PL EN DE ES FR RU HR

Najlepsze zioła do uprawy w domu. Sprawdź te gatunki!

Mięta w doniczce na parapecie

Najlepsze zioła do uprawy w domu. Sprawdź te gatunki!

W jaki sposób mieć dostęp do świeżych ziół na wyciągnięcie ręki? Wystarczy je hodować w domu! Dzięki temu zdrowe zioła urozmaicające potrawy masz zawsze gotowe do użycia. A co więcej – oszczędzasz pieniądze, to bowiem dużo tańsze niż kupowanie zieleniny! W domowej uprawie ziół nie ma nic trudnego. Wszystko, czego potrzebujesz, to żyzna ziemia, doniczki, woda i światło. Które gatunki ziół najlepiej sprawdzają się w domowej hodowli? Jak je pielęgnować? Uprawa ziół w domu – co warto wiedzieć?

Dlaczego warto uprawiać zioła w domu?

Świeże zioła są niezbędne w każdej kuchni. To doskonały sposób na urozmaicenie przyrządzanych potraw. Aromat, smak i zdrowie – to wszystko na Ciebie czeka, gdy zaczniesz uprawiać zioła. Wystarczy sięgnąć dłonią po listek, dodać do potrawy i voilà! Otwiera się przed Tobą świat kulinarnych eskapad pieszczących podniebienie.

Na tym właściwie można by skończyć temat, jednak aspekty kulinarne nie wyczerpują zalet hodowania ziół w domu. Zielarstwo ma bowiem również walory edukacyjne. Poznawanie właściwości różnych roślin, odkrywanie nowych zastosowań w lecznictwie i przepisów czy nawet zaznajomienie się z historią ziół, która w przypadku wielu gatunków sięga zamierzchłych czasów. To doprawdy fascynujące hobby! Od czego zacząć? Najlepiej od wyboru interesujących Cię roślin.

Które gatunki ziół są najlepsze do uprawy w domu?

Szczypiorek

Każdy zna szczypiorek – doskonały dodatek do dań jajecznych, sałatek i mięs. Dodaje im nie tylko ostrości i rozpoznawalnego wszędzie aromatu, ale także walorów dekoracyjnych. Smukłe, zielone łodygi prezentują się znakomicie i urozmaicą każde danie. Szczypiorek jest zazwyczaj kojarzony z uprawą ogrodową, ale nada się również do hodowli doniczkowej. W ten sposób nie tylko będziesz mieć stały dostęp do zdrowego i smacznego szczypiorku, ale także sprawisz, że Twój kuchenny parapet będzie wyglądał cudownie – niczym mała dżungla.

Bazylia

Bazylia to zioło charakterystyczne dla kuchni śródziemnomorskiej, choć obecnie jest popularne na całym świecie. Doskonale nadaje się do sałatek i sosów, jest świetnym dodatkiem do pomidorów, sera mozzarella czy… pizzy. To świetne zioło do domowej hodowli również dlatego, że jest bardzo prosta w uprawie. Jednak ze względu na śródziemnomorskie korzenie ma specyficzne potrzeby: uwielbia ciepło i światło. Dlatego najlepszym miejscem do jej uprawy będzie parapet przy południowym lub zachodnim oknie.

Pietruszka

Pietruszka to skarbnica zdrowia: jest bogata w witaminę C i żelazo. Ma wszechstronne zastosowania kulinarne i z pewnością znajdziesz dla niej miejsce w jadalni. Wzbogaci smak zup takich jak rosół czy pomidorowa; nada się świetnie do makaronów. A jak uprawiać pietruszkę w domowych warunkach? Zapewnij jej dostęp do słońca i pamiętaj o nawilżaniu gleby. Dobrym miejscem na hodowlę jest kuchnia, ponieważ roślina lubi wilgotne powietrze.

Mięta

Mięta znana jest przede wszystkim ze względy na swoje właściwości terapeutyczne. Pomaga w dolegliwościach żołądkowych i trawiennych. To dlatego napar z mięty zaleca się w leczeniu niestrawności. Zioło to nadaje się nie tylko do przyrządzania gorących napojów, ale również chłodnych! Jest świetnym uzupełnieniem mroźnych napojów, potęgując ich orzeźwiający smak. Jakby mało było Ci zalet mięty, to warto dodać, że jej uprawa w doniczce jest prosta i na pewno sobie poradzisz. Jedyne, o czym musisz pamiętać, to zapewnienie jej żyznej ziemi o obojętnym odczynie.

Oregano

Oregano ma ogromne właściwości prozdrowotne: działa przeciwzapalnie, pomaga w łagodzeniu bólu gardła i kaszlu. Z tych powodów niektórzy uważają oregano za naturalny antybiotyk. Jednak nawet gdyby nie było tak zdrowe, to pewnie nie zaszkodziłoby jego popularności. Jego charakterystyczny aromat jest bowiem nie do zastąpienia. Niektóre potrawy (np. pizzę) trudno sobie wyobrazić bez dodatku oregano. A o czym pamiętać przy uprawie? Oregano lubi słońce oraz przepuszczalną glebę. Ma także wysoką odporność na mróz, dlatego nie musisz się martwić, że Twoja hodowla przemarznie.

Kwasy humusowe w uprawie ziół

Wymagania poszczególnych gatunków ziół mogą się nieco różnić, ale najważniejsze zasady są podobne. Zioła potrzebują dużej ilości słońca, regularnego podlewania oraz odpowiedniej gleby. Dlatego doskonale w uprawie ziół sprawdzają się kwasy humusowe. Cóż to takiego? To naturalne związki, które w znacznym stopniu poprawiają strukturę i żyzność gleby. Stosowane są głównie na dużą skalę w rolnictwie, ale świetnie sprawdzą się również w ogrodach czy właśnie domowej hodowli ziół. Ponadto kwasy humusowe poprawiają zdolność gleby do magazynowania wody, dzięki czemu dłużej zatrzymuje ona wilgoć – a wilgotne podłoże to jest to, co większość ziół uwielbia.

Pragniesz zdrowych, aromatycznych, pobudzających kubki smakowe ziół? Zastosuj w uprawie FLORAHUMUS – ekologiczny kwas humusowy.