PL EN DE ES FR RU HR

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2023

Kosz pełen warzyw na Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2023

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2023

Wszyscy uwielbiamy smaczne potrawy, błogo pieszczące zmysły. Jednak ważniejsze jest, aby posiłki były zdrowe i pełnowartościowe. Szczególnie w czasach, gdy tak ogromnym problemem jest otyłość. Właśnie po to, aby szerzyć świadomość na temat zdrowego odżywiania, powstał Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania obchodzony 8 listopada. Dlaczego to ważne święto? Jak je obchodzić? W jaki sposób hodować zdrowe warzywa i owoce? Tego dowiecie się z naszego artykułu!

Nadwaga gigantycznym problemem

Otyłość to coraz poważniejszy problem: od 1980 roku częstość występowania tej przypadłości się podwoiła. Zdecydowanie częściej niż kiedyś cierpią na nią także dzieci. Według danych z 2015 roku otyłość na świecie dotyczyła aż 107,7 milionów dzieci, a nadwagę (w tym otyłość) stwierdzono u 29% chłopców i 27% dziewcząt w wieku 6-9 lat. Zdaniem naukowców ten niepokojący trend jest spowodowany głównie przez rozwój gospodarczy, postępującą urbanizację, siedzący tryb życia i dużą popularność przetworzonej żywności.

Trzeba pamiętać, że nadmierne nagromadzenie tkanki tłuszczowej może prowadzić do poważnych chorób układu krążenia, cukrzycy czy nawet nowotworów. Dlatego tak ważny jest zdrowy styl życia i zbilansowana dieta. To właśnie o tym ma przypominać Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2023.

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania – co to takiego?

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania jest świętem, które ma na celu promowanie zdrowego stylu życia, zwracając szczególną uwagę na to, co jemy i jak gotujemy nasze posiłki. To okazja do rozważenia, które produkty spożywcze powinniśmy wybierać oraz jakie techniki kulinarne stosować, aby cieszyć się dobrym samopoczuciem i kondycją fizyczną.

Dieta ma ogromny wpływ na zdrowie. Odpowiednie odżywianie dostarcza organizmowi składników odżywczych, witamin i minerałów, które są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Najważniejsze zalety zdrowego odżywiania to:

Dzień Zdrowego Jedzenia przypomina o tych zaletach oraz promuje zdrowe nawyki żywieniowe u najmłodszych. Kształcenie rozsądnej rutyny w spożywaniu posiłków u dzieci zwiększy szansę, że będą się one zdrowo odżywiały także wtedy, gdy już dorosną.

Jak promować zdrowe żywienie?

Głównym celem dzisiejszego święta jest edukacja dzieci na temat zdrowego jedzenia i gotowania. Jak zachęcić najmłodszych do zainteresowania tym tematem? Możliwości jest wiele. Np. w wielu krajach organizuje się warsztaty ze sławnymi kucharzami i kulinarnymi influencerami. Dla dzieci to nie lada gratka, gdy mogą spotkać znaną osobę. Dodatkowo ci szefowie kuchni są nie tylko arcymistrzami w swoim fachu, ale też potrafią nim zaciekawić. Dzięki temu dzieci uczą się zdrowego gotowania w atmosferze dobrej zabawy.

Warsztaty kulinarne to jedna z głównych atrakcji Dnia Zdrowego Jedzenia, ale niejedyna. W Polsce szkoły organizują także wyjścia do restauracji, degustacje potraw przygotowanych przez profesjonalnych szefów kuchni czy quizy żywieniowe. Dzieciom często kojarzy się, że zdrowe jedzenie jest niezbyt smaczne. Stąd tak dużo poradników, jak radzić sobie z niejadkami, którym w głowie tylko słodycze, a na widok sałaty uciekają. Tymczasem profesjonalni kucharze pokazują dzieciom, że zdrowe jedzenie może także być pyszne. Wszystko zależy od tego, jakich składników użyjemy i w jaki sposób je przyrządzimy.

