PL EN DE ES FR RU HR

Rokitnik – bogate źródło witamin. Jak uprawiać?

Owoce rokitnika na krzewie uprawianym w ogrodzie

Rokitnik – bogate źródło witamin. Jak uprawiać?

Rokitnik zwyczajny to niepozorny, lecz wyjątkowy krzew, który może stać się prawdziwym skarbem Twojego ogrodu. Uprawa rokitnika to nie tylko przyjemność, ale także szansa na zdobycie bogatego źródła witamin i minerałów. Zanim jednak zagłębimy się w jego właściwości i sposoby uprawy, poznajmy trochę bliżej tę fascynującą roślinę.

Co warto wiedzieć o rokitniku?

Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides) to krzew, który osiąga zwykle od 4 do maksymalnie 6 metrów wysokości. Co ważne, jest on rośliną dwupienną. Oznacza to, że do kwitnienia i owocowania wymaga posadzenia obok siebie okazów męskich i żeńskich. Jego kwiaty, które pojawiają się przed liśćmi, są niepozorne. Najbardziej dekoracyjne są właśnie owoce: pomarańczowe i okrągłe, są nie tylko istną bombą witaminową (o czym później), ale także fantastyczną ozdobą. Owoce rokitnika utrzymują się na roślinie przez całą zimę.

Rokitnik pospolity – wymagania

Rokitnik jest rośliną mało wymagającą i wyrośnie niemalże wszędzie. Najważniejsze, że stanowisko powinno być nasłonecznione (choć poradzi sobie również w częściowym zacienieniu), a gleba przepuszczalna. Potrafi przetrwać nawet na piaszczystym i wapiennym podłożu. Co więcej, jest odporny na negatywne warunki pogodowe, takie jak susze i mróz.

Najważniejsza w uprawie rokitnika jest gleba. Nie powinna być nazbyt wilgotna ani okresowo zalewana, gdyż może to spowodować gnicie korzeni. Idealna jest gleba o kwaśnym pH, dobrze przepuszczalna i żyzna.

Którą odmianę rokitnika wybrać?

Gdy już ustalisz, że Twoja gleba nadaje się do uprawy rokitnika, czas na wybór odmiany. A tych dostępnych jest ponad 300, jest więc z czego wybierać. Warte uwagi są m.in. Leikora i Ascola (odmiany żeńskie) oraz Pollmix (odmiana męska). W przydomowych ogródkach sprawdzają się także Augystynia (wytwarza duże owoce), Ażurnaja (charakteryzuje się wysoką odpornością na mrozy i susze) oraz Podruga (odróżnia ją brak kolców). Na koniec wymienimy jeszcze jedną odmianę: Friesdorfer Orange. Jest ona o tyle ciekawa, że jest samopłodna, a więc na jednej roślinie pojawiają się kwiaty zarówno męskie jak i żeńskie

Uprawa rokitnika – kiedy sadzić rokitnik i jak o niego dbać?

Rokitnik sadzi się do gruntu jesienią. Pamiętaj, że jest to roślina dwupienna. Na każde 5 krzewów żeńskich powinien przypadać minimum 1 męski. Poszczególne okazy, zarówno męskie, jak i żeńskie, posadź obok siebie, zachowując odległość wynoszącą 1–2 metry.

W pierwszym roku po posadzeniu regularnie podlewaj roślinę w czasie suszy. Pomoże jej to się ukorzenić, a dodatkowo zapewni dostęp do niezbędnych składników odżywczych w tym najbardziej newralgicznym czasie.

Cięcie rokitnika nie jest konieczne, choć krzew bardzo dobrze je znosi. Można usuwać zagęszczone lub nadmiernie rozrastające się pędy. Amatorzy owoców rokitnika czasami skracają również wierzchołki, aby ułatwić prace przy zbiorach.

Rokitnik jako dekoracja

A jakie zastosowanie ma rokitnik? Oczywiście praktyczne – rodzi wyjątkowo zdrowe owoce, o których za chwilę. To jednak nie wszystko, ponieważ rokitnik ma także niebagatelne walory dekoracyjne. W okresie kwitnienia roślina obdarza świat pięknymi, żółtymi lub pomarańczowymi kwiatami, które przyciągają owady zapylające. To wspaniałe widowisko przykuwa uwagę i dodaje ogrodowi lekkości i koloru.

Dzięki swoim niewielkim rozmiarom rokitnik świetnie sprawdzi się jako element luźnych żywopłotów. Można go sadzić w grupach, tworząc naturalne zasłony ochronne lub delikatne podziały w ogrodzie. Rokitnik doskonale też komponuje się z innymi roślinami, szczególnie tymi o liściach w odcieniach zieleni, tworząc harmonijną i przyjemną atmosferę.

Owoce rokitnika: arcyzdrowe superfoods

Nadszedł czas na to, co dla wielu jest najbardziej wartościową częścią rokitnika: owoce. Zaliczają się one do tzw. superfoods, czyli określenia z języka angielskiego używanego w stosunku do naturalnej, zdrowej, bogatej w witaminy i minerały żywności. Sztandarowym przykładem superfoods jest borówka, ale równie dobrze mógłby nim być rokitnik.

Owoce rokitnika są bogate w witaminę C: zawierają jej znacznie więcej niż inne popularne owoce, take jak czarna porzeczka. Dlatego włączenie rokitnika do diety wzmacnia odporność i pomaga chronić organizm przed infekcjami.

Jagody rokitnika zawierają również wiele innych cennych składników odżywczych, takich jak witaminy A, E, F, K, P, B12, flawonoidy, garbniki, antocyjany oraz makro- i mikroelementy, w tym żelazo, mangan i bor. Te składniki mają pozytywny wpływ na zdrowie i dobre samopoczucie.

Regularne spożywanie owoców rokitnika korzystnie wpływa na skórę, przyspiesza regenerację tkanek, neutralizuje działanie wolnych rodników i poprawia krążenie. Ponadto rokitnik może być pomocny w przypadku dolegliwości układu pokarmowego, a także podczas przeziębień i infekcji.

Kiedy zbierać owoce rokitnika?

Owoce rokitnika dojrzewają przez długi czas, uzależniony od regionu i odmiany. Zazwyczaj jest to przełom września i października, ale niektóre zaczynają już wcześniej. Dojrzewające jagody nabierają intensywnego koloru, stają się pomarańczowe lub czerwone. Ważne jest, aby poczekać, aż owoce będą w pełni dojrzałe, ponieważ wtedy mają największą wartość odżywczą i smakową. Po zebraniu jagód można je przechowywać w lodówce przez kilka dni, jednak najlepiej jest spożywać je jak najszybciej po zbiorze, aby zachować jak najwięcej składników odżywczych.