PL EN DE ES FR RU HR

Ogrodnictwo organiczne. Jak zwiększyć plony?

Ogrodnictwo organiczne. Jak zwiększyć plony?

Ogrody organiczne (nazywane też biologicznymi) to takie, w których pozwala się roślinom swobodnie rosnąć i nie ingeruje się zbytnio w ich wegetację. Ten rodzaj uprawiania ogrodu cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Obserwujemy zwrot ku naturze w wielu dziedzinach życia i ogrodnictwo jest jedną z nich. Ekologiczny warzywnik to dobry sposób na uniezależnienie się od sklepowej żywności. Ale jak go prowadzić, aby cieszyć się obfitymi zbiorami? Czy skoro pozwala się roślinom na swobodny wzrost, to znaczy, że nie trzeba ich dokarmiać? Każda roślina do wzrostu potrzebuje składników mineralnych. W ogrodzie biologicznym zamiast sztucznych nawozów wykorzystaj naturalne środki, takie stymulatory wzrostu bazujące na kwasach humusowych.

Dlaczego ogród organiczny warto nawozić?

Wiele osób decyduje się na ogród biologiczny nie tyle z miłości do natury, ile z powodu prostoty w uprawie. Wydaje im się, że nie będą musieli w ogóle dbać o rośliny. W końcu gatunków, które swobodnie rosną w naturze, nikt nie nawozi, a mimo to radzą sobie nie gorzej niż te uprawiane przez człowieka (a nierzadko nawet lepiej). Trzeba jednak pamiętać, że rośliny uprawne mają o wiele większe wymagania pokarmowe niż te rosnące naturalnie, a poza tym są hodowane w konkretnym celu – dostarczeniu plonów wysokiej jakości. Aby mogły wytworzyć dorodne owoce, potrzebują multum mikro i makroelementów. Dlatego, jeżeli pragniesz przynosić do domu dorodne pomidory, soczyste truskawki, ogromne główki kapusty, cukinie, ogórki i cokolwiek tylko zasadzisz, to musisz te rośliny otoczyć należytą opieką. Co oznacza „należyta opieka”? W tradycyjnym ogrodzie nawożenie zaś w ogrodzie biologicznym głównie dbanie o glebę.

Nawozy mineralne kontra naturalne. Które lepsze?

Wybrać nawóz mineralny, czy naturalny? To pytanie zadaje sobie wielu ogrodników. Główna przewaga sztucznych nawozów mineralnych to ich moc i duże stężenie kluczowych składników pokarmowych. Ponadto są łatwo rozpuszczalne, więc są błyskawicznie wchłaniane przez korzenie roślin. Krótko mówiąc, nawozy mineralne to sposób na szybkie dostarczenie dużych ilości niezbędnych roślinom mikro i makroelementów. Z drugiej strony, te same cechy, które są zaletami, przy nieodpowiednim korzystaniu mogą stać się wadami. W przypadku zbyt intensywnego nawożenia mineralnego istnieje ryzyko przenawożenia oraz zniszczenia struktury gleby, przez co spadnie efektywność pobierania składników pokarmowych przez rośliny.

Skoro nawożenie mineralne wiążę się z takim ryzykiem, to jest jakaś alternatywa? Jak najbardziej! To nawożenie organiczne, w którym stawia się na długotrwałą poprawę właściwości i żyzności gleby. W tym celu wykorzystuje się np. kompost lub obornik, ale dobrze jest je wesprzeć kwasami humusowymi. Związki humusowe same nie są nawozem – nie dostarczają do gleby składników pokarmowych – ale dzięki kompleksowemu wsparciu dla gleby sprawiają, że rośliny efektywniej pobierają substancje mineralne. Osiągają to w sposób całkowicie ekologiczny, bez ryzyka dla środowiska, człowieka i uprawianych roślin.

Czym są kwasy humusowe?

Jeżeli decydujesz się na ogród organiczny, to zapewne nie chcesz korzystać ze sztucznych nawozów. Twoje warzywa wciąż jednak potrzebują ogromnych ilości składników pokarmowych. Jak im je dostarczyć? Wykorzystaj kwasy humusowe, czyli drogocenne substancje, które występują naturalnie w glebie. A konkretnie w próchnicy glebowej, czyli jej najżyźniejszej warstwie. Odpowiadają za szereg właściwości fizycznych, chemicznych i biologicznych podłoża, np. zwiększając jego pojemność wodną. Dzięki temu rośliny mają ułatwiony dostęp do wody, a co za tym idzie, sprawniej pobierają niezbędne mikro i makroelementy.

Obfite plony w ogrodzie biologicznym? Wykorzystaj kwasy humusowe!

Kwasy humusowe mają multum pozytywnych właściwości. Jak wspomnieliśmy, zwiększają pojemność wodną gleby, co czyni z nich doskonałego sojusznika w walce z suszami. To jednak niejedyna cecha związków humusowych. Zwiększają także przepuszczalność gleby oraz przyswajalność składników pokarmowych, a także stymulują wzrost i wzmacniają systemy korzeniowe roślin. Wszystkie Twoje rośliny staną się silniejsze i będą miały większe korzenie, które pozwolą im dostać się do głębszych warstw gleby. A tam czekają na nie bogate źródła składników pokarmowych.

To wciąż nie wszystko! Kwasy humusowe zwiększają zawartość węgla organicznego w glebie, co sprzyja powstawaniu próchnicy glebowej. W normalnych warunkach wytwarzanie się próchnicy to proces niezwykle długotrwały, ale dzięki właściwościom kwasów humusowych można go przyspieszyć i zwiększyć zawartość próchnicy w glebie. Oprócz tego preparaty humusowe stanowią pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów glebowych, które również wpływają na strukturę fizyczną gleby, a także zwiększają biodostępność składników pokarmowych dla roślin. Niektóre z drobnoustrojów glebowych wchodzą w relację symbiozy z korzeniami roślin, tym samym chroniąc je przed chorobami.

Sporo tych pozytywnych właściwości, prawda? Nie ma co się dziwić, że rolnicy coraz chętniej sięgają po preparaty takie jak FLORAHUMUS. Teraz trend ten przechodzi także na ogrodników, zwłaszcza takich, którzy pragną żyć w zgodzie z naturą i hodować swoje warzywa w sposób przyjazny środowisku. Jeżeli Ty także masz naturalny ogród, to wykorzystaj kwasy humusowe, a Twoje plony będę obfite, zdrowe i pyszne!