PL EN DE ES FR RU HR

Jak w uprawie truskawek sprawdzają się kwasy humusowe?

Dłonie trzymają soczyste truskawki wyhodowane przy pomocy kwasów humusowych.

Jak w uprawie truskawek sprawdzają się kwasy humusowe?

Truskawki to obok pomidorów jedne z najchętniej uprawianych roślin na polskich działkach i w ogródkach. Ostatnio rośnie popularność odmian powtarzających owocowanie, dzięki którym truskawkami można się cieszyć nawet do pierwszych mrozów. Jak zapewnić krzaczkom idealne warunki do wzrostu? Co zrobić, aby poprawić wytrzymałość roślin oraz zwiększyć ilość zbiorów? Wszystkie te zadania spełnią kwasy humusowe – dowiedz się dlaczego.

Którą odmianę truskawek wybrać?

Zanim przejdziesz do uprawy truskawek, czeka Cię podjęcie decyzji: którą odmianę wybrać? Nie jest to łatwe, ponieważ dostępnych jest mnóstwo różnych gatunków. Od pysznych Polki i Kent, przez odmiany deserowe takie jak Elsanta czy Elegance, po cieszące się zwiększoną odpornością na szarą pleśń lub choroby systemów korzeniowych, np. gatunek Florrence. Ostatnio popularnością cieszą się odmiany powtarzające owocowanie, np. Albion. Mają one soczyste, smaczne owoce, które cieszą nie tylko podniebienie, ale i oczy, wyglądają bowiem niezwykle ponętnie. Z tego względu rośliny mają też walory dekoracyjne. Sprawdzają się zarówno w uprawach gruntowych, jak i pod osłonami: w szklarniach lub tunelach foliowych. I najważniejsze: plonują przez cały sezon, od czerwca aż po pierwsze mrozy. Cały sezon wspaniałych, smacznych i atrakcyjnych owoców? Z tymi truskawkami to możliwe! Pod warunkiem że zapewnisz im odpowiednie warunki. A w tym pomogą Ci kwasy humusowe.

Kwasy humusowe: łatwy i skuteczny sposób na żyzną glebę

Jeżeli pierwszy raz spotykasz się z nazwą „kwasy humusowe”, to zapewne w Twojej głowie zrodziło się pytanie: co to właściwie jest? Otóż za tym nieco tajemniczym pojęciem kryją się substancje powstające w wyniku przemiany materii organicznej. Ponieważ źródła tej materii mogą być różne (zarówno roślinne, jak i zwierzęce), to powstanie dwóch identycznych struktur kwasów humusowych jest prawie niemożliwe. Substancje humusowe są w naturze wszechobecne. Znajdziesz je m.in. w glebie, gdzie są głównym składnikiem próchnicy (nazywanej zresztą humusem). To ważny element gleby, który odpowiada za jej liczne właściwości, np. pojemność wodną czy liczebność mikroorganizmów. Ze względu na ten drogocenny wpływ na grunt oraz kolor, kwasy humusowe bywają nazywane „czarnym złotem”. Dzięki kwasom humusowym rośliny są lepiej przygotowane na okresy deficytów wody (ponieważ gleba lepiej i dłużej magazynuje wodę), a także efektywniej pobierają składniki mineralne. Czyni to z nich idealnego kompana każdego hodowcy truskawek, któremu zależy na zdrowiu swoich roślin.

Kwasy humusowe gwarancją naturalnej odporności roślin

Dzięki temu, że kwasy humusowe poprawiają właściwości gleby, to w naturalny sposób wzmacniają odporność roślin. Jest to szczególnie istotne w przypadku truskawek wielokrotnie owocujących, które nieraz kwitną aż do mrozów. Oznacza to, że w przeciwieństwie do innych odmian, są dłużej narażone na niskie temperatury i inne niesprzyjające warunki. Kwasy humusowe stymulują wzrost systemów korzeniowych roślin, dzięki czemu są one większe i mocniejsze, a w konsekwencji bardziej odporne na gnicie, temperatury i inne czynniki stresowe. Ponadto substancje humusowe aktywizują mikroorganizmy glebowe, a niektóre z gatunków grzybów wchodzą w reakcje symbiozy z korzeniami, również wzmacniając ich odporność.

Pyszne i zdrowe truskawki w Twoim ogrodzie

Na koniec warto dodać, że kwasy humusowe są całkowicie bezpieczne dla środowiska. Ze względu na naturalne pochodzenie nie ingerują w ekosystem. Nie wpływają negatywnie na smak owoców, a mogą go nawet poprawiać, ponieważ zwiększają powstawanie chlorofilu w liściach. Oznacza to, że usprawniają fotosyntezę, a w konsekwencji owoce mogą być słodsze. Dla wszystkich, którzy cenią naturalne ogrody, humusowe stymulatory wzrostu to idealne rozwiązanie. Pyszne, zdrowe i pozbawione substancji pochodzenia chemicznego truskawki – oto co na Ciebie czeka po zastosowaniu kwasów humusowych!