do poprawy odporności. Pomaga również w ochronie mózgu przed chorobami neurodegeneracyjnymi takimi jak Alzheimer.

Wzmocnij swoje rośliny, użyźnij glebę i zwiększaj plon

Zamów FLORAHUMUS w naszym sklepie internetowym.

Wpływ nasion słonecznika na poziom cukru we krwi

Przeprowadzone do tej pory badania sugerują, że codzienne spożycie 30 gramów nasion słonecznika może obniżać poziom cukru we krwi o 10% (efekty zaobserwowano po 6 miesiącach). Słonecznik ma także niski indeks glikemiczny wynoszący 35, co czyni z niego doskonały produkt dla osób chorujących na cukrzycę typu 2. Dodawanie słonecznika do żywności o dużej zawartości węglowodanów (np. chleba) może zmniejszyć ich wpływ na poziom glukozy w organizmie. Trzeba jednak pamiętać, że badania nad zbawiennym wpływem nasion słonecznika na poziom cukru są wciąż w początkowej fazie. Ich wyniki są obiecujące, ale wymagają jeszcze potwierdzenia.

Pozostałe właściwości zdrowotne słonecznika

Ziarna słonecznika wspomagają rozwój kości, ponieważ zawierają duże ilości wapnia. Z kolei zawartość potasu i błonnika reguluje trawienie i gospodarkę wodno-elektrolitową oraz usprawnia przemianę materii. Białko, witamina B oraz selen dodają energii i sprawią, że z werwą wypełnisz swoje codzienne aktywności.

Słonecznik poleca się osobom mającym problemy z płodnością oraz kobietom w ciąży. Cynk, kwas foliowy, a przede wszystkim witamina E mają ogromne znaczenie dla działania narządów rozrodczych. Witamina E pomaga także w prawidłowym rozwoju płodu. Działa także jak przeciwutleniacz zwalczający wolne rodniki, a co za tym idzie poprawiający cerę.

Zastosowanie słonecznika w kuchni

Zdrowe odżywianie czasami kojarzy się albo z niedobrym smakiem, albo dużą czasochłonnością i kosztem przygotowania posiłków. Nawet jeśli to prawda w wypadku niektórych produktów, sytuacja ze słonecznikiem ma się zupełnie inaczej. Ziarna są wyjątkowo smaczne, często są jedzone same, a jeżeli się je podsmaży, to jeszcze zyskują na smaku. Można je wykorzystać w sałatkach, owsiankach, pastach z suszonych pomidorów, wegetariańskich burgerach czy jako dodatek do wypieku chleba. Każdy znajdzie coś dla siebie! Dlatego bez zbędnych wymówek dołącz słonecznik do swojego jadłospisu, a Twój organizm na pewno Ci za to podziękuje.