PL EN DE ES FR RU HR

Słoma kukurydziana. Jak wykorzystać ten rolniczy skarb?

Słoma kukurydziana

Słoma kukurydziana. Jak wykorzystać ten rolniczy skarb?

Trwają zbiory kukurydzy. Słoma po żniwach kukurydzianych zazwyczaj zostaje na polu. I dobrze, ponieważ ma ogromną wartość nawozową. Słoma kukurydziana to cenny zasób, który odpowiednio wykorzystany wzbogaci glebę i wpłynie na rośliny. Ile wartości ma słoma kukurydziana? Jak ją dobrze wykorzystać? Czy warto zastosować kwasy humusowe na resztki pożniwne?

Słoma kukurydziana to wartościowy nawóz

Słoma kukurydziana to sucha część rośliny, która pozostaje po zbiorach ziaren kukurydzy. Może mieć różne długości i grubości, w zależności od odmiany kukurydzy, warunków pogodowych i metody zbioru. Najważniejsze jest jednak to, że słoma ta ma ogromny potencjał nawozowy. Odpowiednio wykorzystana znacznie wzbogaci glebę i poprawi jej żyzność, a tym samym zwiększy jakość i ilość plonów przyszłych upraw.

Właściwości nawozowe słomy kukurydzianej

Słoma kukurydziana jest bogatym źródłem makroelementów, takich jak azot, fosfor i potas (to trzy główne składniki odżywcze niezbędne do wzrostu i rozwoju roślin). Azot sprzyja rozwojowi liści, fosfor korzeniom, a potas korzystnie wpływa na ogólną kondycję rośliny. Słoma kukurydziana stanowi naturalne źródło tych składników, które mogą być zwrócone do gleby w procesie rozkładu resztek pożniwnych.

Ile składników odżywczych dostarcza słoma kukurydziana?

Dokładny skład słomy kukurydzianej jest oczywiście uzależniony od wielu czynników, m.in. techniki uprawy, odmiany czy warunków atmosferycznych panujących podczas uprawy. Po żniwach na polu może zostać nawet 30 t/ha słomy kukurydzianej wraz z korzeniami i resztkami łodyg. Średnio zawierają około 10 kg/t azotu, 4 kg/t fosforu i 18 kg/t potasu, do tego szereg mikroelementów. Kiedy słoma kukurydziana rozkłada się w glebie, uwalnia te cenne składniki, dostarczając roślinom naturalnego nawożenia. To z kolei może prowadzić do zwiększenia plonów i poprawy jakości naszych upraw. A to nie wszystko! Resztki pożniwne wprowadzają również do gleby pokaźną ilość materii organicznej. Szacuje się, że ok. 6 t/ha suchej masy słomy kukurydzianej daje tyle masy organicznej, co obornik w dawce 30 t/ha!

Jak wykorzystać słomę kukurydzianą w rolnictwie?

Słomę można przemieszać z glebą i w ten sposób dostarczyć roślinom cennych składników odżywczych. Zanim się to zrobi, dobrze jest rozdrobnić słomę na drobniejsze kawałki. Warto także zastosować kwasy humusowe, które przyspieszą rozkład resztek pożniwnych oraz poprawią strukturę gleby, dzięki czemu rośliny efektywniej wykorzystają mikro- i makroskładniki.

Kwasy humusowe i słoma kukurydziana

Kwasy humusowe to naturalne substancje wszechobecne w środowisku wodnym i lądowym. Znajdują się m.in. w glebie, gdzie współtworzą próchnicę – najżyźniejszą warstwę podłoża. Odpowiadają za wiele właściwości gleby, a także stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin. Dzięki temu uprawy efektywniej pobierają składniki odżywcze, rosną zdrowsze i lepiej plonują.

Z punktu widzenia tematu tego artykułu interesuje nas jednak inne działanie substancji humusowych. Otóż poprawiają one warunki wilgotnościowe gleby, a także stanowią pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów, które są niezbędne w procesie mineralizacji resztek pożniwnych. Dzięki temu kwasy humusowe tworzą idealne warunki do rozkładu słomy kukurydzianej. Przyspieszają i usprawniają ten proces, co zapewnia efektywne wykorzystanie słomy jako materiału nawozowego.

Słoma kukurydziana jako nawóz

Słoma kukurydziana to istny skarb w rolnictwie. Jej wartość nawozowa czyni ją niezastąpionym zasobem dla każdego, kto dba o swoje uprawy. Dlatego wykorzystajmy ją w pełni, aby cieszyć się zdrowszymi roślinami i obfitymi plonami. Pomogą w tym kwasy humusowe – naturalne substancje usprawniające rozkład resztek pożniwnych. Dzięki nim z łatwością wykorzystasz potencjał słomy i wzbogacisz glebę w niezbędne składniki odżywcze i poprawisz wydajność produkcji rolniczej.