PL EN DE ES FR RU HR

Kwasy humusowe: naturalne wsparcie upraw

Ujęcie z drona na pole, na którym zastosowano kwas humusowy

Kwasy humusowe: naturalne wsparcie upraw

Masz ekologiczny warzywnik i szukasz naturalnych sposobów na zwiększenie zbiorów? Zastosuj kwas humusowy! Preparaty zawierające kwas humusowy poprawiają żyzność gleby, dzięki czemu rośliny rosną zdrowe, wytrzymałe i piękne. Rolnicy już od lat z powodzeniem go wykorzystują, zwłaszcza w uprawach ekologicznych. Teraz nadszedł czas na ogrodników. Sprawdź, jakie korzyści uzyskasz dzięki kwasom humusowym.

Kwasy humusowe – co to takiego?

Kwasy humusowe to skomplikowane struktury chemiczne, które są wszechobecne w środowisku. Znajdują się m.in. w glebie, w której współtworzą próchnicę – najważniejszą (z punktu widzenia wegetacji roślin) warstwę podłoża. Uważa się, że żyzna gleba powinna zawierać ok. 6% próchnicy, a absolutne minimum to 2% – niestety większość gleb rolniczych w Polsce nie osiąga tej wartości.

Kwasy humusowe dzielą się na 3 frakcje: kwasy huminowe, kwasy fulwowe oraz huminy. Poszczególne frakcje różnią się m.in. stopniem, w jakim są rozpuszczalne w wodzie. Jeśli chodzi o uprawę roślin, najważniejsze jest to, że substancje humusowe mają ogromny wpływ na żyzność, jakość i strukturę gleby.

Kwasy humusowe to podstawa utrzymania żyznej gleby

Zacznijmy od tego, że żyzność gleby nie jest terminem ścisłym. Nie ma możliwości nadać glebie matematycznej wartości żyzności i porównać z inną. Niemniej jednak istnieją charakterystyki, które się na tę żyzność składają. Rzecz jasna jest to przede wszystkim zasobność w składniki mineralne, ale nie tylko. Znaczenie ma również struktura gleby, zawartość próchnicy, retencja wody czy liczebność i aktywność pożytecznych mikroorganizmów. Im te cechy lepsze, tym gleba żyźniejsza, a potencjał plonotwórczy upraw większy.

I właśnie tutaj wkraczają kwasy humusowe. Chociaż bezpośrednio nie dostarczają one składników mineralnych roślinom, to jednak zwiększają ich dostępność. Dlaczego? Ponieważ wpływają na wszystkie najważniejsze cechy gleby.

Kwasy humusowe: właściwości

Kwasy humusowe posiadają wiele niesamowitych właściwości, które przynoszą korzyści dla gleby i upraw. Przede wszystkim zwiększają retencję wody, czyli zdolność gleby do zatrzymywania wody pochodzącej z opadów i zabiegów nawadniania. Ma to ogromne znaczenie dla wzrostu roślin, zwłaszcza obecnie, kiedy negatywne zjawiska pogodowe takie jak susze stają się coraz bardziej powszechne.

Oprócz tego kwasy humusowe poprawiają strukturę gleby. Dzięki temu sprawiają, że jest ona bardziej odporna na procesy erozyjne, a ponadto korzenie roślin łatwiej ją penetrują i pobierają niezbędne mikro i makroelementy.

Kwasy humusowe poprawiają aktywność biologiczną gleby. Stanowią pożywkę dla pożytecznych mikroorganizmów i są ważne dla ich rozwoju. Mikroorganizmy pełnią szereg istotnych funkcji, np. biorą udział w obiegu pierwiastków oraz są niezbędne w procesie mineralizacji resztek pożniwnych. Ich aktywność prowadzi więc do uwalniania składników mineralnych, tym samym zwiększając ich dostępność dla roślin.

To wciąż nie wszystko! Kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych oraz zwiększają odporność roślin na stres. Nie są oczywiście środkiem ochrony roślin, jednak w przypadku stosunkowo niskiego nasilenia czynników stresowych są bardzo pomocne. Poprawiają naturalny wigor upraw, dzięki czemu plantacje są lepiej przygotowane na zjawiska takie jak susze czy niskie temperatury.

Krótko mówiąc, kwasy humusowe poprawiają wszystkie najważniejsze fizyczne, chemiczne i biologiczne właściwości gleby. Zapewniają kompleksowe wsparcie gleby, dzięki czemu Twoje rośliny mają idealne warunki wzrostu.

Wyzwania Europejskiego Zielonego Ładu

Europejski Zielony Ład to inicjatywa Unii Europejskiej mająca na celu osiągnięcie neutralności klimatycznej w Europie. Ustawy i zarządzenia wprowadzane w ramach EZŁ obejmują różne sfery gospodarki, w tym rolnictwo. W branży agro postuluje się przede wszystkim ograniczenie stosowania chemicznych nawozów i środków ochrony roślin. Jak w takim razie wspierać plonowanie upraw w zgodzie z Europejskim Zielonym Ładem?

Z pomocą przychodzą kwasy humusowe. Ze względu na naturalne pochodzenie są całkowicie bezpieczne dla środowiska i nie szkodzą ekosystemowi. Dlatego z powodzeniem mogą być wykorzystywane w rolnictwie ekologicznym. Kwasy humusowe to przyjazny dla środowiska sposób na poprawę wigoru roślin oraz zapewnienie obfitych plonów.