Zdobytą wiedzę dzieci wykorzystują w quizach żywieniowych lub zajęciach praktycznych. Np. rok temu uczniowie jednej ze szkół przygotowali „wesołe mini kanapki”. Wszystkie te aktywności pomagają w kreatywny i zabawny sposób zrozumieć, jak ważne jest zdrowe odżywianie.

Na koniec prawdopodobnie najważniejsza zasada. Przykład dla dzieci płynie oczywiście z góry. Trudno, żeby najmłodsi odżywiali się zdrowo, jeśli sami tego nie robimy. Dlatego, zanim zaczniesz denerwować się na swoje pociechy, że wybierają słodycze, zamiast marchewki, przyjrzyj się swoim nawykom żywieniowym.

Podstawowe zasady zdrowego odżywiania

Obecnie jest wiele popularnych diet, które często różnią się od siebie dość radykalnie. Jednak podstawowe zasady zdrowego odżywiania są tak naprawdę proste. Przede wszystkim posiłki powinno się spożywać regularnie, co 3-4 godziny. Należy zmniejszyć w diecie ilość cukru, soli, żywności przetworzonej i mięsa czerwonego. Natomiast warto jeść więcej ryb, warzyw i owoców (zwłaszcza tych pierwszych), a także niskotłuszczowych produktów mlecznych (szczególnie fermentowanych).

Naszą specjalnością jest jednak nie dietetyka, a uprawa roślin. A warto zauważyć, że Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania to doskonała okazja do zwrócenia uwagi na to, skąd pochodzi nasza żywność. Lokalne warzywa i owoce ze sprawdzonych źródeł są bogatsze w składniki odżywcze i bezpieczniejsze. Doskonałym pomysłem jest także własna uprawa warzyw.

Zdrowe warzywa z własnego ogródka

Jeśli zastanawiasz się, jak wyhodować zdrową żywność we własnym ogrodzie, oto kilka podstawowych wskazówek:

  1. Wybierz odpowiednie miejsce, czyli takie, które ma dostęp do światła i wody.
  2. Zadbaj o glebę. Gleba jest fundamentem uprawy warzyw. Przygotuj ją, dodając organiczny nawóz taki jak kompost, który poprawi jej strukturę i dostarczy składników odżywczych. Kompost warto wesprzeć kwasami humusowymi. To naturalne substancje, które zwiększają żyzność gleby i poprawiają efektywność, z jaką rośliny pobierają mikro- i makroelementy. Dzięki nim kompost będzie bardziej skuteczny.
  3. Praktykuj zrównoważone ogrodnictwo. Unikaj nadmiernego wykorzystywania pestycydów i sztucznych nawozów. Postaw na metody organiczne i zrównoważoną uprawę, w której dba się nie tylko o uprawiane rośliny, ale także o zachowanie równowagi w ekosystemie.
  4. Dbaj o nawadnianie. Podlewaj rośliny regularnie, ale unikaj zbyt obfitego nawadniania. Lepiej jest podlewać rzadziej, ale dłużej, tak żeby woda wsiąknęła do strefy korzeniowej.

Nawet niewielki warzywnik to prosty sposób na dostęp do zdrowej żywności. Poza tym ogrodnictwo to dobre hobby, w którym dużo czasu spędza się aktywnie na zdrowym powietrzu. Same plusy!

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 2023

Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania przypomina, że dieta ma ogromne znaczenie dla kondycji organizmu. To okazja do promowania zdrowego stylu życia i dbania o środowisko. Dlatego warto świadomie podejść do wyboru produktów spożywczych i metody gotowania oraz poświęcić czas i wysiłek na uprawę własnej żywności. To inwestycja w zdrowie i dobre samopoczucie.

Z okazji dzisiejszego święta zachęcamy do obserwacji własnych nawyków dietetycznych i podejmowania świadomych decyzji żywieniowych. A może macie jakiś wyjątkowy przepis na zdrowe danie? Dziś jest świetna okazja, aby się nimi podzielić!