Nawożenie organiczne to sposób, aby nie tylko uzupełnić niedobory składników mineralnych w glebie, ale także wzbogacić ją w materię organiczną oraz poprawić jej strukturę. Dzięki temu uzyskasz lepsze zbiory i zdrowsze rośliny – a to wszystko z poszanowaniem ekosystemu. Jakie są zalety nawożenia organicznego i które nawozy wybrać? Czy warto wspomagać je kwasem humusowym?
Nawożenie organiczne to sposób na dostarczenie do gleby składników odżywczych z naturalnych źródeł. W przeciwieństwie do nawozów chemicznych, które dostarczają sztucznie wytworzone substancje mineralne, nawozy organiczne mają naturalne pochodzenie, np. z roślin, odpadów organicznych czy alg morskich. Materiały te są bogate w substancje organiczne, które korzystnie wpływają na strukturę gleby i jej zdolność do magazynowania wody i składników odżywczych.
Nawozy organiczne w przeciwieństwie do chemicznych odpowiedników są mniej obciążające dla środowiska naturalnego. Ekologia to jednak niejedyna zaleta takich zabiegów. Sztuczne nawozy zazwyczaj dostarczają tylko składników mineralnych. Tymczasem organiczne, oprócz wzbogacenia gleby w substancje pokarmowe, mają inne funkcje. Poprawiają strukturę gleby, wpływają na retencję wody, pomagają w namnażaniu mikroorganizmów oraz przyczyniają się do powstawania próchnicy (humusu), czyli ważnej części gleby.
Nawozy organiczne dostarczają składniki odżywcze w sposób naturalny, co korzystnie wpływa na zdrowie i kondycję roślin. Wpływają również na procesy biologiczne zachodzące w glebie. Warto dodać, że w ogrodowej glebie zazwyczaj brakuje materiału, z którego mógłby powstawać humus. Nawozy organiczne pomagają uzupełnić te braki. To dobry sposób na to, aby poprawić jakość i strukturę gruntu.
Jest wiele organicznych nawozów, które możesz wykorzystać. Możesz je kupić, a niektóre łatwo przygotujesz samemu. Przedstawiamy najbardziej popularne i skuteczne nawozy organiczne:
Na koniec przedstawiamy niezawodny sposób na poprawę żyzności gleby. To kwasy humusowe, czyli naturalne związki powstające w procesie przemiany materii organicznej. Choć same nie są nawozem (nie dostarczają składników mineralnych), to jednak mają silne właściwości poprawiające jakość i żyzność gleby. Zwiększają retencję wody, poprawiają strukturę fizyczną podłoża, a także stymulują wzrost systemów korzeniowych. Dzięki temu rośliny efektywniej pobierają składniki pokarmowe – zarówno te stanowiące bogactwo gleby, jak i te pochodzące z nawozów. Dlatego dobre efekty uzyskasz, stosując preparaty humusowe w połączeniu z innymi nawozami, choć same również dobrze sobie radzą.
Co istotne, kwasy humusowe są bezpieczne dla środowiska oraz mają wszechstronne zastosowanie. Doskonale sprawdzają się w uprawie warzyw, ale także do roślin ozdobnych. To ekologiczny sposób na obfite plony.