PL EN DE ES FR RU HR

Jak zwiększyć ilość i jakość plonów? Zastosuj kwas humusowy!

Kwasy humusowe w rolnictwie ekologicznym

Jak zwiększyć ilość i jakość plonów? Zastosuj kwas humusowy!

Europejski Zielony Ład wkracza do rolnictwa. Założenia tego planu obejmują m.in. ograniczenie stosowania chemicznych nawozów oraz środków ochrony roślin. W ten sposób Komisja Europejska chce zmniejszyć wpływ rolnictwa na klimat, ale jak w takim razie zadbać o plony? Fundamentalnym działaniem w gospodarstwach ekologicznych jest zarządzanie glebą i utrzymywanie jej żyzności. W tym celu doskonale sprawdzają się kwasy humusowe – naturalne substancje, które poprawiają strukturę gleby i dostępność składników pokarmowych dla roślin. Poznaj bliżej kwasy humusowe i dowiedz się, jak pomogą Ci zwiększyć ilość i jakość plonów.

Europejski Zielony Ład – jakie zmiany w rolnictwie?

Europejski Zielony Ład to program skonstruowany przez Komisję Europejską, który ma na celu osiągnięcie neutralności klimatycznej w Europie. Proponowane przez unijnych włodarzy i ekspertów zmiany obejmują różne gałęzie gospodarki – w tym rolnictwo. W branży rolniczej największy wpływ na środowisko ma hodowla zwierząt, co nie znaczy, że uprawa roślin nie dokłada swojej cegiełki. Dlatego wśród proponowanych dyrektyw znajduje się redukcja użycia chemicznych środków ochrony roślin o 50% do 2030 roku. Oprócz tego postuluje się ograniczenie użycia chemicznych nawozów oraz zwiększenie udziału rolnictwa ekologicznego w ogóle gospodarstw. Możliwe, że z czasem ograniczenia będą stawały się jeszcze większe.

Tak radykalne zmiany wzbudzają niepokój i złość rolników. Większość z nich – nawet jeśli rozumie potrzebę ograniczenia wpływu rolnictwa na środowisko – uważa, że zmiany są wprowadzane zbyt szybko. Zwłaszcza w krajach takich jak Polska, które nie są na nie przygotowane. W tej nowej rzeczywistości trzeba się jednak odnaleźć i szukać nowych, alternatywnych metod wspierania plonowania upraw. Jedną z takich metod jest aplikacja do gleby kwasów humusowych.

Kwasy humusowe – co to takiego?

Kwasy (substancje) humusowe to naturalne związki powstające z materii organicznej. Wyróżniamy trzy frakcje substancji humusowych: kwasy huminowe, kwasy fulwowe oraz huminy. Poszczególne frakcje różnią się m.in. stopniem, w jakim rozpuszczają się w wodzie. Ponieważ źródła materii organicznej, z której powstają kwasy humusowe, są różne, to powstanie dwóch identycznych struktur jest prawie niemożliwe.

Kwasy humusowe są wszechobecne w naturze. Są np. głównym składnikiem próchnicy glebowej. Odpowiadają za właściwości fizykochemiczne gleby, np. jej pojemność wodną czy strukturę. Są kluczowe dla utrzymania zdrowej, urodzajnej gleby, a co za tym idzie dla całego ekosystemu i życia na ziemi. Niestety, proces powstawania kwasów humusowych (czyli tzw. humifikacja) jest złożony i długotrwały. Dlatego w celu utrzymania żyzności gleby warto dodawać do niej kwasów humusowych, które można pozyskać np. z węgla brunatnego.

Kwasy humusowe to źródło węgla organicznego

Substancje humusowe to związki o bardzo dużej zawartości węgla. Wykorzystując stymulatory wzrostu bazujące na kwasach humusowych, zwiększasz ilość węgla organicznego w glebie. A to ważne, ponieważ jest on potrzebny do powstawania próchnicy. A to nie wszystko! Kwasy humusowe to także wartościowa pożywka dla pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Dlatego aplikacja humusowych stymulatorów wzrostu aktywizuje życie biologiczne w glebie i stymuluje działanie mikroorganizmów, które pełnią szereg istotnych funkcji, np. biorą udział w obiegu składników mineralnych. Wszystko to sprawia, że kwasy humusowe poprawiają żyzność gleby, a co za tym idzie potencjał plonotwórczy upraw. I to wszystko z poszanowaniem środowiska!

Kwasy humusowe w rolnictwie ekologicznym

Kwasy humusowe nie są nawozami – bezpośrednio nie dostarczają składników mineralnych. Jednakże zwiększają efektywność ich pobierania. Dzięki temu rośliny lepiej wykorzystują mikro i makroelementy: zarówno te pochodzące z nawozów, jak i te stanowiące naturalne bogactwo gleby. Ponadto substancje humusowe zwiększają zdolność gleby do zatrzymywania wody oraz stymulują wzrost systemów korzeniowych. Twoje rośliny są więc lepiej przygotowane na czynniki stresowe takie jak susze.

Stosowanie kwasów humusowych sprawdza się szczególnie w rolnictwie ekologicznym. Ze względu na naturalne pochodzenie są bezpieczne dla środowiska. Nie odbijają się negatywnie na glebie, roślinach i ludziach. To ekologiczny sposób na lepszy plon. W dobie postępujących zmian klimatycznych i spowodowanych nimi zmianami w rolnictwie kwasy humusowe oferują wsparcie na wagę złota.